«Παιχνίδια και Ψιλικά» από Ίωνα, Κωνσταντίνο, Σπύρο Τσ.

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:  Παιχνίδια και Ψιλικά  (πατήστε τον τίτλο να διαβάσετε το βιβλίο)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νικόλας Ανδρικόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Στο βιβλίο μας αυτό δύο φίλοι, ο μικρός Φώτης και ο κυρ Διονύσης βρίσκονται σε ένα μαγαζάκι που πουλάει παιχνίδια και ψιλικά.Όσο ο Φώτης έπαιζε με τα παιχνίδια του μαγαζιού πόλεμο, οι κάτοικοι περίμεναν με αγωνία τον αληθινό πόλεμο.

Στην ιστορία είναι ο κυρ Διονύσης, ο οποίος έχει ένα μαγαζί με παιχνίδια και ψιλικά. Από  δίπλα  μένει ο μικρός γείτονάς του ο Φώτης, που είναι ένα πρόθυμο παιδί και βοηθάει τον  κυρ Διονύση σε ότι χρειάζεται, ο οποίος  σαν ανταμοιβή του δίνει κάποιο γλειφιτζούρι, καραμέλα ή σοκολάτα.Όλα  αυτά γίνονται σε μια εποχή που υπάρχει φόβος και αγωνία για τον πόλεμο που έρχεται.

Μία μέρα ο κυρ-Διονύσης πήγε να πληρώσει λογαριασμούς και στην θέση του άφησε τον Φώτη. Αφού ο Φώτης εξυπηρέτησε μία γειτόνισσα που ήρθε για να αγοράσει μία κουβαρίστρα, συνέχισε να παίζει πόλεμο με τα παιχνίδια του. Όμως την ίδια ώρα γινόταν κανονικός πόλεμος.  Σκόνη και πέτρες άρχισαν να πέφτουν παντού, τα τζάμια έσπασαν  και ο Φώτης κρύφτηκε φοβισμένος.

Δυστυχώς ο κυρ-Διονύσης  και ο Φώτης δε συναντήθηκαν ποτέ ξανά εξαιτίας του πολέμου. Ο Φώτης μαζί με τους φίλους του επισκεύασε και άνοιξε ξανά το μαγαζί του κυρ-Διονύση που ήταν σαν μικρός παράδεισος. Στο τέλος αποφάσισε ότι στο εξής πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξανασυμβεί πόλεμος.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Στην αρχή της ιστορίας υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια και με ευχαριστεί που βλέπω δυο αγαπημένους φίλους.Αλλά τους χαλάει τη διάθεση  η αγωνία μήπως γίνει πόλεμος.Ο Φώτης νιώθει ενθουσιασμό που το όνειρό του βγήκε αληθινό όμως όλοι ανησυχούν από τα νέα στις εφημερίδες που δεν τους αφήνουν να χαρούν.Μου αρέσει πολύ που ο ήρωας είναι δίκαιος και θα ‘θελε να κερδίσουν όλοι.Δυστυχώς το παιχνίδι του πολέμου γίνεται αληθινό και η καταστροφή  φέρνει φόβο και στενοχώρια.Ο Φώτης ένιωσε δυστυχισμένος γιατί γκρεμίστηκε ο παράδεισός του αλλά πήρε θάρρος, επισκεύασε το μαγαζί και έφερε πίσω τα παιχνίδια και την χαρά.Συγκινήθηκα, χάρηκα πολύ και θαύμασα  αυτό που έκανε ο Φώτης!

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία μας μαθαίνει πως ο πόλεμος είναι καταστροφικός και ύπουλος. Δεν ξεχωρίζει καλούς και κακούς. Καταστρέφει σπίτια και χωρίζει ανθρώπους για πάντα. Γι’αυτό δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος αλλά ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο!!

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ίωνας, Κωνσταντίνος, Σπύρος Τσ.

 Slide8Slide13Διαφάνεια12