Οι πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου

10.Πόλη του Μεξικού

Η Πόλη του Μεξικού είναι η πρωτεύουσα του Μεξικού. Είναι το σημαντικότερο βιομηχανικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο στη χώρα, και με 20.000.000 κατοίκους είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις. Η πόλη χτίστηκε από τους Αζτέκους το 1325 αλλά αργότερα κατά την πολιορκία της Τενοτστιτλάν η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς.


9.Σάο Πάολο

Το Σάο Πάολο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας. Δεν είναι μόνο η πιο πολυπληθής πόλη της Λατινικής Αμερικής αλλά και η μεγαλύτερη πόλη του νότιου ημισφαιρίου. Έχει πληθυσμό 19.000.000 κατοίκους.Σύμφωνα με τους οικονομολόγους το Σάο Πάολο θα είναι μια από τις πόλεις του πλανήτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2025. 

8.Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη με πληθυσμό 21.000.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη των Η.Π.Α καθώς και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Βόρειας Αμερικής. Τέλος είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο αστικό κέντρο. H Νέα Υόρκη είναι γνωστή με διαφορά ονόματα όπως “Η πόλη που δεν κοιμάται πότε” και “Το κέντρο του Σύμπαντος”, ένα ακόμα όνομα που χρησιμοποιείτε για την Νέα Υόρκη είναι το “Big Apple” δηλαδή το “Μεγάλο Μήλο”

7.Καράτσι

To Καράτσι είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντ και η μεγαλύτερη πόλη στο Πακιστάν, πρώην πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι 1958. Βρίσκεται στην ακτή της αραβικής θάλασσας, ανατολικά του Περσικού Κόλπου και βορειοδυτικά του δέλτα του Ινδού ποταμού. Το Καράτσι έχει πληθυσμό 5.000.000 κατοίκους ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει περισσότερα από 23.000.000 κατοίκους . Είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο και είναι η μεγαλύτερη πόλη στον ισλαμικό κόσμο.

6.Μανίλα

Η Μανίλα, ως γνωστών, είναι η πρωτεύουσα πόλη των Φιλιππίνων. Η Μανίλα είναι μια από τις 16 πόλεις που σχηματίζουν όλες μαζί τη Metro Manila, την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στις λίστες με τις πιο πολυπληθείς πόλεις το κόσμου, η Μανίλα προσπερνάτε. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή η Μανίλα, με πληθυσμό 20.767.000, είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμο

5.Σαγκάη

Είναι η πιο πολυπληθής πόλη της Κίνας και η πέμπτη πιο πολυπληθής πόλη στον κόσμο. Η πόλη δημιουργήθηκε το 960 μ.Χ.. Το λιμάνι της πόλης είναι το λιμάνι με την μεγαλύτερη κίνηση σε κοντέινερ στον κόσμο και η πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στον περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Επίσης η πόλη είναι το πιο σημαντικό εμπορικό κέντρο της Κίνας και ένας από τους 4 δήμους της χώρας που ελέγχετε απευθείας από την κεντρική εξουσία. Με πληθυσμό 20.860.000 η Σαγκάη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

4.Νέο Δελχί

Το Δελχί είναι μια πολύ μεγάλη πόλη στα όρια της οποίας βρίσκεται και το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το οποίο είναι απλά ένας από τους εννιά δήμους που απαρτίζουν ολόκληρο το Δελχί. Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης είναι μια από της πιο μεγάλες στον κόσμο και αν συνεχίσει έτσι θα βρίσκεται στην κορυφή των μελλοντικών λιστών με τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου. Το Δελχί είναι επίσης γνωστό και για την τεράστια αγορά εμπορικών ειδών. Με πληθυσμό 22.242.000, το Δελχί είναι η τετάρτη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

3.Σεούλ

Η Σεούλ φτιάχτηκε το 17 π.Χ. και σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Κορέας και το σπίτι για παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας. η πόλη έχει πάνω από είκοσι τρία εκατομμύριο κατοίκους. Αυτό την φέρνει στην τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο, μετά το Τόκιο και την Πόλη του Μεξικού. Περίπου το μισό του ολόκληρου πληθυσμού της Νότιας Κορέας κατοικούν στη Σεούλ και στα περίχωρα της.

2.Τζακάρτα

Η Τζακάρτα είναι πρωτεύουσα πόλη της Ινδονησίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Τζακάρτα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας. Πολλές φορές η Τζακάρτα αποκαλείτε και η Νέα Υόρκη της Ινδονησίας, έχει και αντίστοιχο ψευδώνυμο με το “The Big Aple της Νέας Υόρκης της Τζακάρτα είναι “Big Durian”. Με πληθυσμό πάνω από 26 εκατομμύρια.

1.Τόκιο

Το Τόκιο είναι πρωτεύουσα πόλη της Ιαπωνίας και παραμένει για ακόμα μια χρόνια η μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου. Το Τόκιο αρχικά ήταν ένα ψαροχώρι αλλά το 1457 μετεξελίχθηκε σε μια πόλη, η οποία σήμερα με πληθυσμό 37.126.000 είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Συμπέρασμα: Βλέποντας την λίστα με τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, βλέπουμε ότι οι περισσότερες πόλεις είναι στην Ασία και οι πιο πολλές είναι σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η συνεργασία από τους μαθητές της Β4 τάξης

Γουλούδης Ευάγγελος

Αναστασίου Αλέξανδρος

 

Σχολιάστε

Top