Παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα σε περιοχές όπως τα χωριά γιορτάζονται τηρώντας όλες τις εθνικές μας παραδόσεις. Παρόλα αυτά σε αρκετές χώρες στον κόσμο έχουν κάποια περίεργα έθιμα.

Αργεντινή: Την νύχτα των Χριστουγέννων, οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν με τα όπλα τους!

Ιταλία: Τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά έπιπλα από τα παράθυρα, με αυτό το έθιμο λένε ότι θα φύγουν τα παλιά προβλήματα. Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη.

Αυστρία: Σε αυτή την περιοχή ο δίδυμος αδερφός του Άι-Βασίλη είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.

Ολλανδία: Στην Ολλανδία ο Άγιος Βασίλης δε μοιράζει μόνος του τα δώρα. Όλη τη δουλειά κάνει ο Zwarte Piet (Μάυρος Πιτ). Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνημα θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στον  σάκο του  και θα τα πάει στην Ισπανία εκεί που ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά.

Φιλιππίνες: Κάθε χρόνο στη σουηδική πόλη Γκέβλε οι κάτοικοι υψώνουν μια τεράστια κατσίκα από άχυρο που μοιάζει με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κατσίκα της Σουηδίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία του Κάστρου.

Φινλανδία: Οι Φινλανδοί γιορτάζουν ένθερμα τα Χριστούγεννα με πολλές εκδηλώσεις και παραδόσεις. Μια από αυτές είναι κάθε Παραμονή Χριστουγέννων να επισκέπτονται οικογενειακώς τα νεκροταφεία και να αφήνουν από ένα κερί στους τάφους των αγαπημένων τους. Το βράδυ της παραμονής τα χιονισμένα σκηνικά των νεκροταφείων γεμίζουν με σειρές από κεράκια, που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

Ποια από αυτά τα αξιοπερίεργα έθιμα γνωρίζατε; Ίσως να μην είναι τόσο ωραία τα Χριστούγεννα στην Ιταλία  για εμάς, οπότε μια καλή συμβουλή κλείνοντας είναι: Αν πάτε Ιταλία σε περίοδο εορτών ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ!

Δανάη Κ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης