Τεχνολογία: θετικά και αρνητικά

αρχείο λήψης

Η τεράστια άνοδος του βιοτικού επιπέδου οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.  Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη, είχε σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Στόχος ήταν να γίνει η ζωή του ανθρώπου ευκολότερη, με περισσότερες ανέσεις.

αρχείο λήψης (2)

ΘΕΤΙΚΑ

Αυτά τα οποία εμείς σήμερα, θεωρούμε αυτονόητα, στο παρελθόν ήταν απλά μια πολυτέλεια.  Ο κόσμος πια, έχει άνετες  κατοικίες και η ζωή του έχει γίνει πιο εύκολη. Όπως για παράδειγμα η καλή διατροφή και ο ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθείς με κάτι που σε ευχαριστεί. Παλαιότερα, ο κόσμος για να καταφέρει να επιβιώσει δούλευε ολημερίς. Σήμερα, εξαιτίας της τεράστιας εξέλιξης, ο άνθρωπος βρήκε την «ησυχία» του και λίγο χρόνο για τον εαυτό του.

Μεγάλο ρόλο, στην εξοικονόμηση χρόνου έπαιξαν τα μέσα συγκοινωνίας. Τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα και όλα τα μέσα αυτά που συντελούν στη μεταφορά του ανθρώπου, υπήρξαν καθοριστικά στην εξοικονόμηση του χρόνου.

«Η μηχανή».  Μια καταπληκτική ανακάλυψη, που ελευθέρωσε τα χέρια του ανθρώπου, αυξάνοντας και την παραγωγή αγαθών. Μειώθηκε ο μόχθος και ο κόπος του ανθρώπου.  Σήμερα ο άνθρωπος κουράζεται λιγότερο, χάρη στην εφεύρεση αυτή, η οποία ξεπερνά τις μυϊκές ικανότητες  του.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και η ιατρική επιστήμη.  Εφευρέθηκαν νέα και αποτελεσματικά φάρμακα, όπου προσφέρουν ανακούφιση στον άνθρωπο. Οι  ιατρικές εξετάσεις συντέλεσαν στην έγκυρη διάγνωση ασθενειών. Ακόμα και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με σύγχρονα μέσα . Έγιναν μεταμοσχεύσεις υγιών οργάνων σε ανθρώπινο σώμα.  Μπορεί να ειπωθεί το γεγονός ότι, στον τομέα της ιατρικής, ο άνθρωπος καταπολέμησε ανίατες ασθένειες. Γίνονται εμβόλια, από μικρή ηλικία, για προστασία από επικίνδυνες ασθένειες .

Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια των τεχνιτών μέσων, η ανθρώπινη δύναμη κατάφερε να εξερευνήσει το διάστημα, να ερμηνεύσει διάφορα καιρικά και φυσικά φαινόμενα που γίνονται.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ 

Η τεχνολογία γίνεται κακή στο σημείο που ο άνθρωπος έφτασε να την χρησιμοποιεί αλόγιστα και ανεξέλεγκτα. Επί παραδείγματι, δημιούργησαν ατομικές βόμβες, οι οποίες είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο και η τεράστια ραδιενέργεια που εκπέμπουν είναι τόσο μεγάλη που παραμένει και στις υπόλοιπες γενιές.  Ο βομβαρδισμός της Χειροσίμα και το Ναγκασάκι (1945), από πυρηνική βόμβα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε γύρω στις 70.000 χιλιάδες. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα, αλλά μέχρι και σήμερα γεννιούνται παιδιά, είτε με προβλήματα υγείας, αλλά ακόμα και παιδιά τερατόμορφα.

Μεγάλη επένδυση στη ζωή μας έχει κάνει το κινητό τηλέφωνο.   Η συσκευή αυτή έχει και τα θετικά της, αλλά και τα αρνητικά της.  Ένα από τα θετικά είναι, ότι σε μεγάλα ταξίδια, είτε με το αυτοκίνητο είτε με το αεροπλάνο μπορείς να το έχεις μαζί σου, με το οποίο ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε περιστατικό μπορείς να ειδοποιήσεις , αστυνομία, ασθενοφόρο, συγγενείς και φίλους.  Η τελειότητα αυτού του επιτεύγματος όμως θα ολοκληρωνόταν μόνο όταν θα εξάλειφαν πλήρως την ακτινοβολία του, η οποία προκαλεί προβλήματα στην υγεία  μας.

Το διαδίκτυο , έχει αποξενώσει τον άνθρωπο από τον άνθρωπο του. Οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα, να επικοινωνεί με φίλους και συγγενείς από απόσταση,  με αποτέλεσμα να κλείνεται στο σπίτι και να επικοινωνεί μέσω διαφόρων διδικτυακών μέσων.  Το διαδίκτυο,  έχει και τα καλά του, πάντα βέβαια εξαρτάται και από τη χρήση που εμείς του κάνουμε. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Βρίσκουμε πληροφορίες σχετικά με αυτό που ψάχνουμε, όπως για παράδειγμα, τοποθεσίες, μια άγνωστη λέξη, χρονολογίες και ό,τι  άλλο θέλουμε.

Η παράχρηση και κατάχρηση της τεχνολογίας είναι αυτά που κατάστρεψαν τον άνθρωπο και συνάμα το φυσικό περιβάλλον.  Μεγάλα καιρικά φαινόμενα, όπως τρύπα του όζοντος, τσουνάμι , τυφώνες, σεισμοί και άλλα, ένα ποσοστό από αυτά οφείλεται στην μεγάλη κατάχρηση της τεχνολογίας.

Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε ότι οι νέες επιτεύξεις στην τεχνολογία δεν είναι ουσιαστικές , γιατί δεν εξασφαλίζουν κυρίως την επιβίωση και την διαβίωση.  Οι νέες τεχνολογίες εξυπηρετούν τον άνθρωπο όταν αυτός τις χρησιμοποιεί με μέτρο. Έτσι γίνεται λιγότερο επιβλαβής στον άνθρωπο.

Γαβρας Μαριος,Δερμεντζης Γιωργος

αρχείο λήψης

Σχολιάστε

Top