Είμαστε αυτό που τρώμε: Το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής!

Η διατροφή είναι ένα από τα κορυφαία θέματα συζήτησης στον πλανήτη. Τι τρώμε, πότε το τρώμε και γιατί το τρώμε;

Η αγορά των βιολογικών προϊόντων είναι πια βασική από τις λαϊκές αγορές μέχρι τα σούπερ μάρκετ.

Σήμερα η γκάμα των προϊόντων των καταστημάτων έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση. Είναι τόση πλέον η ποικιλία τους ώστε άνετα μπορεί κανείς, εφόσον το επιθυμεί, να χρησιμοποιεί μόνο βιολογικά προϊόντα (και μάλιστα επιλέγοντας από δεκάδες μάρκες) για τη διατροφή του.

Τι εννοούμε με τον όρο Βιολογικό προϊόν:

Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με μία συγκεκριμένη επίσημα αναγνωρισμένη μέθοδο καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ωριμάζουν χωρίς την χρήση συμβατικών μικροβιοκτόνων η τεχνητών λιπασμάτων

 Πώς αναγνωρίζουμε ένα Βιολογικό προϊόν :

Η σήμανση των βιολογικών προϊόντων ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 2092/91 της E.E, σύμφωνα με τον οποίο τα οργανικά προϊόντα και μόνο αυτά επιτρέπονται να φέρουν την ένδειξη “Βιολογικό” και μάλιστα ως μέρος της ειδικής ορολογίας: η συσκευασία πρέπει να γράφει “Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας” ή “Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας σε Μεταβατικό Στάδιο” άν η παραγωγή έχει γίνει τα δύο πρώτα χρόνια βιολογικής καλλιέργειας του κτήματος, οποιαδήποτε άλλη σχετική ένδειξη δεν είναι έγκυρη.

 Τα πλεονεκτήματα

Όσον αφορά στη θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν δείξει ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές τα προτιμούν, αναφέροντας ότι έχουν πιο πλούσια γεύση. Επίσης, καθώς όπως προαναφέρθηκε για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα, ίχνη από τα οποία ενδέχεται να παραμένουν στα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα, οι καταναλωτές τείνουν να τα προτιμούν αντί των συμβατικά καλλιεργούμενων τροφίμων. Ένας ακόμα λόγος προτίμησης των βιολογικών τροφίμων είναι ότι η νομοθεσία που αφορά στα βιολογικά τρόφιμα απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου, συντηρητικού ή τον εμπλουτισμό με γλυκαντικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αρθρογράφος: Λέσσης Δημήτρης

 

Πηγές:

https://bioarismari.gr/viologika-proionta-ofeli/#:~:text=%CE%A4%CE%B9%20%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%8C%CF%81%CE%BF,%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%AE%20%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CF%89%CE%BD.

https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/30603/viologika-proonta-poia-einai-ta-ofeli-stin-ygeia.html

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης