Η παρουσίαση του καθ. του ΠΑΔΑ κυρίου Ιάκωβου Μανωλά για τα social media

Viber-Bild_2023-11-11_12-47-27-294Στο πλαίσιο των ομίλων Σχολικής Εφημερίδας και Web Channel του Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου κλήθηκε ο καθ. του ΠΑΔΑ κύριος Μανωλάς, προκειμένου να μας κάνει μία παρουσίαση για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media).

O κύριος Μανωλάς κράτησε καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασής του αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παιδιών, αφού ήταν άμεσος και έκανε μία πολύ διαδραστική παρουσίαση και απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών.

Μας μίλησε για πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, που μας αφορούν όλους, αφού τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν εισχωρήσει στη ζωή όλων μας.

Αρχικά αναφέρθηκε στα κοινωνικά δίκτυα ως ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων και διαπροσωπικών σχέσεων, μας ανέφερε ότι ΔΕΝ υπάρχει τεχνολογία που δεν έχει μειονεκτήματα και ανέφερε, με τη βοήθεια όλων, παραδείγματα κοινωνικής δικτύωσης, όπως: Μέσα Κοινωνικής Instagram, YouTube, Facebook, Tiktok, Signa, Discord, Signa, Viber, Snapchat, Twitter

Για αρκετή ώρα αναφερθήκαμε στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία σας αναφέρουμε με συντομία: αρχικά λοιπόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και να κρατάμε επαφές με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά. Επίσης βοηθούν στο να κάνουμε γνωριμίες με άλλους ανθρώπους. Συμβάλλουν επίσης στην άμεση ενημέρωση, στην άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά και τη δυνατότητα να διαδοθούν οι απόψεις μας στο ευρύ κοινό. Πολλές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν και σε ψυχαγωγικούς σκοπούς και την παραγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας. Ακόμα και επαγγελματικά οφέλη υπάρχουν πια από τη χρήση των social media. Βοηθούν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της διαφήμισης, αποτελούν πλατφόρμες που πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες και το πιο βασικό όλων ΔΕΝ υπάρχει χρέωση κατά τη χρήση τους.

Ο κύριος Μανωλάς όμως μας τόνισε και πολλούς από τους κινδύνους των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Αναφέρθηκε στον εθισμό στα social media που είναι πλέον ευρέως διαδεδομένος, στην ευκολία με την οποία κάποιος «ανεβάζει» αρνητικά σχόλια, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του, αλλά και τη δυσκολία στη διαχείριση των αρνητικών σχολίων από τους εφήβους. Επίσης μας έδωσε να καταλάβουμε τον κίνδυνο που εγγυμονεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών, πράγμα που συμβαίνει περισσότερο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρά στον έντυπο τύπο, αφού στον έντυπο τύπο τα άρθρα είναι επώνυμα. Φυσικά δεν μπορούσε να παραλειφθεί και το θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και μας τόνισε ότι αρμόδια αρχή για την καταγγελία τέτοιων περιστατικών είναι η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τέλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα εξαπάτησης, μέσω της παραβίασης του λογαριασμού μας, αλλά και την εγκληματική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθείι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η διακίνηση παράνομου υλικού.

Ο κύριος Μανωλάς όμως μας έδωσε και συμβουλές πρόληψης, που τόνισε ότι είναι η καλύτερη λύση! Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να έχουμε πολύπλοκούς και μακροσκελείς κωδικούς και σε καμία περίπτωση να μην γίνεται διαμοιρασμός των κωδικών, ακόμα και σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Ακόμα τόνισε, ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο λογαριασμό μας από άλλες συσκευές και να μην χρησιμοποιούμε άλλα δίκτυα, όταν κάνουμε π.χ. συναλλαγές μέσω τράπεζας.

Το πιο σημαντικό όμως που ανέφερε είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αλόγιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να χρησιμοποιούμε την ΚΡΙΤΙΚΗ μας ΣΚΕΨΗ!

Viber-Bild_2023-11-11_12-47-27-473 (1)

Τέλος αναφέρθηκε και σε κάποιες πληροφορίες, που μας έβαλαν σε σκέψεις:

  • μελέτη στο American Journal of Health Behavior απέδειξε πως η χρήση κοινωνικών μέσων αυξάνει τις πιθανότητες για την πρόκληση κατάθλιψης/άγχους
  • Κατάλληλη ηλικία για την απόκτηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: περίπου 18 χρονών και πάνω

Για περαιτέρω υλικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μας συνέστησε και τον παρακάτω διαδικτυακό τόπο:

Ευχαριστούμε τον κύριο Μανωλά για την τόσο ενδιαφέρουσα παρουσίασή του!!!

Νικολέττα Φ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης