«Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος» από Αριάδνη Δ.,Έλενα Ζ., Νεφέλη

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος (πατήστε στον τίτλο για να διαβάσετε το βιβλίο)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:  Kitty Crowther ( Κίτι Κρόουθερ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονοι Ορίζοντες

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Η  ιστορία αναφέρεται στην αγάπη, στη φιλία, στον ρατσισμό, στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση. Ένας μαύρος κότσυφας γίνεται φίλος με έναν άσπρο γλάρο. Πηγαίνουν στο χωριό των άσπρων γλάρων να ζήσουν. Κανένας δεν θέλει τον μαύρο κότσυφα, γιατί είναι διαφορετικός. Ο μαύρος κότσυφας ξέρει να διαβάζει βιβλία, γίνεται ο δάσκαλος τους και έτσι όλα τα γλαρόπουλα τον συμπαθούν.

Μια μέρα ένας μαύρος κότσυφας, που λεγόταν Ιάκωβος, αποφάσισε να ταξιδέψει και να πάει να δει τη θάλασσα. Ο κότσυφας πετώντας πάνω από τη θάλασσα είδε πορτοκαλί πόδια και κατάλαβε ότι ήταν ένας γλάρος που λεγόταν Τζίμης. Αφού συστήθηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να πάνε στο χωριό του γλάρου. Στο χωριό δεν τον ήθελε κανείς, γιατί όλοι οι γλάροι ήταν άσπροι και ο κότσυφας ήταν μαύρος.

Στο χωριό τον κοίταζαν όλοι περίεργα, γιατί ήταν διαφορετικός από αυτούς και δεν τον ήθελαν. Όταν τον συναντούσαν του γυρνούσαν την πλάτη. Ο φίλος του ο γλάρος, όμως, τον υποστήριζε και δεν τον ένοιαζε αν ήταν διαφορετικός. Οι δυο τους διασκέδαζαν και περνούσαν υπέροχα μαζί. Μία μέρα ο Τζίμης βρήκε ένα σεντούκι με βιβλία και ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για τη φωτιά. Ο Ιάκωβος, όμως, ήξερε να διαβάζει και έτσι έμαθε και στον γλάρο. Κάθε απόγευμα διάβαζαν και από μία ιστορία. Όταν κάποια στιγμή έμαθαν στο χωριό ότι ο κότσυφας ήξερε να διαβάζει, άλλαξαν όλοι γνώμη και άρχισαν να τον συμπαθούν.

Τέλος, κάθε μέρα το σπίτι τους γέμιζε με κόσμο και όλοι έφερναν και από ένα δώρο. Όλοι τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν. Τελικά ο Ιάκωβος έγινε δάσκαλος και έμαθε στα γλαροπούλια να διαβάζουν μόνα τους και έζησαν όλοι μαζί στο χωριό αγαπημένοι.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Μια σκέψη που μας δημιουργεί αυτό το παραμύθι είναι ότι είναι ωραίο να διαβάζουμε βιβλία, γιατί γνωρίζουμε πολλά πράγματα.Τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται  στην αρχή της ιστορίας είναι η λύπη, γιατί οι άλλοι γλάροι δεν συμπάθησαν τον κότσυφα και στο τέλος  είναι η χαρά, γιατί τον αγάπησαν που τους διάβαζε παραμύθια.

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό που μας μαθαίνει το παραμύθι είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα τους ανθρώπους και μετά να αποφασίζουμε αν θα τους κάνουμε παρέα, γιατί μπορεί να έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς. Επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η φιλία για όλους.

 ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Αριάδνη Δ.,Έλενα Ζ., Νεφέλη

ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Slide3Διαφάνεια2Slide16