Η Χαλκιδική φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, γι’ αυτό και θεωρείται επίγειος παράδεισος.
Λέγοντας άγρια πανίδα, εννοούμε όλα τα είδη των ζώων που ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν τρέφονται από τον άνθρωπο και δεν ζουν περιορισμένα σε μια συγκεκριμένη έκταση. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ειδών θηλαστικών και πτηνών. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής του ανθρώπου πολλές φορές οδηγεί σε αφανισμό πολλών ζώων, με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, ενώ η μείωση του ποσοστού της δασοκάλυψης κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Κάθε ζώο, μέλος της ζωικής πανίδας, έχει ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος και αποτελεί ξεχωριστό κρίκο στην τροφική αλυσίδα, αφού η έλλειψη του είδους μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ύπαρξη της ίδιας της ζωής.
Στη Χαλκιδική, υπάρχουν τρία καταφύγια άγριας ζωής. Σ’ αυτές τις περιοχές απαγορεύεται αυστηρά η θήρα και η σύλληψη απειλούμενων ειδών, ενώ παράλληλα δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να καλύπτονται βασικές ανάγκες των ζώων που ζουν στην περιοχή και δεν είναι άλλες όπως η ησυχία, η τροφή και το νερό. Αυτές οι περιοχές είναι το Κρυονέρι- Καλογερικό, που έχει έκταση 28.000 στρέμματα, η Μπροστόμνιτσα, έκτασης 24.000 στρεμμάτων και οι Σκουριές- Καστέλι- Κάκκαβος, έκτασης 35.000 στρεμμάτων.
Στον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν 40 είδη θηλαστικών και 160 είδη πουλιών. Μιλώντας για θηλαστικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι στην περιοχή ζουν ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, τσακάλια, λύκοι, βίδρες και άλλα πολλά είδη. Τα περισσότερα από τα θηλαστικά αυτά ζητούν την απόλυτη προστασία του ανθρώπου. Απ’ αυτά κινδυνεύουν το τσακάλι, η βίδρα, ο λύκος και το ζαρκάδι.
Ως προς τα πτηνά, τα κυριότερα είδη που συναντούνται στην περιοχή είναι ο χρυσαετός, ο μαυροπελαργός, ο μπούφος, ο φιδαετός, ο πετρίτης, ο σταυραετός, ο ασπροπάρης και η σταχτοτσικλιτάρα. Δυστυχώς, τέσσερα είδη πτηνών ανήκουν στην κατηγορία των παγκοσμίως απειλούμενων ειδών. Αυτά είναι ο διπλομπεκάτσινο, η βαλτόπαπια, το κιρκινέζι και ο στεπόκιρκος.
Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα αμφίβια και τα ερπετά είναι τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη. Εντούτοις, στη Χαλκιδική συναντώνται 12 από τα 22 είδη αμφιβίων, ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μεγάλο. Αυτά μπορούν να διακριθούν σ’ εκείνα που έχουν ουρά, όπως οι σαλαμάνδρες και τρίτωνες, και σ’ αυτά που δεν έχουν ουρά, όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι. Παράλληλα, υπάρχουν 28 είδη ερπετών (χελώνες, ερπετά και σαύρες). Ως ιδιαίτερα τρωτό ζώο σ’ αυτή την κατηγορία, μπορεί να θεωρηθεί η μεσογειακή χελώνα.
Τέλος, υπάρχουν και τα χερσαία ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, τα σκαθάρια, οι αράχνες, τα σαλιγκάρια, τα τριζόνια, τα αλογάκια της Παναγίας και οι πεταλούδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνήθιστου είδους, που συναντά κάποιος, είναι το είδος της πεταλούδας «πίριθους», με εντυπωσιακό γαλάζιο χρωματισμό.
Δυστυχώς, ο άνθρωπος έχει την τάση να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο όν και καθημερινά διαπράττει εγκλήματα απέναντι στην φύση και στα ζώα που ζουν στα οικοσυστήματα.
(Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο)