Βία κατά των γυναικών: Πρόβλημα μόνο «κάποιων κοινωνιών»;

Έχετε ακούσει ποτέ την λέξη ρατσισμός; Έχετε ακούσει για την αύξηση των γυναικοκτονιών; Ε λοιπόν αυτό δεν είναι παραμύθι, είναι πραγματικά γεγονότα. Η πιο σωστή έκφραση, που εκφράζει τον ρατσισμό κατά των γυναικών, είναι η λέξη «σεξισμός».

human-5665885_1280

Σε πολλές κοινωνίες, ακόμα και στις πιο «προοδευτικές» Δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερες, χαμηλότερα αμοιβόμενες. Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται και ως «κτήμα». Υπάρχουν όμως και κοινωνίες που έχουν επηρεαστεί από θρησκευτικά πιστεύω, όπως οι μουσουλμανικές κοινωνίες, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πραγματικά ως πολύ υποδεέστερες και αυτό συχνά πυροδοτεί και τη βία που φτάνει ακόμα και σε γυναικοκτονίες.

Σε αυτές τις κοινωνίες λοιπόν το «ασθενές» φύλλο θεωρείται αρκετά κατώτερο από τους άντρες. Πιστεύεται πως οι γυναίκες ασυνόδευτες δεν μπορούν να βγουν έξω, πως υπάρχουν μόνο για να κάνουν παιδιά και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Επίσης οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν τη γυναίκα τους ή τον εραστή της,  απλά επειδή θίχηκε η τιμή τους. Αντίθετα εαν η γυναίκα αντιληφθεί παρεμφερή συμπεριφορά από τον σύζυγό της, θα πρέπει να υπομείνει αυτή τη συμπεριφορά. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό και μάλιστα μπορεί ακόμα και να κατηγορηθεί, ότι «δεν ήταν συνεπής στα συζυγικά της καθήκοντα», για το οποίο «φταίει η ίδια». Τέλος, σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης ή βασμού έχει καταγραφεί από διεθνείς οργανώσεις για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι μπορεί ακόμα και να θανατωθεί με λιθοβολισμό, επειδή ήταν προκλητική.

Τέτοιες αντιλήψεις έχουν και άνθρωποι όμως και άλλων κοινωνιών, κυρίως άνδρες

woman-7730761_1280

που έχουν γαλουχηθεί με αυτές τις ιδέες από τις ίδιες τις οικογένειές τους. Αυτός ο ανεξήγητος ρατσισμός απασχολεί κάποιες οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους. Πλέον οι κοινωνίες φαίνεται να ενημερώνονται περισσότερο σχετικά με τα θέματα υποστήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών. Πολύ συχνά γίνονται πορείες και παρεμβάσεις, όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Το σημαντικό είναι να μάθουμε, ότι μία κοινωνία μπορεί να επιβιώσει μόνο, εφόσον υπάρχει δικαιοσύνη, αληθινή ισότητα, ισονομία και σεβασμός από άνθρωπο σε άνθρωπο! Ας κάνουμε όλοι τη διαφορά!

Δανάη Κ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης