Πράσινες στέγες: Μία βιώσιμη λύση;

Τι είναι?
Η πράσινη στέγη είναι ένας σκεπαστός χώρος ο οποίος καλύπτεται από βλάστηση, που αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες με πολλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη.
Πλεονεκτήματα
Περιβάλλον:
• Μειώνεται η απορροή των όμβριων υδάτων και οδηγεί στην αποφόρτιση των αστικών δικτύων αποχέτευσης και την μείωση των επιφανειακών απορροών που έχουν σχέση με τη ρύπανση των υδάτων.

•Βελτιώνεται το μικρόκλιμα με την αύξηση της υγρασίας και την μείωση της θερμοκρασίας και έτσι βοηθάει στην μείωση του φαινομένου της «θερμικής αστικής νησίδας». Με την φωτοσύνθεση των φυτών παράγεται περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα.
• Η βλάστηση των φυτεμένων δωμάτων συμβάλει στην μείωση της ηχορύπανσης, ενώ παράλληλα απορροφούν τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας μειώνοντας την σκόνη και το νέφος.

Ψυχαγωγία
•Πολλοί χαμένοι χώροι πρασίνου ανακτώνται λόγω έλλειψης χώρου από την πυκνή δόμηση, έτσι δημιουργούνται πολλοί χώροι συνάντησης και αναψυχής που βοηθούν  στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ηρεμίας των ανθρώπων που κατοικούν στις πόλεις. Παράλληλα δημιουργείται οικοσύστημα εντός των πόλεων, γιατί η βλάστηση προσελκύει πολλά ζώα στα φυτεμένα δώματα.

Ενέργεια και οικονομία
• Μέσω της ενίσχυσης της θερμομόνωσης των κτιρίων και την μείωση αναγκών σε ενέργεια για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων ωφελούνται η ενέργεια και η οικονομία. Υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μόνωσης μέσω της κάλυψής της από την υποδομή του φυτεμένου δώματος. Και έτσι αυξάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Πώς γίνεται όμως η κατασκευή μίας πράσινης στέγης;
Η δημιουργία της δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ούτε απαιτεί μεγάλο κόστος. Ωστόσο, είναι  απαραίτητη προϋπόθεση να κληθεί ένας πολιτικός μηχανικός για να ελέγξει τη στατική αντοχή και τη στεγανότητα του κτηρίου. Αν ο μηχανικός δώσει το «πράσινο φως», το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Tα φυτά όπως χλοοτάπητας, θάμνοι ή και δέντρα εγκαθίστανται επάνω σε ειδικό σύστημα αποστράγγισης, με αντιριζική προστασία, σε ειδικό, ιδιαίτερα ελαφρύ εδαφικό υπόστρωμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατασκευή με μεγάλα φορτία. Επιπλέον ακόμα να τοποθετηθεί και αυτόματο σύστημα άρδευσης.
H επιλογή των φυτών γίνεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ανάγκες για άρδευση και λίπανση και τη διάρκεια ζωής τους.
Τα φυτά στη χώρα μας προσανατολίζονται προς τα ελληνικά μεσογειακά είδη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης