Συνέντευξη από την Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων του Ν. Ημαθίας

των Γιοβανοπούλου Πηνελόπης, Διαμιανίδου Σοφίας, Καραγκιοζοπούλου Παναγιώτας, Αβραάμ Αναστασίας

Η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού μας συνεχίζει τις συνεντεύξεις και σε αυτό το τεύχος, καθώς συνάντησε  την υπεύθυνη προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Ημαθίας, κυρία Σκεντερίδου Νόπη.

ΔηΟμ : Πόσο καιρό είστε υπεύθυνη για τα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων;

Για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων είμαι υπεύθυνη δυο χρόνια. Απλά ο θεσμός άλλαξε μορφή, δηλαδή παλιότερα υπήρχε σε κάθε νομό ένας υπεύθυνος για τα προγράμματα της Περιβαλλοντικής, ένας  για τα προγράμματα της Αγωγής Υγείας, ένας για τα πολιτιστικά προγράμματα και υπήρχε υπεύθυνος αγωγής σταδιοδρομίας. Εγώ προσωπικά ήμουν για 7 χρόνια υπεύθυνη προγραμμάτων υγείας, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχω αναλάβει τα προγράμματα και τις δραστηριότητες  όλου του νομού λόγω της αλλαγής του θεσμού.

ΔηΟμ: Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σας σε σχέση με τη διενέργεια των παραπάνω προγραμμάτων;

Ο ρόλος είναι συντονιστικός και καθοδηγητικός. Δηλαδή πρέπει ο υπεύθυνος να φροντίζει: κατ΄αρχάς, να παροτρύνει και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς  να υλοποιούν αυτά τα προγράμματα εθελοντικά και χωρίς να νιώθουν υποχρεωμένοι και, με τη σειρά τους, οι εκπαιδευτικοί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να δημιουργήσουν την ομάδα  με την οποία θα διαλέξουν το θέμα  και να δουν πώς θα το υλοποιήσουν σε όλη τη διάρκεια της χρόνιας. Κατά δεύτερον, να ενημερώνει τα σχολεία για το θεσμό και ποιες δυνατότητες έχουν, να κάνει σεμινάρια και να εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς για να πραγματοποιούν με σωστό και βιωματικό τρόπο όλες αυτές τις δράσεις. Κατά τρίτον, να οργανώνει  προγράμματα που αφορούν όλα τα παιδιά των σχολείων, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα ή όχι. Ακόμη, να υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό σε κάποιες εκδρομές και επισκέψεις σε διάφορα μέρη κατά τη διάρκεια όλου αυτού του προγράμματος. Και, τέλος, να εισηγείται την έγκριση των προτάσεων(σκέψεων, δράσεων)των εκπ/κών & των μαθητικών ομάδων των σχολείων από την Επιτροπή Σχολικών Δραστηριοτήτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, της οποίας είναι μέλος.

ΔηΟμ: Ποια είναι τα στάδια υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος;

Είναι η επιλογή της ομάδας , η επιλογή του θέματος που επιλέγει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές, ώστε να έχουν όλοι το ίδιο ενδιαφέρον και να έχουν ενεργή συμμετοχή.  Από εκεί και πέρα μπαίνουν η στόχοι που θέλουμε να πετύχουμε  με αυτό το πρόγραμμα. Το επόμενο στάδιο είναι η έγκριση και μετά την έγκριση ξεκινάει η υλοποίηση.

ΔηΟμ:  Ποια πιστεύετε ότι είναι η αξία του να υλοποιούνται τέτοια προγράμματα σε ένα σχολείο;

α. για τους εκπαιδευτικούς που συντονίζουν,

β. για τους μαθητές που συμμετέχουν,

γ. για το σχολειό γενικότερα;

Μέγιστη. Ασχολούμαι πολλά χρόνια και νομίζω ότι έτσι έπρεπε να λειτουργεί το σχολείο. Δηλαδή στο σχολειό η συμμετοχή των παιδιών να είναι ενεργητική και να μαθαίνουν από αυτά που βιώνουν, γιατί, όπως ξέρουμε, ο άνθρωπος θυμάται το 10% από αυτά που ακούει και 90% από αυτά που βιώνει. Το σχολείο με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να μεταδίδει την γνώση . Γι΄ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μην ωφελεί  αυτούς που συμμετέχουν.

ΔηΟμ:  Έχετε διαπιστώσει αποτελέσματα στους μαθητές από την εφαρμογή προγραμμάτων; Ποια είναι αυτά;

Ποσοτική καταγραφή δεν γίνεται. Επίσης, δεν αξιολογούνται τα προγράμματα κατά άτομο. Ωστόσο, φαίνεται από τις απόψεις των παιδιών πριν μπουν σε ένα πρόγραμμα και αφού τελειώσει το πρόγραμμα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα μία χρονιά, την επόμενη ψάχνουν τον καθηγητή, για να ξαναμπούν στην ομάδα. Αυτή νομίζω ότι είναι η καλύτερη αξιολόγηση.

ΔηΟμ:  Ποια επιχειρήματα  θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να πείσετε τους μαθητές  ενός σχολείου να  λάβουν μέρος σε σχολική δραστηριότητα (πρόγραμμα);

Για να πείσουμε τους μαθητές ενός σχολείου να πάρουν μέρος σε μια σχολική δραστηριότητα θα δίναμε κάποια κίνητρα στα παιδιά. Ότι η συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα θα τους βοηθήσει , γιατί θα συνεργάζονται και θα αλληλοβοηθούνται. Επίσης, θα υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή από όλους, καθώς η σχολική δραστηριότητα δεν είναι μάθημα, δεν υπάρχει καλός και κακός μαθητής. Επιπλέον, μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οι πιο απομονωμένοι μαθητές, να ενδιαφερθούν και να ωφεληθούν.

ΔηΟμ:  Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν τη διενέργεια ενός προγράμματος;

Ναι, σίγουρα διευκολύνουν σε ό,τι αφορά την καταγραφή, την παρουσίαση, τη φωτογράφηση, τη βιντεοσκόπηση. Ακόμα και στο περιοδικό υπάρχει διευκόλυνση, δηλαδή δεν χρειάζεται εκτύπωση ούτε πληρωμή για διάφορους τομείς. Γενικότερα, γενικά, η τεχνολογία βοηθά ώστε οτιδήποτε να παρουσιάζεται και να προσλαμβάνεται με εύληπτο, αποτελεσματικό και πιο ευχάριστο τρόπο. Για παράδειγμα, αντί να παρακολουθήσουμε μια διάλεξη μπορούμε να δούμε ένα βίντεο. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελεί βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μια εργασίας, δηλαδή  θα μπορούσε να υλοποιηθεί και χωρίς αυτήν.

ΔηΟμ:  κ.  Σκεντερίδου,  σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε!

Κι εγώ σας ευχαριστώ, χάρηκα πολύ γι αυτή την επικοινωνία & τη συνεργασία που είχα μαζί σας.Καλή δύναμη στις εξετάσεις …

 

One comment on “Συνέντευξη από την Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων του Ν. Ημαθίας

  1. Ο/Η Σκεντερίδου Νόπη λέει:

    Κατ” αρχήν συγχαρητήρια για τη δουλειά σας(συνάδελφοι & μαθητές/τριες). Προτείνω κάποιες αλλαγές προς διευκρίνηση,για όσους θα διαβάσουν το περιοδικό σας…
    Νομό(νόμο)-Περιβαλλοντικής(Περιβαλλοντολογικής)-Αγωγής Υγείας(υγείας)-δεν εγκρίνει τις σκέψεις…αλλά:εισηγείται την έγκριση των προτάσεων(σκέψεων, δράσεων)των εκπ/κών & των μαθητικών ομάδων των σχολείων, από την Επιτροπή Σχολικών Δραστηριοτήτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, της οποίας είναι μέλος-Αυτή νομίζω ότι είναι η καλύτερη αξιολόγηση(το καλύτερο)- ούτε έξοδα για διάφορες εργασίες-εκτυπώσεις(τομείς)-Γενικότερα, ενικά;η τεχνολογία βοηθά ώστε οτιδήποτε να παρουσιάζεται και να προσλαμβάνεται με εύληπτο, αποτελεσματικό και πιο ευχάριστο τρόπο.
    Τέλος προσθέστε και τις δικές μου ευχαριστίες: Κι εγώ σας ευχαριστώ, χάρηκα πολύ γι αυτή την επικοινωνία & τη συνεργασία που είχα μαζί σας.Καλή δύναμη στις εξετάσεις …

Σχολιάστε

Top