Ο Κορονοϊός σήμερα…

Σχόλιο 2020-02-27 212422

Φώτου Στυλιανή, Β5

Ο Κορονοϊός ή Κοροναϊός ονομάζεται η νόσος COVID-19 και εντοπίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα. Ανήκει στην οικογένεια των Κορονοϊών οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ για τον άνθρωπο. Τέσσερις τύποi προκαλούν κρυολόγημα, ενώ οι άλλοι δύο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

    Ο COVID-19 προσβάλλει το άνω και κάτω αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα και γρίπη ή δύσπνοια και πνευμονία.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕIΝΑΙ;

Μιας και είναι μια νόσος που άρχισε να μεταδίδεται πρόσφατα, οι γνώσεις επί του θέματος είναι σε εξέλιξη. Όμως, σίγουρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό και δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Είναι πιθανόν, επίσης, αρκετοί να μην νοσήσουν καν.
- 82% των μολυσμένων ατόμων αναπτύσσει μια ήπια μορφή της νόσου.
- 15% εμφανίζει μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου,
- 3% (2,9%) νοσεί σοβαρά,
Οι ευπαθείς ομάδες, τα άτομα δηλαδή της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με βεβαρυμμένο αναπνευστικό παρελθόν, όπως οι καπνιστές ή οι ασθενείς, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να μην προσβληθούν.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

1) Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας ( 20 δεύτερα)
2) Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη αντίστοιχα
3) αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που πάσχουν από κάποια γρίπη
4) αποφεύγουμε τις συναθροίσεις σε μικρούς κλειστούς χώρους
5) αποφεύγουμε να δανείζουμε και να δανειζόμαστε προσωπικά αντικείμενα
6) ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας για τυχόν συμπτώματα .

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ- ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ:

Ο COVID-19, λοιπόν, μπορεί να μεταδοθεί κυρίως με τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος, αλλά και με την πολύ κοντινή επαφή με τους ανθρώπους που είναι πάσχοντες κάποιας γρίπης.
Ενώ έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 2.200 άτομα  έως τώρα και έχουν μολυνθεί γύρω στους 76.000 ανθρώπους, οι επιστήμονες Υγείας προσπαθούν να προσδιορίσουν την χρονική διάρκεια του ιού COVID-19.
Το μόνο που μπορούν να εκφράσουν οι ειδήμονες είναι ότι οι εποχιακές ιώσεις, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα ελαττώνονται, αφού μειώνονται και οι εστίες εξάπλωσης των φαινομένων.
Ολοκληρώνοντας, είναι φανερό ότι οι απόψεις είναι αμφιλεγόμενες. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός που ονομάζεται Κορονοϊός θα έχει χρονική διάρκεια, άρα θα σταματήσει κάποια στιγμή. Άλλοι πιστεύουν ότι την άνοιξη θα αυξηθούν τα θύματα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να ελαττωθεί, αλλά θα ταλαιπωρήσει ξανά την ανθρωπότητα. Το σημαντικό για τη χώρα μας  είναι να μην προσβληθούν πολλά άτομα, αλλά και, αν συμβεί, να μπορέσει να καταπολεμηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης