Τα θετικά και τα αρνητικά του αλκοόλ!

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μία έντονη διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης αλκοόλ.

Από τη μία υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών που καταδεικνύει ότι η ήπια κατανάλωσή του ασκεί προστατευτική δράση στα αγγεία και την καρδιά, από την άλλη ένας επίσης σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει ότι ευθύνεται για την πρόκληση διαφόρων µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόµατος.

Σύμφωνα με την επικρατούσα, όμως, άποψη, το αν το αλκοόλ είναι ωφέλιµο ή βλαβερό για τον οργανισµό µας, εξαρτάται από την ποσότητα στην οποία το απολαμβάνουμε.

Τα θετικά:

  Ενισχύει την καρδιά

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ήπια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου, ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.

Ρίχνει τη χοληστερίνη

Λίγο κόκκινο κρασί μετά το φαγητό, βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Συντελεί στη µακροζωία

Δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το γαλλικό αυτό παράδοξο, σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού.

Ανοίγει την όρεξη

Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν από το γεύμα αυξάνει την έκκριση υγρών στο στομάχι που διεγείρουν την όρεξη. Ωστόσο, μεγαλύτερη ποσότητα, είναι δυνατόν να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες του κρέατος

Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι όταν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Τα αρνητικά:

Είναι τοξικό για το συκώτι

Η μεγάλη κατανάλωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί αλλοιώσεις στο συκώτι. Γι αυτό, άλλωστε, και έχει χαρακτηριστεί ως ο νούμερο ένα εχθρός του ήπατος.

Επιβαρύνει το στοµάχι

Το οινόπνευμα είναι δυνατόν να πυροδοτήσει γαστρίτιδες ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, η μεγάλη και παρατεταμένη κατανάλωσή του σχετίζεται και με πρόκληση καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Αποδυναµώνει τα οστά

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρόνια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, καθώς μειώνει τη δυνατότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.

Ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια

Το να μην πίνουμε όλη την εβδομάδα και να πίνουμε στην έξοδό μας το Σαββατοκύριακο ό,τι αναλογεί στις επτά ημέρες της εβδομάδας, είναι λάθος. Ακολουθώντας την τακτική αυτή, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ανεβάζουμε απότομα την αρτηριακή μας πίεση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, η καθημερινή και πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη δόση, κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος. Μάλιστα, όταν αυτό συμβαίνει για χρόνια, μπορεί να παρατηρηθεί εκφύλιση του καρδιακού μυός με αποτέλεσμα την πρόκληση αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας.

Απειλεί τον µαστό

Σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Στεγνώνει το στόµα

Εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή, το οινόπνευμα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία φλεγμονών των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, καθώς επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, στεγνώνει τον βλεννογόνο και αλλάζει το pH και ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας εξαιτίας των υδατανθράκων των αλκοολούχων ποτών. Σε συνδυασμό με το τσιγάρο, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

Σκοτώνει τη γονιµότητα

Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης μιας πετυχημένης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Απειλεί το έµβρυο

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες που πίνουν 10 μονάδες αλκοόλ σε μια μοναδική περίπτωση, είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί με συγγενή ανωμαλία συγκριτικά με εκείνες που αποφεύγουν το αλκοόλ.

Συμμετεχοντες :Γαβρας Μαριος,Θωδορης Γκοτζαμανιδης,Δερμεντζης Γιωργος.

 

 

Σχολιάστε

Top