Το άγχος που προκαλείται στους εφήβους λόγω των διαγωνισμάτων – τρόποι αντιμετώπισης

Ο Δεκέμβριος έχει επιτέλους φτάσει και οι διακοπές είναι κοντά, τόσο κοντά όσο και το υπερβολικό άγχος . Όλοι οι μαθητές από την αρχή του Νοεμβρίου νιώθουν αρκετό στρες και πίεση για τα διαγωνίσματα που θα έρθουν. Με αυτόν τον τρόπο όσο η ηλικία των παιδιών μεγαλώνει τόσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις αλλά και ο πήχης σε σχέση με τη βαθμολογία έχει ανέβει σημαντικά.

Οι αιτίες του άγχους αυτού είναι αρχικά το υψηλό επίπεδο απαιτήσεων, των μεγάλων προσδοκιών και οι μη ρεαλιστικοί μαθησιακοί στόχοι. Επίσης κάποια προηγούμενη αρνητική εμπειρία, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και ο φόβος της αποτυχίας ή χαμηλής βαθμολογίας είναι αρκετά ισχυροί ώστε να οδηγήσουν τους μαθητές ακόμα και σε περίοδο κατάθλιψης.

Αποτέλεσμα αυτού του στρες είναι η μεγάλη απογοήτευση (το αίσθημα της αποτυχίας δηλαδή), ο  θυμός, η απελπισία, ο φόβος και ο αρνητικός τρόπος σκέψης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις παθολογικών επεισοδίων όπως οι κρίσεις πανικού, γαστρεντερικά συμπτώματα, ταχυκαρδίες, ζαλάδα και πολλά άλλα.

Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ απλές πρακτικές για να το αντιμετωπίσετε:

  • Για λίγα λεπτά ανέπνευσε και εξέπνευσε αργά και σταθερά, την ώρα που καταλαμβάνεσαι από το άγχος. Το σώμα του θα χαλαρώσει.
  • Ξεκίνησε να έχεις πιο θετικές και κυρίως ρεαλιστικές σκέψεις και στόχους.
  • Μην είσαι αυστηρός ή αυστηρή με τον εαυτό σου… επίτρεψε στον εαυτό σου να φοβηθεί και να κάνει λάθη. Μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να πετύχεις στα σίγουρα, αλλά πες στον εαυτό του «θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να πετύχω».
  • Για να αισθανθείς ότι ελέγχεις το άγχος σου, κάνε συχνά μικρά διαλείμματα ανάμεσα στο διάβασμά σου.
  • Διαχειρίσου έτσι το χρόνο σου, ώστε να μπορείς να πας και μια βόλτα ή να ασχοληθείς με κάτι διασκεδαστικό. Άλλωστε όταν κουραζόμαστε δεν έχει νόημα να διαβάζουμε, αφού τελικά δεν καταφέρνουμε και πολλά

Μαρία Μπ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης