Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Σχόλιο 2020-03-08 225527

Καλέση Αλεξάνδρα, Β2

 Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, αυτή έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει «περάσει» στην ιδεολογία πολλών ανθρώπων. Η ημέρα αυτή για πολλούς σημαίνει δώρα, λουλούδια, γλυκά και ιδιαίτερη περιποίηση των «θηλυκών». Ωστόσο, η πραγματική ουσία της γιορτής των γυναικών δεν είναι αυτή.

 Στην πραγματικότητα, 163 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου 1857, η μαζική κινητοποίηση των γυναικών στην Νέα Υόρκη, σήμανε την αρχή μίας νέας εποχής για τις γυναίκες όλων των κοινωνιών. Από τότε και στο εξής, σε διάφορες χώρες του κόσμου η θέση της γυναίκας άρχισε να ανυψώνεται με κύριο στόχο, την εξίσωσή της με αυτή του άνδρα.

 Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε μόλις τον 19ο αιώνα με την είσοδό της στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, πολιτικά δικαιώματα δόθηκαν για πρώτη φορά στις γυναίκες το 1963, που τις επιτράπηκε η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές. Στο εξής, τα δικαιώματα των γυναικών αυξάνονταν συνεχώς και καθιερώνονταν νόμοι υπέρ της προστασίας αυτών και της σωματικής ακεραιότητάς τους.

  Εν έτει ωστόσο, 2020 πολλά από αυτά τα απαραβίαστα δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά. Συχνά είναι τα φαινόμενα διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων και υπερίσχυσης του ανδρός στον χώρο εργασίας, μείωσης του μισθού εξαιτίας του θηλυκού φύλου, κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στην οικογένεια, στην εργασία ακόμη και στους δημόσιους χώρους.

 Εν τέλει, η παγκόσμια αυτή ημέρα δεν είναι μόνο μία ημέρα περιποίησης των γυναικών και απονομής ιδιαίτερης σημασίας σε αυτές. Η παγκόσμια αυτή γιορτή οφείλει να μας υπενθυμίζει την αξία των γυναικών, τη σημασία των δικαιωμάτων τους, την ισότητά τους με τους άνδρες και τον κόπο που κατέβαλαν για την κατάκτηση αυτών. Είναι μία ημέρα αφιερωμένη στις ηρωίδες γυναίκες, μητέρες, συζύγους, φίλες όλων των εποχών και όλου του κόσμου.

Πηγές:

https://www.google.com/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης