Σήμερα, εσύ είσαι ελεύθερος και είμαι κι εγώ ελεύθερος: Ικμπάλ Μασίχ

Ικμπάλ Μασίχ

Οικογενειακό υπόβαθρο και δεσμευμένη εργασία

Ο Ικμπάλ Μασίχ γεννήθηκε το 1983 στο Μουρίντκε , μια εμπορική πόλη στο Πουντζάμπ του Πακιστάν, σε μια φτωχή καθολική χριστιανική οικογένεια. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, στάλθηκε στη δουλειά από την οικογένειά του για να τους βοηθήσει να εξοφλήσουν τα χρέη τους.  Η οικογένεια του Ικμπάλ δανείστηκε 600 ρουπίες από τοπικό εργοδότη που είχε επιχείρηση ταπητουργίας. Σε αντάλλαγμα, ο Ικμπάλ έπρεπε να εργαστεί ως υφαντής χαλιών μέχρι να εξοφληθεί το χρέος. Κάθε μέρα, σηκωνόταν πριν από την αυγή και έφτιαχνε το δρόμο του στους σκοτεινούς επαρχιακούς δρόμους προς το εργοστάσιο, όπου ο ίδιος και τα περισσότερα από τα άλλα παιδιά ήταν σφιχτά δεμένοι με αλυσίδες στους αργαλειούς του χαλιού για να αποτρέψουν τη διαφυγή.

Απόδραση και ακτιβισμός

Σε ηλικία 10 ετών, ο Ικμπάλ δραπέτευσε από τη σκλαβιά του, αφού έμαθε ότι η δεσμευτική εργασία είχε κηρυχθεί παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν. Δραπέτευσε και προσπάθησε να αναφέρει τον εργοδότη του Ασάντ στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία τον έφερε πίσω στο εργοστάσιο αναζητώντας αμοιβή εύρεσης για την επιστροφή των δραπέτευτων δεσμευμένων εργατών. Ο Ικμπάλ δραπέτευσε για δεύτερη φορά και παρακολούθησε το σχολείο Bonded Labor Liberation Front (BLLF) για πρώην σκλάβους παιδιά και ολοκλήρωσε γρήγορα μια τετραετή εκπαίδευση σε μόλις δύο χρόνια.  Ο Ικμπάλ βοήθησε πάνω από 3.000 παιδιά από το Πακιστάν που βρίσκονταν σε δεσμευμένη εργασία να δραπετεύσουν στην ελευθερία και έκανε ομιλίες για την παιδική εργασία σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε την επιθυμία να γίνει δικηγόρος για να τον εξοπλίσει καλύτερα για να απελευθερώσει δεσμευμένους εργάτες και άρχισε να επισκέπτεται άλλες χώρες, για να μοιραστεί την ιστορία του, ενθαρρύνοντας άλλους να συμμετάσχουν στον αγώνα για την εξάλειψη της παιδικής δουλείας. Το 1994 έλαβε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok στη Βοστώνη και στην ομιλία αποδοχής του είπε: «Είμαι ένα από εκείνα τα εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν στο Πακιστάν λόγω δεσμευτικής εργασίας και παιδικής εργασίας, αλλά είμαι τυχερός που λόγω των προσπαθειών του Bonded Labour Liberation Front , βγαίνω ελεύθερος Στέκομαι μπροστά σας εδώ σήμερα. Μετά την ελευθερία μου, μπήκα στο BLLF School και σπουδάζω σε αυτό το σχολείο τώρα. Για εμάς τα παιδιά σκλάβων, ο Εσάν Ουλάν Καν και ο BLLF έχουν κάνει το ίδιο έργο που έκανε ο Αβραάμ Λίνκολν για τους σκλάβους της Αμερικής. Σήμερα, εσύ είσαι ελεύθερος και είμαι κι εγώ ελεύθερος».

Θάνατος

Ο Ικμπάλ πυροβολήθηκε θανάσιμα από τη «μαφία των χαλιών», μια συμμορία που σκότωνε σκλάβους αν έτρεχαν από ένα εργοστάσιο χαλιών. ενώ επισκέπτονταν συγγενείς στο Μουρίντκε στις 16 Απριλίου 1995, Κυριακή του Πάσχα . Ήταν μόλις 12 ετών. Η μητέρα του είπε ότι δεν πίστευε ότι ο γιος της είχε πέσει θύμα συνωμοσίας από τη «μαφία των χαλιών». Ωστόσο, το BLLF διαφώνησε επειδή ο Ικμπάλ είχε δεχτεί απειλές θανάτου από άτομα που συνδέονται με την πακιστανική βιομηχανία χαλιών. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 800 πενθούντες. Μετά το θάνατό του, οι οικονομικές ελίτ του Πακιστάν απάντησαν στη μείωση των πωλήσεων χαλιών αρνούμενοι ότι χρησιμοποιούσαν δεσμευμένη παιδική εργασία στα εργοστάσιά τους και απασχολώντας την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών για να παρενοχλήσουν και να συλλάβουν βάναυσα ακτιβιστές που εργάζονταν για το BLLF. Ο πακιστανικός τύπος διεξήγαγε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του BLLF, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά εργάτες έπαιρναν υψηλούς μισθούς και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.

Πηγές:
en.wikipedia.org

Ικμπάλ Μασίχ: Το τραγικό τέλος του 10χρονου που πουλήθηκε για σκλάβος και πάλεψε κατά της παιδικής εργασίας | Enimerotiko.gr

Αρθρογράφοι: Γιώργος Βερώνης, Άρτεμις Βασιλάκου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης