Κατηγορίες βιντεοπαιχνιδιών

                                                                                                                                                                        του Δημάδη Δημήτρη

   Τα βιντεοπαιχνίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας πολλών εκατομμυρίων νέων. Xωρίζονται σε κατηγορίες, έτσι ώστε να αναζητούνται με μεγαλύτερη ευκολία και να προσδιορίζεται η διαφορετική για κάθε είδος εμπειρία του παίκτη. Σήμερα, λοιπόν , θα σας παρουσιάσω τις πιο βασικές από αυτές στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών.

 Παιχνίδια πρώτου προσώπου ( FPS GAMES):  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα παιχνίδια στα όποια το σώμα και το κεφάλι του ήρωα δεν εμφανίζεται στην οθόνη, παρά μόνο τα χέρια, που συνήθως κρατούν όπλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παίκτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει ο ίδιος στη δράση του παιχνιδιού, το οποίο αυτόματα γίνεται πιο διαδραστικό. Επίσης μπορεί, κυρίως στα πολεμικά παιχνίδια, το σύστημα αυτό να διευκολύνει στη στόχευση, οπότε η πρακτικότητα παίζει κάποιο λόγο. Δημοφιλείς τίτλοι/ παραδείγματα είναι η σειρά CALL OF DUTY, BATTLEFIELD, CRYSIS κ.ά.

Παιχνίδια τρίτου προσώπου: Εδώ κατατάσσονται τα παιχνίδια στα οποία ο βασικός ήρωας- παίκτης εμφανίζει όλο το σώμα του στην οθόνη. Έτσι, μπορεί κάποιος να αντιλαμβάνεται καλύτερα πού βρίσκεται και να κινείται με περισσότερη ευκολία μέσα στον χώρο. Αυτό χρησιμεύει κατά κανόνα σε παιχνίδια στα οποία το τρέξιμο και η γρήγορη αποφυγή εχθρών είναι απαραίτητα στοιχεία. Δημοφιλείς τίτλοι/ παραδείγματα είναι  η σειρά ASSASSIN’S CREED, UNCHARTED, GRAND THEFT AUTO κ.ά.

 Παιχνίδια αναπαράστασης ρόλων( RPG ): Σε αυτήν την πασίγνωστη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσα παιχνίδια δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλούς φανταστικούς ρόλους (μάγου, πολεμιστή, τοξότη κ.ά.) Επίσης, τέτοιου είδους παιχνίδια παρέχουν τεράστια ελευθερία στον παίκτη να κινηθεί σε ένα μεγάλο εικονικό περιβάλλον, εκτελώντας διάφορες αποστολές, σκοτώνοντας τέρατα, με σκοπό την απόκτηση χρημάτων και τη βελτίωση του εξοπλισμού του, την αγορά νέων αντικειμένων, την ενδυνάμωση στις ικανότητες κ.λπ. Τίτλοι/ παραδείγματα είναι το WORLD OF WARCRAFT, 4STORY, LINEAGE κ.ά.

Παιχνίδια αθλημάτων (SPORTS GAMES): Αναφερόμαστε σε παιχνίδια στα οποία ο παίκτης μπορεί να διαλέξει ομάδα (σπανιότερα και άνθρωπο) και να συμμετέχει σε αγώνες εικονικού ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου κ.ά. Δημοφιλείς τίτλοι/  παραδείγματα είναι τα FIFA, NBA, SMACK DOWN VS RAW κ.ά.

 Παιχνίδια αγώνων ταχύτητας: Πρόκειται για παιχνίδια που δίνουν στον χρήστη την ικανότητα να ελέγχει ένα όχημα και να συμμετέχει σε εικονικούς αγώνες, η επιτυχία στους οποίους σημαίνει κέρδος σε χρήματα για την αγορά νέων αυτοκινήτων και τη βελτίωση των υπαρχόντων. Δημοφιλείς τίτλοι είναι τα GRAN TURISMO, NEED FOR SPEED κ.ά.

 Παιχνίδια προσομοίωσης : Αυτά τα παιχνίδια δίνουν την ευκαιρία της αίσθησης ελέγχου διαφόρων οχημάτων, όπως πλοία, αεροπλάνα, φορτηγά, λεωφορεία που πρέπει να εκτελέσουν δρομολόγια. Δημοφιλείς τίτλοι/ παραδείγματα είναι το EURO TRUCK, SHIP SIMULATOR, BUS SIMULATOR κ.ά.

 Παιχνίδια παζλ και γρίφων: Πιθανότατα πρόκειται για τη λιγότερο δημοφιλή ομάδα βιντεοπαιχνιδιών, στην οποία ανήκουν όσα παιχνίδια σχετίζονται με διάφορους γρίφους, όπως παζλ, επιτραπέζια, ταίριασμα όμοιων αντικειμένων. Έχοντας ελάχιστο, έως μηδενικό κόστος κατασκευής, αυτά τα παιχνίδια μπορούν εύκολα να βρεθούν δωρεάν στο διαδίκτυο και δεν απαιτούν λήψη.

 

 

Σχολιάστε

Top