«Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν», από Βανεσα,Έλενα Γ., Έλλη

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν (πατήστε στον τίτλο για να διαβάσετε το βιβλίο)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Το θέμα του βιβλίου είναι ο φόβος που νιώθουμε όταν κινδυνεύουμε ή απειλούμαστε από κάποιον και πως αντιδράμε. Όταν νιώθουμε λοιπόν απειλή και φόβο, προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και πολλές φορές στην προσπάθεια αυτή τρομάζουμε και φοβίζουμε χωρίς να το θέλουμε τους φίλους μας ή άλλους ανθρώπους γύρω μας που δε θέλουν να μας κάνουν κακό. Αυτό ακριβώς συνέβη και στον ήρωα του βιβλίου μας, τον μικρό σκαντζόχοιρο. Ακόμη στο βιβλίο αυτό βλέπουμε την ανάγκη που έχουμε όλοι να έχουμε φίλους και να μην είμαστε μόνοι και πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μη φοβόμαστε να δείχνουμε την αγάπη μας και τα συναισθήματά μας σε όσους αγαπάμε και θέλουμε να κάνουμε παρέα. Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε μόνο με όσους θέλουν να μας κάνουν κακό!

Κάποτε σε ένα δάσος ζούσαν ο μικρός σκαντζόχοιρος με το συμβούλιο των μεγάλων σκαντζόχοιρων, που τον συμβούλευαν όταν τους χρειαζόταν και τα υπόλοιπα ζώα του δάσους όπως τα φίδια, τα λαγουδάκια και τα σκιουράκια.

 Οι μεγαλύτεροι σκαντζόχοιροι, λοιπόν, τον συμβούλευαν να κάνει υπομονή, γιατί όταν μεγάλωνε τα αγκάθια του θα μεγάλωναν και αυτά και δεν θα χρειαζόταν να φοβάται πια τίποτα. Ο μικρός σκαντζόχοιρος ακολούθησε τις συμβουλές τους, ώσπου μεγάλωσε και πράγματι τα αγκάθια του έγιναν πολύ μεγάλα και σκληρά και δεν φοβόταν κανένα ζώο ούτε καν τα φίδια. Δυστυχώς  μαζί με τα φίδια τον φοβόταν και όλα τα υπόλοιπα ζώα του δάσους και έτσι δεν είχε κανέναν φίλο και ένιωθε μόνος. Για το λόγο αυτό επισκέφτηκε πάλι το συμβούλιο των σκαντζόχοιρων και τους διηγήθηκε τι είχε συμβεί και εκείνοι του εξήγησαν την διαφορά ανάμεσα στους εχθρούς και στους φίλους. Επίσης, του πρότειναν να πάρει μια βαθιά ανάσα και να σκεφτεί κάτι όμορφο, ώστε τα αγκάθια του να χαλαρώσουν και να είναι φιλικός στους άλλους.

Στο τέλος σκαντζόχοιρος γύρισε στο δάσος και στο δρόμο συνάντησε δύο κουνελάκια, τα οποία φοβήθηκαν και έτρεξαν μακριά. Ενώ ο σκαντζόχοιρος τους φώναξε ότι δεν είναι εχθρικός, σκέφτηκε κάτι όμορφο όπως του είχαν συμβουλέψει οι μεγάλοι και αμέσως τα αγκάθια του μεταμορφώθηκαν σε μια απαλή μπάλα και έτσι σιγά σιγά τα ζώα τον πλησίασαν και βεβαιώθηκαν ότι είναι ακίνδυνος. Με τον τρόπο αυτό ο σκαντζόχοιρος απέκτησε πολλούς φίλους και ήξερε να χρησιμοποιεί πια να αγκάθια του σωστά.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

 Όταν είμαστε μικροί, νιώθουμε έντονα τον φόβο πως κινδυνεύουμε από τους γύρω μας, όπως ο μικρός σκαντζόχοιρος που φοβόταν τα φίδια…Ήταν όμως πολύ απογοητευμένος, που κανένας δεν μπορούσε να τον αγγίξει και να τον χαϊδέψει… Λαχταρούσε τόσο για την φιλία και ήθελε πολύ να τον αποδεχτούν για φίλο. Με τις συμβουλές των μεγαλύτερων, πάλεψε να διαχωρίσει, πού πρέπει να αμύνεται με τα αγκάθια και πού όχι, παρά μόνο να τα βγάζει στους εχθρούς του και με αυτό τον τρόπο, δεν θα πλήγωνε ποτέ ξανά τους φίλους του. Έτσι, θα κέρδιζε την φιλία τους και την εμπιστοσύνη το. Ένιωσε, επίσης, μεγάλη ελπίδα και ενθουσιασμό! Η χαρά του ήταν τόση, που κατάφερε και γνώρισε την πραγματική φιλία και αγάπη και έτσι, δεν θα ένιωθε ποτέ ξανά μοναξιά. Βλέπεις, όταν υπάρχει μεγάλη λαχτάρα για την φιλία, όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να προσπαθούμε και να μη πληγώνουμε με τα «αγκάθια» μας αυτούς που αγαπάμε.

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία μας μαθαίνει, ότι η φιλία είναι πολύ σημαντική για όλους μας, και πρέπει να κάνουμε συνέχεια προσπάθειες για να έχουμε φίλους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να τολμάμε να κάνουμε φιλίες…πρέπει να τους αγαπάμε και να μη τους πληγώνουμε. Πρέπει όμως να είμαστε και προσεκτικοί με κάποιους που θέλουν να μας κάνουν κακό! Τότε και μόνο πρέπει ανθρώπους, να «βγάζουμε τα αγκάθια μας» για να προφυλαχτούμε. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε όλους… Στους φίλους μας πρέπει να είμαστε τρυφεροί και να μην τους στεναχωρούμε. Έτσι, δεν θα νιώσουμε ποτέ μοναξιά και η ψυχή μας θα είναι τρυφερή και απαλή…

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Βανέσα, Έλενα Γ. Έλλη

ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΤ

Slide1Slide6Slide20

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης