Εθελοντισμός: μια πράξη αγάπης, μια στάση ζωής

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ζιώγα Εύη ,  Α2

«Πρόσφερε», «αγάπα», «μην περιμένεις ανταλλάγματα», πέρασε από το «εγώ» στο «εμείς».  Αυτά μας διδάσκουν από μικρά παιδιά η οικογένειά μας, η παιδεία μας, η θρησκεία μας, η πατρίδα μας. Και τι «ακούμε»; «Ζήλεψε», «εκμεταλλεύσου»,  «πρέπει να πλουτίσεις», «εσύ μόνο πρέπει να είσαι ο νικητής σε αυτόν τον αγώνα»˙ και μην ανησυχείς, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…» Και η κοινωνία μας, αυτή του αθέμιτου ανταγωνισμού, του ωφελιμισμού, και της καχυποψίας, όπως συχνά χαρακτηρίζεται, καλεί τους εθελοντές να γιατρέψουν τις πληγές της και να ενώσουν τις ψυχές των ανθρώπων σε ένα συλλογικό σκοπό. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γίνει η θεωρία πράξη.

Εθελοντισμός, μια πράξη αγάπης, μια στάση ζωής. Άνθρωποι που προσφέρουν, όχι από αυτά που τους περισσεύουν αλλά από αυτά που μόλις κέρδισαν, όχι από οίκτο αλλά από αληθινή αγάπη στον συνάνθρωπο. Οι εθελοντικές οργανώσεις με τους ανθρώπους τους προσφέρουν ένα χαμόγελο στα παιδιά, μια ελπίδα στους ενήλικες και μια υπόσχεση στη «μητέρα» γη πως θα τη φροντίσουν. Με ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη δεν παρέχουν μόνο υλική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες και σε συμπολίτες τους που χρειάζονται ανάγκη αλλά και ψυχολογική στήριξη και συμπαράσταση. Με τη δύναμη του εθελοντισμού διαδίδονται στην κοινωνία οι διαχρονικές αξίες της αγάπης, της προσφοράς και του  του αλληλοσεβασμού. Οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και αναλαμβάνουν ενεργή δράση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας.

Οι εθελοντές, λοιπόν, λειτουργούν ως συνεκτικός παράγοντας για την κοινωνία και η προσφορά τους αυτή ανταμείβεται με κάτι ουσιαστικότερο από υλικά αγαθά. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται σε επαφή με τον συνάνθρωπο και υιοθετούν έναν τρόπο ζωής που θεμελιώνεται στην αγάπη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι προσφέροντας και οι ίδιοι ολοκληρώνονται ψυχικά, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και μπορούν να ζήσουν αρμονικά ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.

Ο εθελοντισμός μπορεί να ανασηκώσει την κοινωνία μας, να την εφοδιάσει με ενεργούς, αλληλέγγυους πολίτες που μαζί θα καταπολεμήσουν όλα τα δεινά. Με απλές πράξεις ας συνεισφέρουμε και εμείς όσο μπορούμε, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο  που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Εξάλλου, όπως πολύ σοφά τονίζει η Pearl Buck, «Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης