Erasmus 2021- Ισπανία

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, καταφέραμε οι μαθητές της Β Λυκείου του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, να ταξιδέψουμε στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Σεβίλλη.

Το ταξίδι μας αυτό είχε ως θέμα την «Νεανική επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη» και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε πολλαπλά προγράμματα τα οποία όχι μόνο μας βοήθησαν να κατανοήσουμε το σκεπτικό των επιχειρήσεων από την παραγωγή έως και την κατανάλωση, αλλά ασχοληθήκαμε και με το πως ο κορονοιός τους έχει επηρεάσει στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Οι επισκέψεις μας ήταν σε καθημερινή βάση και πρωινές ώρες. Τα προγράμματα ήταν πρακτικά και καταφέραμε να δούμε πάρα πολλά πράγματα και να μάθουμε τα «μυστικά» των επιχειρήσεων για την επιτυχία. Επισκεφτήκαμε ,αρχικά, ένα εργοστάσιο λαδιού και ελιών το Basilippoόπου μας ξενάγησαν σε όλο το οικόπεδο και μας εξήγησαν ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής ελιών καθώς και το πως επηρεάζεται η ποιότητα του λαδιού ανάλογα με την ωρίμανση της ελιάς. Στην συγκεκριμένη επίσκεψη όχι μόνο καταφέραμε να πληροφορηθούμε για τόσα θέματα , που ούτε καν μας πέρναγαν από το μυαλό, αλλά μας έμαθαν και τα κριτήρια δοκιμής λαδιού και την διαφορά στην μυρωδιά, το χρώμα και την υφή ανάλογα με την ποιότητά του.

 

 

Ο δεύτερος προορισμός μας ήταν το οινοποιείοBodegasGóngoraόπου μάθαμε και εκεί αντίστοιχα  για την παραγωγή κρασιού. Το συγκεκριμένο οινοποιείο ήταν από τα πιο παλιά της Ισπανίας και έχει μια τρομερά καλή φήμη από τον κόσμο εκεί. Βέβαια η αλήθεια είναι πως το κτήριο αυτό αποτελούσε ένα ενδιαφέρον από μόνο του. Μας έδειξαν τον εξοπλισμό που διαθέτουν εκεί και το πως ταξινομούν τα βαρέλια με το κρασί .

 

 

Προγραμματίσαμε, επίσης, πολλαπλές επισκέψεις σε βιολογικούς κήπους και φάρμες μαθαίνοντας έτσι για την βιολογική καλλιέργεια, τις επιλογές των πελατών ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, και το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, όταν πήγαμε στο Bioalverde, μια μη-κερδοσκοπική εταιρία που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους στο θέμα της βιολογικής καλλιέργειας καθώς και να τους ωθήσει στο να κάνουν πιο οικολογικές επιλογές, ενημερωθήκαμε για άπειρα θέματα της σημερινής μας κοινωνίας και το πώς μπορούμε με απλούς τρόπους να κάνουμε πιο οικολογικές επιλογές χωρίς να στερούμαστε αναγκαία πράγματα.

 

 

Άλλο ένα μέρος που αγαπήσαμε όλοι ήταν το GranjaEscuelaCuna, ένα ιδιωτικό σχολείο όπου τα παιδιά δεν κάνουνε μάθημα μέσα σε τάξεις αλλά έξω στην φάρμα με τα ζώα. Μαθαίνουν από μικρή ηλικία να είναι φιλόζωοι, να καλλιεργούν διαφορά φυτά και πάνω από όλα να σέβονται το περιβάλλον. Παρόλο που ίσως θεωρούμαστε «μεγάλοι» να παίζουμε με τα ζώα, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, τρέξαμε όλοι να ταΐσουμε και να χαϊδέψουμε τα όμορφα ζωάκια που είχαν εκεί.

 

Επιπλέον διοργανώσαμε πολλές πολιτισμικές επισκέψεις τα απογεύματα σε μουσεία και παραδοσιακούς προορισμούς  της Σεβίλλης. Μερικά από αυτά ήταν ο καθεδρικός ναός και τα βασιλικά ανάκτορα όπου είδαμε και διαβάσαμε πληροφορίες γύρω από την ιστορία τους και το πώς κατέληξαν όλα στην τωρινή τους κατάσταση.

 

Πέρα από το μορφωτικό κομμάτι, η εκδρομή αυτή αποτέλεσε και ένα μεγάλο προτέρημα για εμάς και σε άλλους τομείς. Μάθαμε να δουλεύουμε ως μια ομάδα, να σεβόμαστε τις απόψεις όλων και να μην σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Ήμασταν ανεξάρτητοι από τους γονείς μας για πρώτη φορά στην ζωή μας και μάθαμε να εκτιμούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο. Ήρθαμε όλοι κοντά μεταξύ μας και μοιραστήκαμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε. Το ταξίδι αυτό θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε.

 

 

 

Παπαγεωργίου Ιωάννα-Μπλαιρ

Σπατούλα Διονυσία

Ροστάν Μαρία-Ελένη

Μουστάκα Μαριάννα

Μαστρογιάννη Κατερίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης