OLED: Το επόμενο βήμα στην τεχνολογία οθονών!

(Samsung Galaxy Fold 2)

Η καινοτόμος τεχνολογία OLED, μετά από χρόνια εξέλιξης, καταφθάνει επιτέλους στα χέρια των καταναλωτών παρέχοντας εντυπωσιακές δυνατότητες. Όταν εφευρέθηκε αρχικά η τεχνολογία αυτή, αντιμετωπίστηκε ως αντικαταστάτης των ευρέως διαδεδομένων οθονών LCD, κυρίως λόγω των ανώτερων χαρακτηριστικών όσον αφορά στην ποιότητα της εικόνας. Παρά τις βελτιώσεις σε σύγκριση με τις LCD, οι OLED οθόνες διαθέτουν μια εντυπωσιακή και πρωτοπόρο ιδιότητα που μάλλον δεν θα έχετε ξανακούσει…

Πώς λειτουργούν οι οθόνες OLED και γιατί είναι τόσο σημαντικές για τον κόσμο της τεχνολογίας;

Λειτουργία: Η τεχνολογία OLED (ή αλλιώς Organic Light Emitting Diode) βασίζεται στα γνωστά σε όλους μας λαμπάκια LED. Το κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αποτελείται από μια σειρά οργανικών στρώσεων, τοποθετημένες ανάμεσα σε δύο αγώγιμα υλικά (άνοδος και κάθοδος). Όταν η οθόνη συνδέεται στο ρεύμα, η διαφορά φορτίου μεγαλώνει, επιτρέποντας στο ρεύμα να μετακινηθεί από την άνοδο προς την κάθοδο. Έτσι, κατά το πέρασμα του ρεύματος μέσα από την οργανική στρώση απελευθερώνεται φως σχηματίζοντας την εικόνα.

Καινοτομία: Εκτός από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της οθόνης OLED όσον αφορά στα χρώματα, την ανάλυση και τον ρυθμό ανανέωσης (refreshment rate) κύριο πλεονέκτημά της είναι η ίδια η κατασκευή της. Επειδή αποτελείται από λιγότερες στρώσεις, δεν είναι μόνο πιο ελαφριά αλλά και αισθητά  λεπτότερη σε σύγκριση με άλλα είδη. Για την ακρίβεια, είναι τόσο λεπτή που μπορεί να λυγίσει, να διπλώσει, ακόμα και να τυλιχτεί!

Άρθρο για τις οθόνες OLED-διορθωμένο [Λειτουργία συμβατότητας] - Word 18_4_2021 3_16_43 μμ (2)

Εύκαμπτες οθόνες OLED (Flexible OLED displays)

1η γενιά:

Εύκαμπτες οθόνες. Καταφτάνουν για πρώτη φορά στα χέρια των καταναλωτών πριν λίγα χρόνια, με τη μορφή καμπυλωτών οθονών τηλεοράσεων και υπολογιστών, προσφέροντας μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και άνεση κατά τη χρήση.


Αντίστοιχο άρθρο με σύγκριση: Curved vs. Flat Monitors: What Are the Benefits of Curved Monitors?

Συγχρόνως εμφανίζονται και τα πρώτα τηλέφωνα με καμπύλες στις άκρες για καλύτερη εργονομία και άνετη λαβή. Μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτό το είδος εύκαμπτης οθόνης ως πρώτη γενιά, με χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι η καμπύλη της ορίζεται από τον κατασκευαστή.

2η γενιά:

Οι συσκευές 2ης γενιάς δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον χρήστη να παραμορφώσει την οθόνη της συσκευής του κατά βούληση. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: η οθόνη είτε διπλώνεται είτε τυλίγεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος της συσκευής να παραμένει ίδιος, ενώ η επιφάνεια της οθόνης να μεγαλώνει. Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία συσκευών οι οποίες καλύπτουν πολλαπλούς ρόλους, όπως ένα κινητό τηλέφωνο με οθόνη τάμπλετ. Παραδείγματα συσκευών 2ης γενιάς μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

  1. Αναδιπλούμενες:

Ο απλούστερος και πιο διαδεδομένος τρόπος αξιοποίησης των εύκαμπτων οθονών είναι η απλή δίπλωση. Ήδη αρκετές συσκευές τέτοιου τύπου πωλούνται παγκοσμίως και -ανάλογα με το μοντέλο- η δίπλωση διαφέρει δραματικά. Οι δύο βασικότερες κατηγορίες αναδιπλούμενων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φορά της δίπλωσης, δηλαδή με την οθόνη προς τα μέσα ή προς τα έξω.

  • Προς τα μέσα

Μπορείτε να φανταστείτε αυτό το είδος ως ένα βιβλιαράκι τσέπης ή τα χαρακτηριστικά flip phones, με τη διαφορά ότι στο εσωτερικό τους αντί για σελίδες ή κουμπιά φέρουν τελευταίας τεχνολογίας εύκαμπτες οθόνες OLED. Μερικές από αυτές τις συσκευές διαθέτουν και μια οθόνη στο εξωτερικό τους για χρήση ως απλό τηλέφωνο -σε διπλωμένη μορφή- και αξιοποιούν την εσωτερική ως μέσο κατανάλωσης υλικού ψυχαγωγίας, όπως παρακολούθηση ταινιών.

 (εικ.1)

Δεν έχουν περάσει παραπάνω από δύο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου αναδιπλούμενου κινητού τηλεφώνου, το επονομαζόμενο «Samsung Galaxy Fold» (εικ. 1) από τον εταιρικό κολοσσό Samsung, δίνοντας στον κόσμο μια πρώτη εντύπωση της νέας τεχνολογίας. Σύντομα, ακολουθεί το μοντέλο «Z Flip» (εικ. 2) το οποίο διπλώνει οριζόντια σαν εκσυγχρονισμένο flip phone.

   (εικ.2)

Πολύ πρόσφατα βγήκε στην αγορά και το πρώτο λάπτοπ/τάμπλετ με εύκαμπτη οθόνη από την εταιρεία Lenovo, με εντυπωσιακές δυνατότητες, το οποίο θυμίζει αρκετά βιβλίο στη διπλωμένη του μορφή…

  • Προς  τα έξω

Ουσιαστικά το ίδιο με την προηγούμενη κατηγορία αλλά με την οθόνη διπλωμένη προς τα έξω. Αν και μακράν κομψότερος ο σχεδιασμός, η έκθεση της οθόνης στο περιβάλλον επιφέρει επιζήμιες επιπτώσεις. Τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστεί μια αρκετά ανθεκτική οθόνη, οι πιθανότητες επικράτησης αυτού του είδους είναι μηδαμινές.

 

 

  1. Τυλιχτές:

Ο δεύτερος τρόπος είναι πολύ πιο πρωτότυπος, με την οθόνη να τυλίγεται στο εσωτερικό της συσκευής σαν περγαμηνή. Καμία συσκευή δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά αυτή τη στιγμή, ωστόσο αρκετές αναμένονται να βγουν μέχρι το τέλος του 2021.

Μόλις πριν από δύο χρόνια αρχίσαμε να παίρνουμε μια γεύση αυτής της τεχνολογίας σε διάφορες παρουσιάσεις (CES 2020-21). Σήμερα, δύο είναι οι πολυαναμενόμενες τυλιχτές συσκευές: η πρώτη τηλεόραση από την LG και το πρώτο κινητό τηλέφωνο από την OPPO.

Σχετικό άρθρο με την τηλεόραση της LG:

LG’s Rollable OLED TV R Is Beyond Amazing

Βίντεο του κινητού της OPPO εν λειτουργία:

Oppo X 2021 rollable phone hands-on

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Αν και οι περισσότερες συσκευές με εύκαμπτες οθόνες αποτελούν πειραματικά μοντέλα, η απόφαση αρκετών μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία έχει εξασφαλίσει τη συνεχή απασχόληση κατασκευαστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικά αναδιπλούμενα τηλέφωνα και το λάπτοπ είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, καθώς οι περισσότερες εταιρείες περιορίζονται σε πωλήσεις μόνο εντός Ασίας. Παρόλ΄ αυτά, τα πρωτότυπα είναι πολλά και τα περισσότερα προορίζονται για πώληση στο διεθνές κοινό μέχρι το τέλος του 2021. Τα δύο πιο πολυαναμενόμενα είναι το Galaxy Z Fold 3 και το Galaxy Flip 3* τα οποία -σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές- θα είναι διαθέσιμα κατά τον Ιούλιο. Η Samsung έχει ήδη μεγάλο προβάδισμα στην τεχνολογία εύκαμπτων οθονών ως πρώτος κατασκευαστής και σε συνδυασμό με την εκπληκτική βελτίωση ανάμεσα στα μοντέλα τους, οι προσδοκίες των αγοραστών της τρίτης γενιάς καθίστανται υψηλές.

 *ανεπίσημη ονομασία, μπορεί να ονομαστεί και Galaxy Flip 2 ως διάδοχος του Galaxy Flip

ΑΓΟΡΑ και ΤΙΜΗ

Όμως η απορία παραμένει… Αξίζει η αγορά συσκευής με εύκαμπτη οθόνη έναντι της συμβατής; Όπως κάθε τεχνολογία στα πρώτα της στάδια, τα αρχικά μοντέλα παρουσιάζουν διάφορα λειτουργικά προβλήματα κι αδυναμίες. Παρόλ΄ αυτά, σε μόλις δύο χρόνια οι κατασκευαστές έχουν αποδείξει -και ιδιαίτερα η Samsung με το τελευταίο της μοντέλο (Fold 2)- ότι τα αναδιπλούμενα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες με ελάχιστους -έως και κανέναν- συμβιβασμούς. Φυσικά, όλα τα τηλέφωνα αυτής της κατηγορίας φέρουν υπερσύγχρονες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές τους (εκτός της οθόνης) συμβαδίζοντας με τα πιο προηγμένα μοντέλα της περιόδου. Μόνο ένας παράγοντας απομένει τότε: η τιμή! Και όπως είναι μάλλον προφανές, σε αυτή την περίπτωση η τιμή αποτελείται από τέσσερα ψηφία… Προτού όμως εγκαταλείψετε κάθε ελπίδα αγοράς τέτοιας συσκευής, αναλογιστείτε ότι ουσιαστικά αγοράζετε το τελευταίας τεχνολογίας συμβατό μοντέλο της εταιρίας με οθόνη ανάλογη των ακριβών τηλεοράσεων, η οποία ταυτόχρονα χωράει άνετα στην τσέπη σας! Τουλάχιστον για ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, η πρώτη εμπειρία αναδιπλούμενων θα είναι απλώς μαγευτική.

 Σύγκριση τιμών αναδιπλούμενων και συμβατών τηλεφώνων στην πλατφόρμα skroutz.gr:

Μοντέλο

Εταιρεία

Ημερομηνία

Τιμή (τελευταία ενημέρωση 17/4/2021)

S21 Ultra (256GB) Phantom Silver

Samsung

6 Μαρτίου του 2020

1.180€

iPhone 12 Pro Max (128GB) Pacific Blue

Apple

13 Νοεμβρίου 2020

1.200€

Αναδιπλούμενα:

Fold (512GB) Silver

Samsung

6 Σεπτεμβρίου του 2019

1.170€

Fold 2 (256GB) Black

Samsung

18 Σεπτεμβρίου του 2020

1.200 €

Flip (256GB) Mystic Grey

Samsung

5G: 7 Αυγούστου του 2020

1.090€

Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο, αλλά παρατηρήστε την ομοιότητα μεταξύ των κορυφαίων συμβατών τηλεφώνων  και των αναδιπλούμενων. Ειδικά στο Fold 2 η τιμή έπεσε δραματικά τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την αρχική του (2000€).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν και η τεχνολογία βρίσκεται σ΄ ένα ικανοποιητικό στάδιο και πωλείται σε τιμή ανάλογη με το περιεχόμενο, οι συσκευές με εύκαμπτες οθόνες και ιδιαίτερα τα τηλέφωνα εξελίσσονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Δεν είναι μόνο ή πτώση των τιμών που τα καθιστά πιο θελκτικά πλέον, αλλά και η αλματώδης βελτίωση που σημειώνεται από γενιά σε γενιά. Γι΄ αυτό, ίσως θα ήταν σκόπιμο να περιμένετε λίγο καιρό ακόμα, προτού αντικαταστήσετε την επίπεδη οθόνη.

ΠΡΟΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

Όπως προαναφέρθηκε, τα περισσότερα μοντέλα είναι πειραματικά -τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει πλήρως η τεχνολογία- γι΄ αυτό και οι εταιρείες θεώρησαν σκόπιμο να μη παραγάγουν τεράστιες ποσότητες. Αυτό οδήγησε σε θέματα διαθεσιμότητας, επηρεάζοντας την τιμή δραματικά. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την περίοδο να κάνετε πρώτα μια ενδελεχή έρευνα πριν κατασταλάξετε στο μοντέλο που θα αγοράσετε, καθώς παλαιότερο μοντέλο μπορεί να μην συνεπάγεται αυτόματα και φθηνότερο! Επίσης, αυτές οι οθόνες είναι αρκετά ευαίσθητες και χρησιμοποιούνται πάντα με ειδική προστατευτική επικάλυψη οθόνης (screen protector). Σε περίπτωση ζημίας, οι εταιρείες (όπως λ.χ. η Samsung) διαθέτουν προγράμματα επισκευής οθονών με πολύ μικρό κόστος από την αντιπροσωπεία. Τέλος, λόγω της μορφολογίας της οθόνης, οι εφαρμογές ίσως να μην αξιοποιούν καλά όλη την επιφάνειά της, αλλά όσο ο καιρός περνάει όλο και περισσότερα προγράμματα αναβαθμίζονται για να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών.

Βιβλιογραφία:

Πληροφορίες:

How OLEDs (organic LEDs) work

Flexible OLEDs: introduction and market status | OLED-Info

άνοδος και κάθοδος:

Ηλεκτρόδιο – Βικιπαίδεια

Βίντεο:

LG rollable TV

LG’s Rollable OLED TV R Is Beyond Amazing (πληροφορίες)

The Latest Technology Product Reviews, News, Tips, and Deals (εικόνες)

LG’s 65-inch Rollable Display CES 2018 PCMag (βίντεο)

LG rollable smartphone

LG rollable OLED smartphone teaser CES 2021 (βίντεο)

oppo rollable

Oppo X 2021 rollable phone hands-on (βίντεο)

Samsung fold 2, fold, flip

Galaxy Z Fold2: Official Launch Film | Samsung (βίντεο)

Samsung US | Mobile | TV | Home Electronics | Home Appliances | Samsung US (εικόνες)

Mate X

HUAWEI Consumer | Make it Possible | HUAWEI Official Site | HUAWEI Smartphones (εικόνες)

 

Εικόνες:

Display options for MCUs: LCD, LED, and OLED

Display: OLED vs LCD

Waterfall displays: The latest design trend nobody’s asked for

Foldable Phones — The Samsung Galaxy Fold Review | by Vincent Tabora | High-Definition Pro

ΒΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Περί ΒΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 16 Άρθρα
Μαθητής της δευτέρας λυκείου, αρθρογράφος και διαχειριστής του περιοδικού. Ασχολούμαι με τη φωτογραφία, το 3d printing, τα σχεδιαστικά προγράμματα, τον προγραμματισμό και οτιδήποτε έχει να κάνει με την επιστήμη και την τεχνολογία. Αγαπάω τη φύση και ιδιαίτερα τα πτηνά.

7 Σχόλια

  1. Ως φαν των Star War, Star Trek, Star Gate Atlantis, Avengers κτλ, ζω για τη στιγμή που θ΄ανακαλυφθεί ο διακτινισμος!!! Σαν άνθρωπος των σπηλαίων νιώθω με την τόση εξέλιξη της τεχνολογίας! Θ΄ακούσω τη συμβουλή σου και θα περιμένω. Συγχαρητήρια!

  2. Κωνσταντίνε! Με αυτά που είδα και διάβασα στο εκπληκτικό σου άρθρο, απλά μου έρχεται να χαρίσω κάπου το κινητό μου και να πάω να αγοράσω κάποιο από τα παραπάνω με τα χαρακτηριστικά αυτών των οθονών! Βέβαια, αυτόματα γίνεται ο συνειρμός -που πας ρε Καραμήτρο, το καθένα κοστίζει όσο το μηνιάτικό σου- κι έτσι κάμπτομαι…χαχαχα… Αλλά στο εγγύς μέλλον που θα πέσουν οι τιμές, ελπίζω να είναι πιο εύκολη η απόκτησή τους. Συγχαρητήρια για την πληρότητα τού άρθρου σου! Είσαι tech-animal-gadgetάκιας και φαίνεται!

    • Χαχα όντως… Υπάρχουν και οι άτοκες δόσεις όμως, μείνετε θετικός! Αν και μόλις μπουν τα αναδιπλούμενα σε μαζική παραγωγή από όλες εταιρείες, θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα πέσουν αναγκαστικά οι τιμές. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

Υποβολή απάντησης