Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Μελομακάρονα της μαμάς

Υλικά: 1. 2 κούπες λάδι

2. 1 κούπα ζάχαρι

3. 1/2 κονιάκ

4. 1/2 χυμό πορτοκάλι

5. 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό  κανέλα

6. 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά Μπεϊκιν

7. 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα

8. 7-8 κούπες αλεύρι μαλακό

(σφιχτή ζύμη)

ΣΙΡΟΠΙ: 1. 2 κούπες μέλι

2. 2 κούπες νερό

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Εκτέλεση:

Αρχικά βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε(λάδι,κονιάκ,χυμό πορτοκάλι).Μετά βαζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε(ζάχαρι,κανέλα,μπεϊκιν,σόδα και αλεύρι).Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή.Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί με μια λαδόκολλα ,πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά καρβελάκια και τα βάζουμε στο ταψί .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και μόλις ζεσταθεί να βάζουμε στο φούρνο για 35′-40′.Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι και το νερό, το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε.Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστά ρίχνουμε το σιρόπι και τα αφήνουμε να το απορροφήσουνε.Τέλος βάζουμε σε μπεν μαρί 400 γρ. κουβερτούρα και μισό κύβο βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.Βάζουμε τη σοκολάτα πάνω απο τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

Ουζουνίδου

 

Πολύχρωμα μπισκότα

 

Υλικά:

  • 200 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.γ. γάλα
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Έξτρα άχνη για πασπάλισμα

 

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Bάζετε το βούτυρο σε μπολ και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Ανακατεύετε μαζί τη ζάχαρη, για να ενωθεί και να έχετε ένα μαλακό μίγμα. Ρίχνετε τη βανίλια και το γάλα. Προσθέτετε κοσκινισμένο το αλεύρι, αναμιγνύετε καλά και χωρίζετε τη ζύμη σε 3 τμήματα, στα οποία προσθέτετε τα αντίστοιχα χρώματα ζαχαροπλαστικής (π.χ. πράσινο, κόκκινο και μίγμα των 2 για το καφέ-μοβ).

Ετοιμάζετε τα μπισκοτάκια: Αλευρώνετε καλά τον πλάστη και ανοίγετε πάνω σε καθαρή επιφάνεια κάθε κομμάτι διαφορετικού χρώματος ζύμης σε φύλλο ύψους 0.5-0,8 εκατοστών. Χρησιμοποιήστε κοπτικά (κουπ-πατ) και κόψτε τη ζύμη σε σχήματα, τα οποία θα ξεκολλάτε από την επιφάνεια εργασίας με σπάτουλα. Τα απλώνετε σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Μαζεύετε τη ζύμη που περισσεύει, την κάνετε μπάλα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, μέχρι να την αξιοποιήσετε πλήρως.

Ψήνετε τα μπισκοτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Κρύα πια, τα πασπαλίζετε με άχνη που έχετε κοσκινίσει

.μπσκ 1

 

Αστεράκια κανέλας

 

Υλικά:

  • 3 ασπράδια αυγού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 δόσεις βανίλιας
  • 350 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Φιλέ αμυγδάλου για την βάση

Εκτέλεση:

Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μάζα. Προσθέτετε σίγα σιγά τη ζάχαρη. Το 1/3 του μείγματος το αφήνετε στην άκρη. Προσθέτετε βανίλιες, κανέλα και την μισή δόση αμύγδαλου στο μείγμα ανακατεύοντάς το προσεκτικά.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα αμύγδαλα ώσπου η ζύμη να μην «κολλάει». Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130 βαθμούς. Απλώνετε τη ζύμη σε πάχος ενός πόντου, σε μια επιφάνεια όπου έχετε στρώσει το φιλέ αμυγδάλου. Με φόρμα (κουπ-πατ) σε σχήμα αστεριού κόβετε τα αστέρια και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόχαρτο.Τα αλείφετε με το μείγμα από τα ασπράδια και την ζάχαρη που είχατε αφήσει στην άκρη. Αφήνετε τα αστέρια να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου. Πρέπει να είναι λίγο μαλακά στην κάτω πλευρά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

μπσκ 2

 

Χριστουγεννιάτικα cookies

Υλικά:

  • 1 και 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3/4 φλ. άσπρη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ. γ. βανίλια υγρή

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήστε το στην άκρη. Στο μπολ του μίξερ σας χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε για 2 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε έως ότου έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Διαιρέστε τη ζύμη στη μέση και τυλίξτε κάθε μισό με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αφαιρέστε τη μίση ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε το φύλλο (επάνω σε λαδόκολλα κατά προτίμηση) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκ. περίπου. Χρησιμοποιώντας κουπ πατ, κόψτε τα μπισκοτάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί, στο όποιο έχετε απλώσει λαδόκολλα. Καλό είναι να βάλετε το ταψί στο ψυγείο για ακόμη 10 λεπτά έτσι ώστε να μην απλώσουν τα μπισκότα κατά το ψήσιμο.

Επαναλάβετε τα παραπάνω και με τη δεύτερη ζύμη. Ψήστε τα μπισκότα για περίπου 10 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) ή έως ότου αρχίζουν να έχουν χρυσαφί χρώμα στις άκρες. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν πριν τα στολίσετε. Τα μπισκότα θα είναι φρέσκα για αρκετές ημέρες εάν τα τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές κουτί/τάπερ.

μπσκ 3

 

Τριφτή   Χειμωνιάτικη   Μηλόπιτα

 

Υλικά
  

   Για τη ζύμη μπισκότου

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 250 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για τη γέμιση μήλου

  • 5 μήλα
  • 150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

 3D7F9908-FC02-4152-847C-130F3FB1E8CD

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά.
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα πασπαλίζουμε με την ψιχουλιαστή (crable) ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε στρώση. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή ζύμη (μοιάζει με βρεγμένη άμμο).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή σας Όρεξη!

Νικολαΐδου Φανή, Β2

Ουκρανική τούρτα

Ουκρανική τούρτα

 

Συστατικά:
Για τη μαρέγκα:
2 κρύα ασπράδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
χυμό λεμονιού (1 κουτ. γλυκού)

Κρέμα:
200 g ζάχαρη,
2 κρόκοι αυγών,
150ml γάλα
250 g βούτυρο
κακάο
1 πακέτο ζάχαρη βανίλια,
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ.
Ξηροί καρποί (φουντούκια μόλις τεθεί).
Κακάο – 2 κ.γ.
Ξεκινάμε…

1. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφικτή μαρέγκα,ψήνουμε τα μπεζέ σε μέγεθος μπισκότου και σε κάθε ένα βάζουμε από ένα φουντούκι .Ψήνουμε τα μπεζέ σε 150 βαθμούς περίπου για 1,5 ώρα.
Η κρέμα Σαρλότ 
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου(250 γρ.)
Ανακατέβουμε  το γάλα με τους κρόκους σε μια κατσαρόλα πολύ καλά, και μετά προσθέτουμε την ζάχαρη για να μην κόψει ο κρόκος, και αφήνουμε να πάρει βράση για 4 με 5 λεπτά. Όταν θα έχει φουσκάλες και θα πήξει, είναι έτοιμο.
Xτυπάμε το  βούτυρο με μια βανίλια σε μια ανοιχτόχρωμη κρέμα και προσθέτουμε μια, μια κουταλιά από το προηγούμενο μείγμα,ανακατεύοντας.

Σε 200 γρ. κρέμας προσθέστε το κακάο (2 κουτ. γλυκού).

 

Φτιάξτε μια βάση από χαρτόνι (έναν κύκλο 20 cm διάμετρο).
Βάλτε πάνω σε μια πιατέλα την βάση που φτιάξατε, απλώστε τα μπεζέ, την κρέμα και μετά τα φουντούκια και πάλι με την σειρά. Τις πλευρές τις καλύπτετε με κρέμα κακάο και το τρίμμα από τα μπεζέ που έμειναν και διακοσμείτε κατά την φαντασία σας.

Μπότρος Δανάη, Β2

Σχολιάστε

Top