Υγιεινή Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.Πάνω από όλα, τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε!Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρώτε πιο υγιεινά. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα αμέσως. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν την μεγάλη διαφορά!!Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.
Η Dr. Μαρία Ψωμά θεωρείται από τις πιο έμπειρες και πιο διάσημες στο χώρο της διαιτολογίας. Το κέντρο της λειτουργεί ως πολυιατρείο πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και συμβουλευτικής και είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα .
Επικεφαλής η ίδια ως ειδικός ιατρός σε θέματα παχυσαρκίας είναι πλαισιωμένη από ειδικούς συνεργάτες, διατροφολόγους –διαιτολόγους αλλά και ψυχολόγους κι έτσι κάθε ασθενής εξετάζεται ενδελεχώς ως ξεχωριστή περίπτωση ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατόν, επιστημονικά και τεχνικά, τρόπο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ιντερνετ μας επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχει ο κόσμος από τις μεθόδους δίαιτας που επιλέγει αυθαίρετα, μόνος του να κάνει.

Ερ.Κυρία  Ψωμά τι ειδικότητα έχετε σαν γιατρός;

-Είμαι ιατρός βιοπαθολόγος, απλά έκανα ένα μεταπτυχιακό στην ιατρική στο Παρίσι που είναι η «χειρουργική της παχυσαρκίας». Και αυτό που λέμε χειρουργική της παχυσαρκίας είναι ποιους θα κρίνω να πάνε για χειρουργείο.

Ερ.Δηλαδή η διάγνωση που γίνεται από τη μεριά σας είναι για το αν θα πρέπει να χειρουργηθούν για παχυσαρκία ή όχι;
-Ακριβώς.

Ερ.Πότε θα στέλνατε κάποιον για χειρουργείο;
-Εφ’ όσον έχει κάνει ένα χρόνο διατροφή με γιατρό, διατροφολόγο και ψυχολόγο, ίσως μετά. Πρέπει να έχει απόλυτη ένδειξη με το δείκτη μάζας σώματος και να δούμε και εξετάσεις αίματος και τότε με μια οργανωμένη ομάδα, θα το έκανα.

Ερ. Θεωρείται από πολλούς η εύκολη λύση
-Λάθος ότι είναι η εύκολη λύση. Γιατί δεν καταπολεμάς το αίτιο. Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι ψυχογενή. Καλύπτουνε συναισθηματικές ανάγκες περισσότερο .

Ερ. Οποιαδήποτε κλινική περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της με αυτό τον τρόπο που λέτε;
- Εγώ πιστεύω οποιαδήποτε.Υπάρχουν κι άνθρωποι με 200 κιλά, εκεί είναι άλλο θέμα.

Ερ. Δεν μιλάμε για τις ακραίες περιπτώσεις.
- Εγώ είχα ανθρώπους που έχασαν και 60 και 70 κιλά, δεν χαλάρωσαν και το βασικότερο είναι η συντήρηση. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι περισσότεροι. Ότι αλλάζει όλη τους η ζωή, αλλάζει η διατροφική τους συμπεριφορά. Δεν είναι μόνο η δίαιτα.

Ερ. Ο κόσμος πάει και βάζει αυτό το δαχτυλίδι αμέσως και θεωρεί ότι έτσι καταπολεμά το πρόβλημά του. Και μόλις το αφαιρέσει επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση.
-Πίνει αλκοόλ, τρώει γλυκά τα οποία αυτά ρευστοποιούνται και επανέρχεται κατ’ ευθείαν. Δηλαδή δεν είναι πανάκεια .

Ερ. Πάμε και σε ένα άλλο κεφάλαιο. Τελευταία το internet, έχει κάνει πολύ καλό αλλά και πολύ κακό. Έχει οδηγήσει τον κόσμο να μπαίνει μέσα και διαβάζοντας πέντε πράγματα να νομίζει ότι έχει γίνει και γιατρός. Αρχίζει και εφαρμόζει μόνος του διάφορες δίαιτες τις γνωστές πια ,αυτές τις διάσημες όπως η Ντουκάν για παράδειγμα και νομίζει ότι η Ντουκάν μπορεί να κάνει για όλο τον κόσμο και την εφαρμόζει. Αυτό πόσο καλό ή κακό μπορεί να είναι;
-Πολύ κακό γι αυτό και δημιουργεί πρόβλημα κι όλας. Δεν είναι το λάθος του γιατρού που έβγαλε τη συγκεκριμένη δίαιτα. Είναι το λάθος αυτού που το ακολουθεί. Δηλαδή ο κάθε ένας είναι διαφορετικός.
Εγώ πάντα βλέπω εξετάσεις αίματος, πάντα παίρνω ιστορικό γι αυτό και ποτέ μέσω internet δεν απαντάω. Δηλαδή μου στέλνουν ερωτήσεις και τους λέω καλό θα ήταν να έρθετε στο ιατρείο και δεν το κάνω για λόγους κερδοσκοπίας, το κάνω γιατί είναι ανεύθυνο να δώσεις σε έναν άνθρωπο χωρίς να τον ξέρεις και ειδικά να μην έχεις δει εξετάσεις αίματος, το ιστορικό του, για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι λάθος.

Ερ. Ο καθένας δεν είναι μια μοναδική περίπτωση;
-Εντελώς! Εντελώς μοναδική περίπτωση και όλες αυτές οι διατροφές που υπάρχουν στο internet θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις βιταμίνες, να είναι πιο γενικές διατροφές, ούτως ώστε να μη ρισκάρουνε.

Ερ. Δηλαδή είναι αυτό που έχω μπροστά μου στο φυλλάδιο, αυτό που κάνετε το τεστ δυσανεξίας;
- Αυτό της δυσανεξίας το κάνω στη συντήρηση για να καταλάβετε. Δεν το χρησιμοποιώ σαν μέθοδο αδυνατίσματος. Εγώ το κάνω σαν αποτοξίνωση γαστρεντερικού. Πρώτα απ’ όλα το τεστ αυτό δεν είναι κλασική ιατρική. Αν το πείτε σε κάποιο γαστρεντερολόγο, θα σας πει δεν το πιστεύω. Δηλαδή στην ιατρική δεν έχουμε γαλουχηθεί με εναλλακτικές θεραπείες. Έχουμε γαλουχηθεί με φάρμακα .
Αυτή δε είναι κλασική ιατρική είναι πιο εναλλακτική η οποία βοηθάει πάρα πολύ.

Ερ. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν κάποια τροφή του προκαλεί πρόβλημα;
- Ναι, στην κλασική ιατρική όμως δεν τα αποδέχονται αυτά. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στο συνδυασμό. Είμαι γιατρός, δεν είμαι καν διατροφολόγος όμως έχω στην ομάδα μου δύο διατροφολόγους. Γιατί τους θεωρώ το δεξί μου χέρι.

Ερ. Να δούμε πως λειτουργείτε. Εσείς με την επιστημονική σας γνώση από ιατρικής πλευράς θα διαγνώσετε το πρόβλημα και θα τον οδηγήσετε στη μέθοδο που χρειάζεται να ακολουθήσει από ιατρικής πλευράς και θα τον παραπέμψετε στο διατροφολόγο ο οποίος τι θα του κάνει;
-Θα του κάνει μια δίαιτα σύμφωνα με τις οδηγίες τις δικές μου.
Πάντα εγώ βλέπω το ιστορικό, δίνω κάποιες ενδείξεις και μαζί με τη διατροφολόγο συζητάμε και βγάζουμε τα προγράμματα.

Ερ. Βλέπετε τι έχει παθολογικά;
-Βέβαια, τα πάντα. Και μαζί με το διατροφολόγο, φτιάχνουμε τη διατροφ. Είναι κάτι που το κάνουμε πάντα μαζί.
Πάντα ξεκινάω εγώ και τους δίνω ένα βασικό σκελετό ανάλογα με το περιστατικό που έχω απέναντί μου και μετά βοηθάει ο διατροφολόγος. Είναι ομάδα.

Ερ. Αυτή τη διατροφή που θα του δώσετε θα την ακολουθήσει για όλη του τη ζωή ή για ένα διάστημα;
-Συντήρηση θα ακολουθήσει για όλη του τη ζωή. Δηλαδή χάνουνε τα κιλά και μετά τα αφήνουνε. Δεν κάνουν συντήρηση των κιλών τους. Δεν παγιώνουν το βάρος που έχουν φτάσει μετά τη δίαιτα. Με αποτέλεσμα τα ξαναπαίρνουν.
Το 99,9% των ανθρώπων τα ξαναπαίρνει τα κιλά και περισσότερα .

Ερ. Στη συντήρηση απαγορεύονται δια βίου κάποιες τροφές;
-Ας πούμε, εγώ απαγορεύω τη ζάχαρη. Επειδή κάνω αντιγήρανση απαγορεύω τη ζάχαρη. Θα τους αφήσω κάποιο γλυκό. Αλλά στο πρόγραμμα το καθημερινό δεν θα τους βάλω ζάχαρη.
Επίσης το λευκό αλεύρι. Δεν θα το βάλω ποτέ.

Ερ. Τι προκαλούν αυτά;
-Εγώ πιστεύω ότι αυτά προκαλούν όλες τις παθήσεις. Έχουν την ευθύνη για καρκίνους για αυτοάνοσα…
Το Α και το Ω και στις ασθένειες είναι η διατροφή. Δεν είναι καλό να φτάνουμε στο νοσοκομείο και μετά να γιατρευόμαστε. Καλό είναι να προλαμβάνουμε γιατί είναι στο χέρι μας.

Ερ. Απαγορεύετε λοιπόν ζάχαρη και λευκό αλεύρι.
-Ναι αλλά τώρα στις γιορτές τους έβαλα να φάνε μελομακάρονα, να φάνε κουραμπιέ. Δεν λέω ότι θα τα βγάλουν τελείως από τη ζωή τους αλλά δεν θα είναι στην καθημερινότητά τους.

Ερ. Είναι τα πιο βλαβερά καθημερινά διατροφικά συστατικά;
-Ναι, η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι.

Ερ. Τι κάνει λάθος ο Έλληνας στη διατροφή του; Υποτίθεται ότι έχουμε την καλύτερη κουζίνα του κόσμου τη Μεσογειακή. Τι κάνουμε λάθος;
-Την έχουμε αλλά ας πούμε στην Κρήτη τα παιδιά είναι δεύτερα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Γιατί δεν υπάρχει Μεσογειακός τρόπος διατροφής. Δεν περπατάνε, δεν κουνιούνται . Να το πρόχειρο φαγητό, το ταχυφαγείο το junk food .

Ερ. Εντάξαμε την Αμερικάνικη διατροφή στο διαιτολόγιό μας;
-Ναι ,την Αμερικάνικη διατροφή. Όλοι λένε και καλά δεν προλαβαίνουνε. Μα θέλει έναν προγραμματισμό η διατροφή.
Ύστερα ,στην κουλτούρα του Έλληνα είναι η διατροφή. Καθόμαστε όλοι στο τραπέζι και αυτό κρατάει πέντε ώρες. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στους Μεσογειακούς λαούς και οι Έλληνες είμαστε ένας από αυτούς. Εκεί πέρα θέλει λίγο να μάθεις να τρως , να μη βάζεις κιλά. Δηλαδή να έχει πάντα σαλάτα το τραπέζι. Εγώ πάντα βάζω σαλάτα στα φαγητά μου. Μου λένε δεν μπορώ λαχανικά. Αν δε φας λαχανικά ,πρώτα απ’ όλα έχεις ευπάθεια για καρκίνο. Δηλαδή δεν είναι ότι το κάνεις μόνο για τη δίαιτα. Θωρακίζεις τον εαυτό σου ενάντια στις ασθένειες. Αυτό πρέπει να καταλάβουνε. Μου λένε δεν αντέχω άλλη σαλάτα. Πρέπει να την αντέξεις.
Είναι και λίγο αυθυποβολή η διατροφή.

Ερ. Βλέπετε ότι αρνείται ο κόσμος να προσαρμοστεί, να συμμετάσχει; Το κάνει με το ζόρι;
-Όχι, έρχεται διαβασμένος. Σε εμένα έρχονται πάρα πολλά κορίτσια τα οποία δεν έχουν πρόβλημα κιλών και τους κάνω αντιγήρανση. Τους κάνω ευεξία. Φέρνουν πολλές μαμάδες τα παιδιά τους για να τους μιλήσω. Όχι είναι πολύ πληροφορημένες.

 

ΠΗΓΗ: www.prettylife.gr

Ευρυδίκη Μάινα , Ησαϊα Αυγουστοπούλου , Μαρίνα Καρατενίδου

Σχολιάστε

Top