Ζώα-άνθρωποι: σημειώσατε διπλό

της Δέσποινας Μπίτζιου και Ευαγγελίας Ρότσικα

   Στην  εποχή της παγκοσμιοποίησης και του εκσυγχρονισμού οι  άνθρωποι ψυχαγωγούνται εις βάρος του οικοσυστήματος. Λειτουργούν απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, ως ιδιοκτησία τους, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές τόσο σε αυτό όσο και  στα ζώα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλά ζώα βρίσκονται υπό προστασία και άλλα υπό εξαφάνιση.

   Μερικά από τα είδη που εξαφανίζονται λόγω καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος είναι:

 • Ο ταμαρίνος. Ένα  είδος που ανακαλύφθηκε στις  αρχές του 20ου  αιώνα. Ζει κυρίως στην Αμερική. Εξαρτάται  αποκλειστικά από τη ζούγκλα  του Αμαζονίου.
 • Ο πίθηκος που βρυχάται βρίσκεται κυρίως  στην Νότια Αμερική. Η επιβίωση  του κινδυνεύει σοβαρά, από την αποξένωση της πατρίδας του.
 • Ο πετρίτης ζει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά  κινδυνεύει από την χρήση ζιζανιοκτόνων.
 • Η αλεπού της ερήμου ζει στην Βόρια έρημο της Αφρικής, στη χερσόνησο Σινά  και στη Σαουδική Αραβία.
 • Ο γενειοφόρος γύπας ζει στην Ευρώπη, στην Έγγυς  Ανατολή και στην Αφρική.  Γίνονται προσπάθειες για να ξανά εγκατασταθεί σε περιοχές βουνών της Ευρώπης.
 • Η πεπλογλαύκα ζει  σε  όλες της θερμές περιοχές του πλανήτη, εκτός από την Άπω Ανατολή.
 • Ο γατόπαρδος ζει κυρίως στην Αφρική και στην Νότια Σαχάρα.

  Παρότι  απαγορεύεται  το  κυνήγι  πολλά  ζώα  πέφτουν θύματα  λαθρεμπορίας. Ορισμένα από τα  είδη ζώων που είναι υπό εξαφάνιση λόγω του υπερβολικού κυνηγιού είναι:

 • Το πάντα, που βρίσκεται κυρίως  στις  οροσειρές  της  Κίνας. Υπάρχουν  ελάχιστα  στον  κόσμο. Κινδυνεύει  και  προστατεύεται.
 •  Το  κοάλα  που ζει στην Αυστραλία. Έχει  εξαφανιστεί  σχεδόν και  κινδυνεύει  από  αρρώστιες. Από την  δεκαετία του 30 προστατεύεται.
 • Ο  γορίλλας  που ζει στην Αφρική,  στα  όρη Βιρούνγκα και  γύρω  από την  λίμνη  Κίβου. Κινδυνεύει  αυστηρά.
 • Η  θαλάσσια  ενυδρίδα που  ζει  στις  ακτές  της  Καλιφόρνιας και της  Βόρειας  Αλάσκα.Έχει  σχεδόν  εξαφανιστεί.
 • Ο θαλάσσιος  ελέφαντας  ζεί  σε  νησιά του  νότιου ημισφαίριου. Χάρη  στα  μέτρα  που  λήφθηκαν στις ακτές  των  ΗΠΑ, σώθηκαν  μερικά  μικρά  κοπάδια.
 • Ο  θαλάσσιος  λέων ζεί  στα νησιά  Γκαλαμπάγκος, στην  Αμερική  και  στο  Μεξικό. Προστατεύεται  και έτσι δεν  κινδυνεύει  πια  από  εξαφάνισει, καθώς  απαγορεύεται  το κυνήγι.
 • Ο  θαλάσσιος  ίππος  ζεί  σε  προστατευμένα  ύδατα  και  σήμερα  υπάρχουν 250.οοο  περίπου.
 • Η  γαλάζια  και  η  γροιλανδική  φάλενα  κινδυνεύουν  σοβαρά από το  ανελέιτο κυνήγη  φαλενωναπό  τους  Ιάπωνες. Σήμερα  υπάρχουν  4.000  γαλάζιες  και λιγότερο  από  2.000 γροιλανδικές  φάλενες.
 • Το  γκουανάκο  ζεί στην  Ν. Αμερική. Προστατεύεται  γιατί  μειώνεται  σημαντικά.
 • Η  λεοπάρδαλη  βρίσκεται  στην  Αφρική, στην  Μέση  Ανατολή και  Ν. Κίνα. Είναι ένα  είδος υπό  προστασία  και  απαγορεύεται το κυνήγι  της.
 • Η  βασιλική  τίγρη βρίσκεται στην  Ινδία. Είναι υπό  εξαφάνιση, υπάρχουν  γύρω  στα  5.000  είδη και   δεν  επιτρεπεται  το  κυνήγη  της.
 • Το  τζάγκουαρ ζεί  στις  περιοχές  του Μεξικού. Το  είδος  προστατεύεται  και  απαγορεύεται το  κυνήγη  της  και  το  εμποριό  της.
 • Ο αφρικανικός  ελέφαντας  ζεί σε  προστατευόμενες  περιοχές  της  Κ.Αφρικής.
 • Ο  μαύρος  ρινόκερος  ζεί  αποκλειστικά  στα  εθνικά  πάρκα  και  στις  προστατευόμενες  περιοχές  της  Αφρικής.

4 comments on “Ζώα-άνθρωποι: σημειώσατε διπλό

 1. Ο/Η ματινα βελουδη λέει:

  Μπραβο κοριτσια μου για τις πληροφοριες που μας δωσατε…μακαρι ο αθρωπος να φερθει πιο υπευθυνα ,να σεβαστει τον πλανητη και την ζωη που υπαρχει πανω σ αυτον!!!

 2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

  Ο Γκάντι είχε πει πως δείκτης για την ποιότητα και τη στάθμη του πολιτισμού ενός λαού είναι η σχέση που έχει αυτός ο λαός με τα ζώα. Οι πληροφορίες του κειμένου σας επιβεβαιώνουν πως μάλλον η στάθμη του σύγχρονου πολιτισμού κινείται χαμηλά.. Δυστυχώς.
  Ενδιαφέρουσες και όσο δεν πάει επίκαιρες οι πληροφορίες σας, μπράβο, κοπελιές!

 3. Ο/Η ΠΟΥΡΤΣΙΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ λέει:

  Η παρακάτω απάντηση δόθηκε το 1854 εκ μέρους του αρχηγού των Ινδιάνων Σηάτλ, προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Πήρς, όταν ο τελευταίος ζήτησε να αγοράσει τη γη της φυλής των Ντουάμι.
  «Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ανήκει στη γη. Κι ακόμα πως εμείς δε δημιουργήσαμε τον ιστό της ζωής, αλλά αποτελούμε μόνο μια ίνα μέσα σ’ αυτόν. Αν προκαλέσουμε κάποια καταστροφή στον ιστό (της γης) οι συνέπειες θα έρθουν και σε μας τους ίδιους.»
  “Ολοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθούμε.
  Η ευθύνη για την συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους προς τα άλλα είδη βαρύνει τον κάθε ένα προσωπικά και δεν είναι μόνο των «υπευθύνων».
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

 4. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

  Μπράβο σας κορίτσια για την επιλογή και την παρουσίαση του θέματος. Συμβάλλω και γω στην συζήτηση παραθέτοντας την περιγραφή ενός σημαντικού βιβλίου που είναι σχετικό με το θέμα.
  Πρόκειται για το βιβλίου «Η Απελευθέρωση των Ζώων», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η «Βίβλος» του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, και έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο βιβλίο στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων και την αλλαγή των νομοθεσιών που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών ζώων και των πειραματόζωων.
  http://ecology-salonika.org/2010/01/25/the-animal-liberation/

Σχολιάστε

Top