Το σχολείο μας μιλάει! Ας το ακούσουμε!

Ο αναγνώστης αυτού του άρθρου ίσως περιμένει να διαβάσει κάτι διαφορετικό εκτός των καθημερινών και μόνιμων για δεκαετίες προβλημάτων ενός σχολείου. Θα νομίζει ότι και εμείς, όπως και τόσοι άλλοι θα του μιλήσουν για την ισοτιμία των μαθητών και ίσως και για την επικοινωνία του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Αυτά όμως είναι προβλήματα πάντα άλυτα, διότι προέρχονται αρχικά από την παιδεία και την ανατροφή που λαμβάνει κάποιος από την οικογένειά του. Εγώ θα μιλήσω για προβλήματα έλλειψης υποδομών στον σχολικό μας χώρο.

Δεν είναι μόνο το, ότι η κοινωνία καθημερινά παρουσιάζει παθογένειες, οι οποίες βάζουν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών σε κίνδυνο. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες ελλείψεις στο σχολείο μας οι οποίες αποκαλύπτονται στην καθημερινότητά μας. Αρχικά ο έλεγχος της σεισμικής αντοχής του κτιρίου που είναι πάντα επίκαιρος και μια πλειάδα άλλων ζητημάτων. Ο έλεγχος με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης θα πρόσφερε μία σχετική ασφάλεια. Δημιουργία χημείου οργανωμένου για κάθε φυσικής και χημικό πείραμα. Οργανωμένη βιβλιοθήκη στην οποία θα μπορούν να πηγαίνουν οι μαθητές για να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να τρέχουν κάθε είδους πρόγραμμα χωρίς κώλυμα. Τεράστιο και οργανωμένο προαύλιο, ώστε οι μαθητές να μπορούν τόσο να αθλούνται, όσο και να απολαμβάνουν ουσιαστικά το διάλειμμά τους. Σε κάθε αίθουσα διαδραστικούς πίνακες για την ευκολότερη κατανόηση των μαθημάτων. Όλα αυτά φαντάζουν βέβαια μακρινά και απραγματοποίητα. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το σχολείο να γίνει πιο ανθρώπινο;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κονδύλια ευρωπαϊκά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές και να οργανωθούν σχεδόν τα πάντα. Πιστεύουμε πως και εμείς οι ίδιοι οι μαθητές θα μπορούσαμε μέσα από οργανωμένες επισκέψεις φυσικές ή διαδικτυακές να πείσουμε υπουργείο αλλά και τοπικούς φορείς να διαθέτουν μεσαίου μεγέθους χρηματικά πακέτα για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι υποδομές. Αν γίνει η αρχή, όλα μπορούν να συμβούν.

Πιστεύω ότι ο αναγνώστης θα βρει τις προτάσεις μου λογικές και απλές για να εφαρμοστούν άμεσα. Αλλά και πολύ αποτελεσματικές! Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή έχουν τις πιο απλές λύσεις. Αρκεί να υπάρχει θέληση!

Άρθρο του μαθητή Νικολάου Τσορμπατζόγλου

https://schoolpress.sch.gr/protypos/files/2023/04/pdf24_merged-40.pdf

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κυρία Αρετή Στραφιώτου (Φιλόλογος)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης