Ρύπανση των υδάτων: Η δολοφονία των θαλασσών!

Τι είναι η ρύπανση των υδάτων;

Η ρύπανση των υδάτων είναι η εισαγωγή των βλαβερών ουσιών, που ονομάζονται ρύποι, στους υδάτινους αποδέκτες( θάλασσες, λίμνες, ποτάμια) η οποία έχει ως αποτέλεσμα την βλαβερή επίδραση όσον αφορά στη πανίδα και στην  χλωρίδα, την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία

Πως προκαλείται η ρύπανση των υδάτων; 

Μια από τις κύριες αιτίες της ρύπανσης αποτελούν τα λύματα που καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες. Ακόμη, σημαντική επίδραση έχει και η σκόνη από τα δομικά έργα. Επιπλέον, την ρύπανση επηρεάζουν και διάχυτες πηγές, όπως τα φυτοφάρμακα από γεωργικές δραστηριότητες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα λύματα εξαιτίας αστικής χρήσης του νερού, όπως τα περιττώματα, τα απορρυπαντικά και τα υγρά ξεβγάλματος που καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες. Τέλος, οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν σημαντικό κίνδυνο εφόσον το πετρέλαιο και τα λάδια που αφήνουν πίσω τους στους υδάτινους αποδέκτες είναι πάρα πολύ βλαβερά για αυτούς.

Πως επηρεάζει την Ελλάδα ρύπανση των υδάτων;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξαρτάται σημαντικά από την θάλασσα που την περιβάλει, την Μεσόγειο. Ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της στηρίζεται στων τουρισμό ο οποίος υπάρχει εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς της Mεσογείου που έλκει τους τουρίστες στον τόπο αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ρύπανση αυτή;

Αρχικά, μια ιδέα είναι, να περιορίσουμε δραστηριότητες που προκαλούν ρύπους, όπως για παράδειγμα: να φροντίζουμε να μην χρησιμοποιούμε περιττά λιπάσματα στις καλλιέργειες. Επιπλέον, ο καθένας από εμάς μπορεί να αποφύγει να πετάει τροφές στους υπονόμους.

αρθρογράφος: Καλλίστη Φουρνάρη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης