Κουγιαγκάς Γιώργος, Β3
Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό.
Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος
Η έννοια της δημοκρατίας είναι η βάση κάθε σύγχρονου πολιτειακού συστήματος στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι προβληματίζονται με το γεγονός πως στις σημερινές δημοκρατίες, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές, είναι αρκετά δύσκολο να εκπροσωπηθεί η γνώμη των πολλών από ένα μικρό σώμα εκλεγμένων πληρεξούσιων. Από την άλλη, η άμεση δημοκρατία της Αρχαιότητας, όπου ο καθένας μπορούσε να υποστηρίξει απευθείας την άποψή του συμμετέχοντας στη λήψη των αποφάσεων φαντάζει αρκετά δύσκολη.
Πώς όμως η τεχνολογία έχει αλλάξει το τοπίο, προάγοντας την ελεύθερη έκφραση;
Πολλοί ισχυρίζονται πως, από τη στιγμή της γένεσης των social media, η δημοκρατία έχει αλλάξει. Ποτέ άλλοτε ο κάθε άνθρωπος δεν μπορούσε να αποκτήσει φωνή που θα μπορεί να προσεγγίσει χιλιάδες η και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Επιπλέον επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένη πληροφόρηση, από το σπίτι, τη δουλειά ή ακόμη και στο δρόμο, με τα νέα κινητά τηλέφωνα. Ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί πλέον να σχηματίσει ιδία άποψη για τα θέματα που τον απασχολούν, ενώ η πληρέστερη ενημέρωση ενισχύει τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.
Ταυτόχρονα το Facebook, το twitter και άλλες πλατφόρμες μετατράπηκαν σε σύγχρονα ρητορικά αναλόγια, όπου φυσικά ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να είναι είτε νίκη της πολυφωνίας, είτε όχημα κάθε αρνητικής ρητορικής, που συνεχώς θα πυροδοτεί διαμάχες. Όπως και να έχει, το διαδίκτυο έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφραστούν, να έρθουν σε διάλογο με την εξουσία, να γίνουν ένα με την υπόλοιπη κοινωνία. Ήταν μια επανάσταση που δεν χρειάστηκε να βγάλει τους πολίτες στους δρόμους, αλλά μάλλον να τους δώσει βήμα και ισχύ από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Όσον αφορά τις πολιτικές του διαστάσεις, το φαινόμενο ήδη άρχισε να δοκιμάζει τις πρώτες εκ των έσω αντιδράσεις. Google, Facebook και Twitter έχουν απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες εφαρμογής λογοκρισίας. Όπως φαίνεται, όποιος ελέγχει το ίντερνετ ελέγχει τον κόσμο(;). Σε αυτήν την κατάσταση το ερώτημα είναι: ποιος μπορεί να αποφασίσει πως μια άποψη είναι λάθος;
Μήπως για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα απλώς νομίζει πως είναι ελεύθερη;