Φασισμός

Τι είναι ο φασισμός;

Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.

Η έννοια της λέξης «φασισμός» σήμερα χρησιμοποιείται πολλές φορές για να χαρακτηρίσει πρόσωπα, θεσμούς ή καταστάσεις που μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση με την αρχική έννοια του όρου. Το ουσιαστικό «φασισμός» και το επίθετο «φασίστας» χρησιμοποιούνται σήμερα πολλές φορές, εκτός από τον αρχικό ορισμό, την εθνικιστική και φυλετική πολιτική ιδεολογία

-Δηλαδή, φασισμός είναι ο Χίτλερ που έκανε πολέμους και ήθελε να κατακτήσει όλη την Ευρώπη θα έλεγε κάποιος πολύ γρήγορα
-Μα και ο Μεταξάς υποστηρικτής του φασισμού ήταν, θα έλεγε κάποιος λίγο πιο ψαγμένος.

Πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας ότι στην σημερινή εποχή ο φασισμός και οι εκδοχές τους στην Ελλάδα έχουν διαφορετικά στοιχεία από τον ναζισμό της Γερμανίας. Ο »σύγχρονος φασισμός» είναι πιο συστηματικός. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό από την ρητορεία που υιοθετεί, εναντίον του συστήματος που πολλές φορές μοιάζει ακόμα με αυτόν της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, μέχρι και από τις δράσεις που αποφασίζει να κάνει οι οποίες στηρίζονται στην όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται μια προσεκτική προσέγγιση στο ζήτημα του φασισμού.

Γέννηση του φασισμού

Ο φασισμός γεννήθηκε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1919 χωρίς ακόμα ν΄ αποτελεί δόγμα ή να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το 1921 ιδρύθηκε το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα και εκλέχθηκε στην βουλή των Αντιπροσώπων, Το 1926 το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα έγινε το μοναδικό νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Γιατί προωθείται ο φασισμός;

Ο φασισμός προωθείται κυρίως, επειδή μπορεί να αποτρέψει την δημοκρατία, ή ένα άλλο πολίτευμα, έχοντας την υποστήριξη του απελπισμένου λαού, ο οποίος θεωρεί πως με τον εθνικισμό, μία άποψη στην οποία στηρίζεται ο φασισμός, και την οποία έχουμε φυτεμένη μέσα μας, όπως π.χ. πιστεύει ο Έλληνας πως οι Έλληνες είναι καλύτεροι από έναν άλλο λαό, δηλαδή κάποια μορφή εγωισμού. Αποτρέποντας τη δημοκρατία μπορείς να χειραγωγήσεις έναν λαό πολύ πιο εύκολα με στόχο πάντα το κέρδος.

Ένας άλλος λόγος που προωθείται ο φασισμός, είναι επειδή η εξουσία πηγάζει από ένα μόνο άτομο που δεν ελέγχεται από κανέναν, γι αυτό στο κράτος το οποίο πολίτευμα είναι ο φασισμός, υπάρχει και μεγάλη στρατιωτική δύναμη, την οποία όμως χρησιμοποιεί ο δικτάτορας, και για να πολεμήσει εναντίων γειτονικών κρατών.

 

Εθνικοσοσιαλισμός και Ναζισμός

είναι το ίδιο: ο ναζισμός προέρχεται από το γερμανικό NAtionalsoZIalismus. Είναι μια εκδοχή φασισμού με έντονο φυλετικό ρατσισμό και ακραίο αντισημιτισμό. Η επίσημη κρατική ιδεολογία που επέβαλε το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία το 1933 βασιζόταν στην αρχή της εθνικής και βιολογικής «κοινότητας». Επικεφαλής ήταν ο αρχηγός (Φύρερ) και εργαλεία η μαζική πολιτική βία και ο πόλεμος.

Ο νεοναζισμός

περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια να αναβιώσουν ναζιστικά κόμματα, κυρίως στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα νεοναζιστικά κόμματα, φανερά ή καλυμμένα, δρουν σε αρκετές χώρες.

Ο εθνικισμός

είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει ως υπέρτατη αξία την ιδέα της εθνικής ταυτότητας. Πολεμά με κάθε μέσο ό,τι θεωρεί πως μπορεί να αλλοιώσει την ταυτότητα αυτή. Ας θυμόμαστε πως άλλο ο εθνικισμός, η επιθετική στάση απέναντι σε άλλα έθνη, κι άλλο ο πατριωτισμός, η αγάπη κάποιου προς τη χώρα του.

Ο ρατσισμός

 είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, με κριτήρια όπως το χρώμα του δέρματος, η εθνικότητα, η θρησκεία. Ο φυλετικός-βιολογικός ρατσισμός βασίζεται στην αντίληψη πως υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές και οι ανώτερες μπορούν να κυριαρχούν πάνω στις κατώτερες. Ο κοινωνικός ρατσισμός αφορά σε διακρίσεις με άλλα κριτήρια, όπως ηλικία, εισόδημα, σεξουαλική ταυτότητα, υγεία.

Ο αντισημιτισμός

 αναφέρεται στην προκατάληψη ή το μίσος εναντίον των Εβραίων. Έχει ιστορία αιώνων και μπορεί να ποικίλλει από την απλή εχθρότητα ως την προσπάθεια αφανισμού των Εβραίων. Ο αντισημιτισμός αποτελεί κυρίαρχο γνώρισμα όλων σχεδόν των μορφών της Ακροδεξιάς.

Το Ολοκαύτωμα,

ο συστηματικός διωγμός και η εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της, αποτελεί το πιο ακραίο ιστορικό παράδειγμα αντισημιτισμού. Ήταν μια τεράστια  οργανωμένη επιχείρηση μαζικής  μετακίνησης, εγκλεισμού και δολοφονίας  εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς  προηγούμενο στην παγκόσμια Ιστορία.

Τάγματα Εφόδου:

Η οργάνωση Sturmabteilung (SA) ήταν παραστρατιωτική οργάνωση προσκείμενη στο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ που συγκρουόταν στο δρόμο και ασκούσε συστηματική βία. Τρομοκρατούσε Εβραίους, κομμουνιστές, πολιτικούς αντιπάλους, τοπικούς αξιωματούχους. Σήμερα, οι ενεργές νεοναζιστικές οργανώσεις ονομάζουν συχνά έτσι τις οργανωμένες βίαιες ομάδες τους.

Ισλαμοφοβία

είναι ο φόβος ή το μίσος για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Βασίζεται στην πεποίθηση πως το Ισλάμ είναι μια βίαιη θρησκεία και ο Μουσουλμανικός κόσμος είναι πολιτισμικά κατώτερος από τη Δύση. Αφορά επίσης στις διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων και τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική και δημόσια ζωή. Ο όρος διαδόθηκε πολύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Το απαρτχάιντ

είναι μια κρατική πολιτική διάκρισης των ανθρώπινων ομάδων με βάση φυλετικά κριτήρια. Εφαρμόστηκε επίσημα στη Νότια Αφρική από το 1948 ως το 1991: ο πληθυσμός χωρίστηκε σε φυλετικές κατηγορίες, κάθε φυλή υποχρεώθηκε να ζει σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι μη λευκοί έχασαν κάθε δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και αντιμετώπιζαν τεράστιες διακρίσεις στην εκπαίδευση, την περίθαλψη, τη διασκέδαση, τις συγκοινωνίες και κάθε είδους υπηρεσία.

Τα εγκλήματα μίσους

στρέφονται κατά ευάλωτων ατόμων ή ομάδων. Συνήθως προκαλούνται από εχθρότητα απέναντι σε κάποια συγκεκριμένη φυλή, εθνική μειονότητα, θρησκεία ή σεξουαλική προτίμηση. Συχνά το ρατσιστικό κίνητρο ενός εγκλήματος συνδυάζεται με σκοπούς όπως η ληστεία ή ο εκβιασμός.

Η Κου Κλουξ Κλαν

(Ku Klux Klan, KKK) ήταν οργάνωση που προσπάθησε να επιβάλει την ανωτερότητα της λευκής φυλής με γενικευμένη τρομοκρατία και ακραία βία. Σύμβολό της ήταν ο φλεγόμενος σταυρός, που υποδήλωνε μίσος κατά καθολικών, εβραίων και κάθε ξένου. Βαρύνεται με χιλιάδες δολοφονίες και άλλα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο. Σήμερα η απήχησή της είναι περιορισμένη.

Ομοφοβία

 είναι ο φόβος, η απέχθεια ή οι διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας και των ομοφυλόφιλων. Γενικότερα, αναφέρεται σε κάθε διάκριση λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, ως έκφραση μισαλλοδοξίας. Η ομοφοβία μπορεί να οδηγήσει σε λεκτική βία και ομοφοβικά εγκλήματα μίσους.

Των μαθητών: Άντσου Ευγενία, Μαρουλίδης Παναγιώτης, Ανδρεάδης Σπύρος, Μέλλιου Κατερίνα

Σχολιάστε

Top