Η αγροτική πορεία στον Πολύγυρο – Χριστίνα Κουκουμπή

από το αρχείο του Αργύρη Βογιατζή

Ο τόπος μας βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 500-560 μέτρων, στη νοτιοανατολική πλευρά ενός λεκανοπεδίου, στους πρόποδες του Χολομώντα. Είναι ημιορεινή περιοχή και προσφέρεται για γεωργία και κτηνοτροφία Αναμφίβολα, αυτά είναι τα θεμελιώδη επαγγέλματα που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ανθρώπου. Σε περίπτωση που εκλείψουν θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η ελιά, που είναι η κύρια φυτική παραγωγή του τόπου, έχει αλλάξει πορεία από το χθες στο σήμερα. Παλιά, οι ελιές καλλιεργούνταν σε χωράφια και προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή του ελαιόλαδου. Σιγά σιγά, όμως, άρχισαν να γίνονται γεωτρήσεις, να ποτίζονται οι ελιές και ένα μέρος αυτών να καταναλώνονται άγουρες ως βρώσιμες. Με τη βοήθεια του διαδικτύου, οι βρώσιμες ελιές άρχισαν να γνωστοποιούνται σε όλο τον πλανήτη και να παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Έτσι, φυτεύτηκαν πολλά καινούργια ελαιόδεντρα. Επομένως, φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε πολλά εργατικά χέρια. Στη σημερινή εποχή, τα χέρια αυτά σπανίζουν, πράγμα που επιφέρει δυσλειτουργία στην καλλιέργεια. Η αιτία του προβλήματος αυτού είναι πως όλοι οι σημερινοί νέοι στοχεύουν, μέσω κάποιας σχολής, να ακολουθήσουν ένα πιο ξεκούραστο επάγγελμα και αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα κτήματα, ακόμα κι αν είναι άνεργοι.

Αντιθέτως, παρόλες τις αξιόλογες κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν, οι οποίες τροφοδοτούν τον νομό και όχι μόνο με εκλεκτά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, η κτηνοτροφία φθίνει. Οι αιτίες του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν στη σχέση προσφοράς και ζήτησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, δηλαδή του γάλακτος και του κρέατος. Τα προϊόντα αυτά παράγονται σε όλες τις χώρες, οπότε παρατηρείται δικαιολογημένος ανταγωνισμός στις τιμές. Παλαιότερα, δεν είχαμε ιδιαίτερες εισαγωγές-εξαγωγές και ο τόπος μας απορροφούσε  τα προϊόντα αυτά. Τα βουνά και τα λαγκάδια, έσφυζαν από ζωή και αντιλαλούσαν τα κουδούνια των αιγοπροβάτων. Το περίσσιο γάλα γινόταν πεντανόστιμο τυρί από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Στις μέρες μας, τα βουνά έχουν ερημώσει. Υπάρχουν ελάχιστες κτηνοτροφικές μονάδες. Με τις σύγχρονες μεθόδους έχει αυξηθεί η παραγωγή, αλλά άλλαξε και η διαδικασία απορρόφησης των προϊόντων. Η μετατροπή του γάλακτος σε τυρί, γιαούρτι κ.ά. έχει περάσει από τους παραγωγούς σε μεσάζοντες, στην τυροκομία και στα σουπερμάρκετ. Από το φαινόμενο αυτό επιβαρύνονται οι καταναλωτές, λόγω του κόστους των μεσαζόντων και λόγω των  χημικών πρόσθετων για τη συντήρηση της τροφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης