Λίγα λόγια για τον Άι Βασίλη

γράφει η Λαμπροπούλου Σοφία, μαθήτρια της Γ” τάξης

   Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Η γνωστή χαμογελαστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, με τα γυαλιά του και  με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα  σύμβολο  των Χριστουγέννων. Είναι  ο πλέον αγαπημένος ήρωας των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.

   Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο . Θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής, αλλά και ο πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια.

   Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά ,όταν φτάσουν στην ηλικία της εφηβείας, χάνουν την πίστη τους σε αυτόν. Αρχίζουν να πιστεύουν πως αυτή τη μορφή την επινόησαν οι ενήλικες, για να ψυχαγωγούν τα παιδιά και ότι τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς. Φυσικά αυτή η άποψη είναι μερικών και δεν αντιπροσωπεύει όλους τους εφήβους, αφού κάποιοι μένουν πιστοί  στον  Άι Βασίλη.

   Ωστόσο, αν και πολλοί παύουν να πιστεύουν στον Άγιο συνεχίζουν τις γιορτινές μέρες να ζητούν δώρα. Τα δώρα αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ηλικίες. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας συνήθως ζητούν διάφορα παιχνίδια, ενώ οι έφηβοι έχουν άλλες προτιμήσεις. Κυρίως, ζητούν δώρα που έχουν σχέση με την τεχνολογία π.χ. κινητά, tablets, υπολογιστές κλπ.

Το μυστικό είναι η πίστη, τότε βλέπεις την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων!!!

Σχολιάστε

Top