Διαφημίσεις: σας έχουν πιάσει ποτέ κορόιδο;

Στις μέρες μας παρατηρείται μεγάλη αύξηση των παραπλανητικών διαφημίσεων κατά την  διάρκεια της ενασχόλησης μας με τα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα, καθώς και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε άκρος προσεκτικοί με αυτά που μας προβάλουν.

Παραπλανητική διαφήμιση είναι η διαφήμιση αυτή που έχει σαν στόχο να σας κάνει να αγοράσετε ένα προϊόν, προβάλλοντας πολλές φορές ψεύτικα στοιχεία, για να σας δελεάσουν να το προτιμήσετε.

Έτσι προκύπτει και ο όρος παραπλανητική διαφήμιση, σας παραπλανά δηλαδή κυρίως, εξαπατώντας σας, και εσείς νομίζετε ότι είναι προσφορά – ευκαιρία.

Πόσες φορές σας έχει τύχει;

1)Σε ένα φυλλάδιο στο οποίο διαφημίζεται μια συσκευή και η τιμή της είναι πολύ χαμηλή και νομίζετε ότι είναι ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, όταν πήγατε να το παραγγείλετε, σας είπαν πως η τιμή δεν συμπεριλάμβανε τον ΦΠΑ.

2) Να δείτε μια διαφήμιση στην οποία λέει ότι θα σας βοηθήσει σε κάτι, όπως: χάπια αδυνατίσματος και στην πραγματικότητα δεν σας έκανε τίποτα.

3) Να διαβάσετε για ένα περιοδικό, το οποίο μας λέει ότι είναι σε θέση να θεραπεύει ασθένειες, δυσλειτουργίες ή δυσμορφίες, ενώ στην πραγματικότητα είναι ψευδείς ισχυρισμοί.

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτών των ειδών τις διαφημίσεις είναι οι εξής:

1)Αν αυτή η διαφήμιση είναι στην τηλεόραση, ο τρόπος αντιμετωπίσεις της  είναι πολύ απλός αλλάζοντας κανάλι.

2)Αν αυτή η διαφήμιση σας εμφανιστεί, κατά τη παραμονή σας στο κινητό, μπορείτε απλά να μην της δώσετε σημασία και να περιμένετε να τελειώσει ή αλλιώς μπορείτε να την προσπεράσετε ,δηλαδή να την κάνετε skip.

3)Αν δεις κάποια διαφήμιση και ενδιαφέρεσαι, πρέπει πάντα να κάνεις μια έρευνα αγοράς και να μην παίρνεις άκριτα προϊόντα προτού ψάξεις :ποιος, με ποιο σκοπό και τι ιδιότητες έχει αυτό το προϊόν.

Γενικά πρέπει να παρατηρούμε πολύ προσεκτικά τις διαφημίσεις, για να καταλάβουμε, αν έχουν σκοπό να μας παραπλανήσουν και να κάνουμε στον εαυτό μας τις παραπάνω ερωτήσεις.

Αρθρογράφοι: Λουκία Μέζη, Γωγώ Χαραλαμποπούλου

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

https://ti-einai.gr/paraplanitiki-diafimisi/

https://www.ekpizo.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης