Covid-19: Μύθοι και αλήθειες

υγ6

 Βογιατζής Ανδρέας, Β1

Με την ίδια ιλιγγιώδη ταχύτητα που ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται στον πλανήτη μολύνοντας ανθρώπους, διασπείρονται ειδήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ασταμάτητη ροή πληροφοριών καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την ήρα από το στάρι και σε μια δύσκολη ώρα, όπως είναι αυτή μιας παγκόσμιας επιδημίας, οι φήμες και η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι επικίνδυνες.

1ος Μύθος: Οι μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό

υγ

 Είναι το σύμβολο του κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε αρχικά στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της για να προστατευτούν από τη μόλυνση της ασθένειας, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα φαρμακεία.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με αφορμή τον κορονοϊό, αμφισβήτησε δημόσια την αποτελεσματικότητα των μασκών στην προστασία από τις λοιμώξεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ως κορυφαίο μέσο πρόληψης την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Ένα καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με το CDC, είναι μακράν σημαντικότερο. Το Κέντρο συστήνει τις χειρουργικές μάσκες μόνο για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, καθώς και για όσους ζουν στον ίδιο χώρο ή φροντίζουν τους αρρώστους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιούν και ο αγώνας να αγοράσουμε χειρουργικές μάσκες μπορεί να αποκλείσει τους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία –γιατροί, νοσηλευτές– αλλά και κάποιες ομάδες ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι κ.ο.κ.

2ος Μύθος: Τα αντισηπτικά θα μας σώσουν

 Μπορεί. Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα με περιεκτικότητα οινοπνεύματος μεγαλύτερη του 60% είναι αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση ιών όπως είναι ο κορονοϊός. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι θα κάνουν το ίδιο και στην περίπτωση του σύγχρονου κορονοϊού. Το πλύσιμο των χεριών με νερό και απλό σαπούνι -το αντιβακτηριδιακό δεν φαίνεται να προσθέτει στην προστασία- παραμένει η πρώτη επιλογή στην πρόληψη, λένε οι ειδικοί. Τα αντισηπτικά τζελ, σύμφωνα με το CDC, είναι μια καλή λύση όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τρίβοντας και τις δύο πλευρές και ανάμεσα στα δάχτυλα και τους αντίχειρες για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αλλά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι παραμένει κρίσιμο και μακράν το αποτελεσματικότερο μέτρο στην προστασία από τον νέο κορονοϊό.

3ος Μύθος: Φάτε σκόρδο, πιείτε νερό κάθε 15 λεπτά, κάντε μπάνιο και πιείτε ζεστό νερό, δημιουργήστε απόθεμα βιταμίνης C, πάρτε εχινάκια.

 ➤ Το σκόρδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις από την επιδημία του Covid-19 ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο κορονοϊό.

➤Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δημιουργήσετε, φυσικά με το αζημίωτο, απόθεμα συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και υποτίθεται βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι μια διαχρονική πλάνη. Αν ωφεληθείτε, θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας απέναντι στον νέο κορονοϊό, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη, εξηγεί ο Αθ. Τσακρής

➤ Η συχνή κατάποση νερού που, σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook, η οποία αποδίδεται σε Ιάπωνα γιατρό, ξεπλένει οποιονδήποτε ιό από τον οργανισμό που μπορεί να έχει εισαχθεί από το στόμα, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να υποστηρίξει την ιδέα ότι ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος πίνοντας νερό οδηγείται στο στομάχι και σκοτώνεται. Ο κορονοϊός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού όταν αναπνέουμε. Σε κάθε περίπτωση το να παραμένει κανείς ενυδατωμένος είναι μια καλή ιατρική συμβουλή.

➤Το πλύσιμο των σεντονιών και των πετσετών στους 60 βαθμούς είναι γενικά μια καλή ιδέα αφού σκοτώνει τους ιούς στο ύφασμα. Αλλά το ζεστό μπάνιο -όχι τόσο γιατί δεν αντέχεται- ή το ζεστό νερό δεν αλλάζει κάτι στη θερμοκρασία του σώματός μας που παραμένει σταθερή, εκτός αν κάποιος είναι ήδη άρρωστος.

4ος Μύθος: Αν έχω κορονοϊό θα το καταλάβω

 Όχι απαραίτητα. Ο νέος κορονοϊός έχει ευρεία γκάμα συμπτωμάτων. Τα περισσότερα μοιάζουν με συμπτώματα άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως είναι η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ειδικότερα, τα συνήθη συμπτώματα του Covid-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα ζάλη, ναυτία, εμετό και καταρροή. Στις σοβαρές της εκφράσεις η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει σε νόσο που μοιάζει με σοβαρή πνευμονία, ενώ στα πρώτα στάδια τα μολυσμένα με τον ιό άτομα μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά, δηλαδή να μην εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Όμως επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, μένουμε σπίτι, πλένουμε χέρια, προσέχουμε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες και δεν πανικοβαλλόμαστε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης