Ποδηλατάδα στον Αλιάκμονα ποταμό

γράφει η Κική Πετρίδου, μαθήτρια της Γ” τάξης
   Με σημείο συνάντησης το σχολείο ξεκινήσαμε το Σάββατο στις 10:30 π.μ. με τα αυτοκίνητα για τον Αλιάκμονα. Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Μόλις φτάσαμε στο χωριό Κλειδί, ανεβήκαμε στα ποδήλατα και ξεκινήσαμε την βόλτα μας πλάι στην αλμυραύλακα του ποταμού Αλιάκμονα φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα και από εκεί στις εκβολές του ποταμού Λουδία(εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου).
     Πηγαίναμε αργά ,έτσι ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε τη φύση και τις επιδράσεις του ανθρώπου σε αυτή. Ο καλός καιρός μας επέτρεψε να παρατηρήσουμε πολλά είδη πουλιών όπως ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, το ψαρόνι, το βραχοκιρκινέζι, η γερακίνα, κ.α.. Ήταν όλα τόσο όμορφα.  Στη διαδρομή κάναμε τρεις στάσεις κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τα πουλιά από μια πιο κοντινή γωνία με την βοήθεια ενός τηλεσκοπίου.
     Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Τα σκουπίδια βρισκόταν σε κάθε γωνιά αποτελώντας κίνδυνο για τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν εκεί. Επίσης, δεν έλειπαν τα τεράστια βαρέλια που ήταν πεταμένα στις όχθες του ποταμού. Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι για να συνεχίσει να είναι μαγευτικό το περιβάλλον, θα πρέπει οι άνθρωποι να είμαστε πιο προσεκτικοί και να αναγνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας σε αυτό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές που μας χαρίζει η φύση.
     Τέλος, η ποδηλατάδα αυτή με βοήθησε  και να μάθω περισσότερα για το περιβάλλον ενός υδροβιότοπου. Όμως μου έμαθε ,επίσης, να είμαι πιο προσεχτική και να προστατεύω το περιβάλλον για να μπορώ να το απολαμβάνω.

Σχολιάστε

Top