Εθισμός στο διαδίκτυο

 

Γράφουν οι  μαθήτριές της Β’ τάξης,  Παρθένα Παπαχατζή και Φανή Νίτσιου

vr Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνό. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εξάρτησης και  εμφανίζεται πιο συχνά στους νέους. Έχει να κάνει με την  ενασχόληση με το ίντερνετ για άντληση αισθηματικής ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος.

Η καθημερινή χρήση του διαδικτύου μπορεί να προκαλέσει διάφορα ψυχολογικά  προβλήματα και ανασφάλειες. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συνεχώς το διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατο να κοινωνικοποιηθούν εύκολα με τον έξω κόσμο, καθώς τους είναι δύσκολο να κάνουν φιλίες στην πραγματική ζωή και μπορούν να επικοινωνούν μόνο μέσω διαδικτυακών φίλιων. Επίσης, το διαδίκτυο μας μαθαίνει τα λάθος πρότυπα. Πολλές φορές, το διαδίκτυο, μας ωθεί, να θέλουμε να μοιάσουμε σε κάποιον και μας κάνει να νιώθουμε ότι άμα δεν είμαστε σαν αυτόν,  δεν είμαστε αρκετά καλοί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές  που αυτό μας οδηγεί να βάλουμε τον ίδιο μας τον εαυτό σε κίνδυνο.

Πέρα από τα παραπάνω, καθημερινά, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν πολλά χρηματικά ποσά σε παιχνίδια και μπορεί να καταλήξουν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Ακόμη, η πολλή ώρα στο διαδίκτυο μας κάνει να παραμελούμε την σωματική μας υγεία, να μην γυμναζόμαστε και να ξεχνάμε πολλές φορές να φάμε. Επίσης, μας «προτρέπει» να τρώμε πιο ανθυγιεινά φαγητά, γιατί δεν θέλουμε να σηκωθούμε να φτιάξουμε φαγητό και πολλές φορές προτιμούμε τα fast food και έτοιμα φαγητά που σαφώς είναι πιο ανθυγιεινά.

Θα ήταν, ίσως, προτιμότερο να ζούμε σε έναν κόσμο που θα είχε και στοιχεία και από το παρελθόν. Θα ήταν ωραίος ένας συνδυασμός της τωρινής τεχνολογίας, των τωρινών γνώσεων που μας προσφέρει το διαδίκτυο, με την αθωότητα, την κοινωνικότητα, την ανθρώπινη επαφή που υπήρχαν κάποτε στα παιχνίδια και στη διασκέδαση.

Σχολιάστε

Top