Συνέντευξη με τη δισέγγονη ενός Μακεδονομάχου

σάρωση0008Παναγιώτης Παπαστεργίου Ένας Μακεδονομάχος

( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΣΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ,  ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ από τον ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΗ ΜΑΡΙΟ Β3)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο ήταν το όνομα του προπάππους σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Παναγιώτης Παπαστεργίου ,  από αυτόν  πήρε  το όνομά του ο πατέρας μου και εγγονός του , Παναγιώτης  και κατά επέκταση και ο γιός μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποιο μέρος καταγόταν ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καταγωγή του ήταν η Δράμα , εκεί γεννήθηκε , εκεί μεγάλωσε και εκεί πέθανε πολύ νέος αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου από τις κακουχίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως πήρε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περιοχή της Δράμας που έμενε , είναι πολύ κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα και οι κάτοικοί της υπέφεραν πολύ από τις επιθέσεις των Βούλγαρων Κομιτατζήδων, οι οποίοι εκτός από τις υλικές ζημιές που προκαλούσαν , πολλές φορές επιδίδονταν και σε δολοφονίες και άλλα ειδεχθή εγκλήματα κατά των Μακεδόνων. Επίσης  ο τότε φτωχός ελληνικός πληθυσμός, αγρότες στην πλειοψηφία τους , πλήρωναν υπέρογκους φόρους ( χαράτσια)  στους Οθωμανούς με αποτέλεσμα την εξαθλίωση τους.

Ετσι  λοιπόν ο παππούς αποφάσισε να καταταχθεί  στους αντάρτες Ελληνες  Μακεδόνες , οι οποίοι υπό τις διαταγές του Παύλου Μελά , πολεμούσαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς, την αποφυγή μιας πιθανής Βουλγαρικής Κυριαρχίας  και την προσάρτηση της στην ελεύθερη Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Σε  τι θέση υπηρετούσε :

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο παππούς είχε τη θέση του Αγγελιοφόρου- Ταχυδρόμου γιατί όταν κατατάχθηκε στο σώμα  , γνώριζαν οι ανώτεροί του , ότι είχε αφήσει μόνο του και υπό την προστασία των γειτόνων , το μοναδικό του νεογέννητο παιδί , Παύλο Παπαστεργίου ( το όνομα του το έδωσε προς τιμήν του Παύλου Μελά ) , πολύ αργότερα  όταν  μπόρεσε να τον βαφτίσει. Η σύζυγος του είχε πεθάνει στην γέννα. Για αυτό το λόγο , λοιπόν, αποφάσισαν οι ανώτεροί του να τον χρησιμοποιήσουν ως ταχυδρόμο-αγγελιοφόρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα , τι έγινε ο παππούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά το τέλος , επέστρεψε στη Δράμα , όπου έζησε πού λίγο γιατί αρρώστησε βαριά  , αφήνοντας ορφανό και εντελώς μόνο του  το μοναδικό του παιδί. Σε ανταπόδοση των υπηρεσιών του , κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα , το κράτος του παραχώρησε ένα κτήμα 4,5 στρεμμάτων στην Δράμα , για να μπορεί να επιβιώσει. Από ότι  είχε πει  ο ίδιος στον παππού μου και αργότερα αυτός στον πατέρα μου  , το συγκεκριμένο κτήμα , ήταν ιδιοκτησίας του ίδιου του Παύλου Μελά , ο οποίος και είχε ζητήσει η περιουσία του στην Μακεδονία , αν αυτός πέθαινε νωρίς , να μοιραστεί  στους συμπολεμιστές του.

 

 

Σχολιάστε

Top