Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια των εφήβων

 

Γράφουν οι μαθήτριες της Β’ τάξης: Σιγκούνα Θεοδώρα, Σαββίδου Κική & Χριστοδουλακίδου Παναγιώτα.

christmasfireplace

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που την χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Πόσο μάλλον οι έφηβοι, όπου οι περισσότεροι περιμένουν πώς και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα. Οι έφηβοι συνήθως περνάνε τις γιορτές των 

Χριστουγέννων με τις οικογένειές τους αλλά και με τους φίλους τους. Ίσως όμως να μην αντιλαμβάνονται με σωστό τρόπο το νόημα των Χριστουγέννων. Περιμένουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, κυρίως, για να μην πηγαίνουν σχολείο, εκλαμβάνοντας λάθος τον σκοπό αυτών των δύο εβδομάδων. Τα παιδιά μικρότερων ηλικιών περιμένουν να έρθει αυτή η γιορτή, για να λάβουν δώρα και να περάσουν χρόνο με οικογενειακά τους πρόσωπα. Αντιθέτως, οι έφηβοι περιμένουν να κλείσουν τα σχολεία, για να ξεκουραστούν λίγο από το βάρος του διαβάσματος και κυρίως για να βολτάρουν καθημερινά με την παρέα τους.

Μετά  την παιδική ηλικία, οι έφηβοι παύουν να δείχνουν το παραμικρό ίχνος ζήλου για το στόλισμα του δέντρου, την κοπή της Βασιλόπιτας, την ανταλλαγή δώρων και άλλων εθίμων αυτής της εποχής. Το μοναδικό πράγμα που απασχολεί τους νέους εκείνες τις μέρες γιορτής, είναι η στιγμή που θα συναντηθούν με τους φίλους τους σε κάποιο σπίτι ή πολύ πιο πιθανόν να πάνε σε κάποιο πάρτι μαζί. Πολλοί γονείς, όμως, απαγορεύουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς θεωρούν πως τις γιορτές πρέπει αποκλειστικά να τις περνάμε παρέα με την οικογένεια και τους συγγενείς. Τέτοιου είδους πρότυπα, που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν, τείνουν να αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι λοιπόν, τέτοιοι παλιομοδίτικοι «κανόνες» φαντάζουν ξένοι στα σημερινά δεδομένα. Παλαιότερα, η μόνη έξοδος που επιτρεπόταν μέσα στις γιορτές, ήταν η επίσκεψη οικογενειών σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ σήμερα είναι πολύ φυσικό να ταξιδεύουν οι γονείς με τα παιδιά τους στο εξωτερικό κάνοντας τα Χριστούγεννά τους να φανούν σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

 Αυτή η κατάσταση θεωρείται μεγάλο «advantage» για τους εφήβους, καθώς το μόνο που ζητούν είναι να έχουν μια μικρή ελευθερία κατά την περίοδο των εορτών, ώστε να περάσουν χρόνο με την παρέα τους. Ουσιαστικά, οι νέοι δεν ζητάνε να εξαφανιστούν τελείως, αλλά αντιθέτως επιδιώκουν να μην παρευρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι περνώντας τον χρόνο τους με τους δικούς τους τρόπους διασκέδασης. Αυτό που έχει να κάνει ο γονιός είναι να ακούσει τα αιτήματα του παιδιού του και αναλόγως να κρίνει αν αυτά που λέει έχουν λογική. Είναι εξίσου σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν πως η επιθυμία των νέων, να περάσουν τις γιορτινές μέρες με φίλους, είναι ένας τρόπος μέσα από τον οποίο τα παιδιά νιώθουν ανεξάρτητα και εξασφαλίζουν μια κοινωνική, αλλά πάνω απ”  όλα προσωπική ταυτότητα μέσα σε μία συνομήλικη ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εφηβεία είναι καλό τα παιδιά να ξεκινήσουν να αποκτούν κοινωνική ζωή και να γίνονται μέλη μιας ομάδας.

Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποιοι έφηβοι «who they are keeping it simple». Το νόημα της φράσης είναι ότι προτιμούν να κάνουν τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα πιο σημαντικά πράγματα, γιατί όλοι μας ξέρουμε πως από τα μικρά πράγματα πηγάζει η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Αυτές οι συνήθειες είναι οι εξής:

 • Περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους δημιουργώντας αναμνήσεις μέσα από ευχάριστες στιγμές. Δεδομένο είναι πως περιμένουν με ανυπομονησία να γευτούν τα πεντανόστιμα πιάτα και χριστουγεννιάτικα γλυκά.
 • Είναι ενθουσιασμένοι, διότι ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους ως προς ένδειξη σεβασμού και χαίρεται ο ένας με την χαρά του άλλου.

 Οι έφηβοι έχουν στο μυαλό τους τα Χριστούγεννα ως μια γιορτή χαράς, αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης και διασκέδασης. Επιπλέον, περιποιούνται τον εαυτό τους για μια έξοδο ή για κάποιο οικογενειακό τραπέζι.

6 comments on “Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια των εφήβων

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  πολύ καλό????????????????????

 2. Ο/Η 3αδα φωτιά λέει:

  εξαιρετικό κείμενο, εύγε!!

 3. Ο/Η Ματινα Βελούδη λέει:

  Πολυ ωραίο το άρθρο σας κορίτσια μου. Πράγματι το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο η γκλαμουρια και τα δώρα. Οκ κι αυτά τα θέλουμε, αλλά πανω απ ολα η ευτυχία βρίσκεται στα απλά, μικρά πραγματα όπως γράφετε και στην επικοινωνία με τους δικους μας ανθρώπους, που λίγο το χασαμε εδώ το παιχνιδι. Καλά Χριστουγεννα λοιπόν, με αγαπη κι ελπίδα ????

 4. Ο/Η Ματινα Βελούδη λέει:

  Συγχαρητήρια κορίτσια, πιασατε το πραγματικο νόημα των Χριστουγέννων. Ευχομαι να το ζήσετε!!!

 5. Ο/Η Γρηγοριαδου λέει:

  Μπράβο , κορίτσια!

Σχολιάστε

Top