Το έθιμο του καραβιού

Εικόνα από dogma.gr

Τα παλαιότερα χρόνια οι Έλληνες ως θαλασσινός λαός συνήθιζαν να στολίζουν για τα Χριστούγεννα καράβι αντί για έλατο. Τα παιδιά με αγάπη στόλιζαν καράβια, βάζοντας τη χαρούμενη διάθεσή τους και τη δημιουργικότητά τους, για να είναι αυτό όσο το δυνατόν πιο όμορφο.

Το καράβι συμβόλιζε την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Οι άνθρωποι στόλιζαν καράβια, αφού εμπνέονταν από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων. Επίσης, τα χρησιμοποιούσαν για για το καλωσόρισμα των ναυτικών που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Εικόνα από xamogelakia.com

Εικόνα από xamogelakia.com

Όμως, στις αρχές του 1970 και εξής τη θέση του καραβιού πήρε το ξενόφερτο έλατο. Μόνο σε λίγα νησιά πλέον στολίζουν καράβι. Αλλά, και ορισμένοι δήμοι της χώρας μας τηρούν την παράδοση και στολίζουν καράβια στις κεντρικές πλατείες τους.     

 

Κωνσταντίνος Δ.    ΣΤ1

1 Σχόλιο

  1. Πολύ ωραία αυτά που έγραψες Κωνσταντίνε. Θεωρώ πως θα έπρεπε να συνεχίσουμε να στολίζουμε καράβια αντί για δέντρα αφού αυτό είναι το ελληνικό έθιμο. Καλό είναι όμως που ακόμα σε κάποια νησιά συνεχίζουν να στολίζουν καράβια.

Υποβολή απάντησης