Μπορούν άραγε οι ταινίες να καλλιεργήσουν την οικολογική συνείδηση μας;

Σήμερα υπάρχουν πολλές ταινίες ποικίλων ειδών, με σκοπό να γελάσουμε, να κλάψουμε, να ταυτιστούμε κ.α. Έχετε ακούσει όμως για τις ταινίες που προσπαθούν να μας ενημερώσουν για περιβαλλοντικά προβλήματα; Οι παρακάτω ταινίες είναι κάποια παραδείγματα τα οποία προσπαθούν να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να να σταματήσουμε να είμαστε αδιάφοροι.

1)

Don’t Look Up (2021)

Πρώτη στη λίστα προτάσεων είναι η  κωμωδία Don’t Look Up. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή φυσικής και μιας υποψήφιας διδάκτωρ, οι οποίοι ανακαλύπτουν έναν κομήτη που πλησιάζει τη Γη και επρόκειτο να την καταστρέψει. Μαζί προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση και τον λαό για την επικείμενη απειλή και τις καταστροφικές της συνέπειες για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ωστόσο, η αποστολή τους δυσκολεύει όταν κανείς δε τους πιστεύει, ενώ οι πρωταγωνιστές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την πολιτική αδράνεια και την αδιαφορία των ΜΜΕ. Μέσα από πολλά χιουμοριστικά και σατιρικά στοιχεία, η ταινία παραλληλίζει τον κομήτη που πλησιάζει τη Γη με το σύγχρονο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, και μας υπενθυμίζει άμεσα πως αν δε πράξουμε άμεσα, θα είναι αργά για να σώσουμε τον πλανήτη.

2)

The Day the Earth Stood Still (2008)

Το The Day the Earth Stood Still αποτελεί ένα ριμέικ της ομώνυμης κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1951. Η ταινία ξεκινάει με έναν εξωγήινο επισκέπτη που προσγειώνεται στη Γη, με αποστολή να σώσει τον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές τον βλέπουν σαν απειλή, η Δρ Helen Benson, η οποία κλήθηκε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ, αποφασίζει να διευκολύνει τη διαφυγή του. Τα σχέδιά της, όμως, αλλάζουν όταν ανακαλύπτει πως για να σώσει τον πλανήτη σκοπεύει να αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Στην έκδοση του 21ου αιώνα, οι άνθρωποι βλάπτουν το περιβάλλον της Γης και οι εξωγήινοι έχουν έρθει για να σώσουν από την καταστροφή τον πλανήτη , με εξαίρεση την ανθρωπότητα. Η ταινία κάνει εξαιρετική δουλειά στο να τονίζει τη ζημιά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η ανθρωπότητα, ενώ προειδοποιεί για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

3)

Before the flood (2016)

Μία από τις αξιόλογες ταινίες ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή αποτελεί η συνεργασία μεταξύ του National Geographic  και του Leonardo DiCaprio, ηθοποιού και υπέρμαχου της κλιματικής κρίσης. Ταξιδεύοντας τους θεατές σε όλο τον κόσμο, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συγκλονιστικές αναφορές για το πώς επηρεάζονται διαφορετικά μέρη του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή μέσω της αποψίλωσης των δασών, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να καταπολεμήσει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα να εξοπλίσει τους θεατές με λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους, από τη μείωση της κατανάλωση κρέατος έως την ψηφοφορία για ηγέτες που θα ξεκινήσουν θετικές περιβαλλοντικές αλλαγές, για ένα περιβαλλοντικά καλύτερο μέλλον.

4)

 Seaspiracy (2021)

Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον προστίθεται στη λίστα, αυτή τη φορά με σημείο εστίασης τη θαλάσσια ζωή. Η ταινία επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τους ωκεανούς και περιλαμβάνουν ζητήματα όπως τα πλαστικά απόβλητα, η υπεραλίευση  και η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια το ντοκιμαντέρ ασκεί κριτική σε διάφορους οργανισμούς μέριμνας των θαλασσών και βάζει στο μικροσκόπιο την έννοια της ‘βιώσιμης αλιείας’. Παράλληλα, η ταινία παρέχει και τροφή για σκέψη στους θεατές, ώστε να εξετάσουν και μόνοι τους την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στις μέρες μας.

5)

2040 (2019)

Το 2040 είναι ένα ντοκιμαντέρ που αντιμετωπίζει αισιόδοξα το  μέλλον του περιβάλλοντος. Ξεκινώντας από το παρόν, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Damon Gameau, ξεκινάει ένα ταξίδι για να εξερευνήσει πώς θα έμοιαζε το μέλλον το έτος 2040, αν εφαρμόζαμε από σήμερα κιόλας τις καλύτερες δυνατές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση του πλανήτη μας. Έχοντας τη δομή ενός γράμματος προς την 4χρονη κόρη του, ο Gameau συνδυάζει παραδοσιακά πλάνα ντοκιμαντέρ με δραματοποιημένες σκηνές και οπτικά εφέ υψηλής ποιότητας για να δημιουργήσει ένα ιδανικό μέλλον για την κόρη του και τον πλανήτη.

6)

 Lorax (2012)

Η πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στο φημισμένο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Dr Seuss, φέρνει τους μικρούς θεατές πιο κοντά στο περιβάλλον. Η ιστορία ξεκινά στο Thneedville- μια πόλη χωρίς πράσινο- και ακολουθεί τον Ted, ένα 12χρονο αγόρι που συναντά έναν κατασκευαστή. Όταν άκουσε πώς η δραστηριότητά του να κόβει όλα τα δέντρα κατέστρεψε τη γη, παρά τις διαμαρτυρίες του Lorax, ο Ted εμπνέεται να αναιρέσει την καταστροφή.

Αρθρογράφοι: Χρήστος Μάγκος, Ξενοφών Ντουραμάκος

Πηγές: https://www.maxmag.gr/perivallon/8-tainies-gia-to-perivallon-poy-prepei-na-deis-amesos/

Πηγή εικόνας: www.netflix.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης