Τι άραγε μας προσφέρει το σχολείο;

Όσοι από εσάς είστε μαθητές πιθανότατα να θεωρείτε το σχολείο ένα ¨βάσανο¨. Σίγουρα το σχολείο απαιτεί διάβασμα και πολλές υποχρεώσεις αλλά αν το σκεφτείτε,  μας προσφέρει και άλλα αγαθά που ίσως δεν τα έχετε σκεφτεί…

Το μεγάλο ταξίδι της εκπαίδευσης ξεκινάει από μια νεαρή ηλικία. Στις τάξεις πριν το δημοτικό τα παιδιά συνηθίζουν το περιβάλλον του σχολείου και το ωράριο. Μόλις ξεκινήσουν το δημοτικό αρχίζουν να μαθαίνουν να γράφουν να διαβάζουν, να λύνουν μαθηματικές ασκήσεις και πολλά άλλα. Καθόλη την διάρκεια των σχολικών χρόνων αποκτούν κάποιες γενικές γνώσεις που καλλιεργούν το χαρακτήρα τους.
Αρχικά είναι η επιμέλεια.  Οι μαθητές τηρούν  το πρόγραμμα με ασκήσεις και εργασίες που πρέπει να παραδίδουν μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο και έτσι το αποκτάνε ως συνήθεια που τους ακολουθεί για πολλά χρόνια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον σεβασμό. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους δασκάλους τους και συμμαθητές τους όπως και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται μποστά τους και προς αυτούς. Όλα αυτά τα γνωρίσματα ακολουθούν τους νέους και στο υπόλοιπο της ζωής τους καθώς και όταν θα γίνουν και αυτοί υπεύθυνοι πολίτες. Άρα το σχολείο προετιμάζει τους μαθητές και για αυτό που θα χρειαστεί να βιώσουν πέρα απο τα σχολικά τους χρόνια.
Για τέλος θα ήθελα να συμπληρώσω κατι που προσφέρουν τα περισσότερα σχολεία ,αλλά ιδιαίτερα και το δικό μας, που είναι η κοινωνικοποίηση. Πέρα από το γεγονός ότι στο σχολείο τα παιδία γνωρίζουν συνομήλικούς τους και περνάνε αρκετό χρόνο μαζί , πράγμα πολύ σημαντικό, τόνισα την κοινωνικοποίηση ως ένα βασικό γνώρισμα του σχολείου μας διότι συχνά συγκεντρώνονται μαθητές από διαφορετικά σχολεία ή περιοχές και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργια άτομα και ίσως να αποκτήσουμε πολύ καλούς φίλους.

Δήμητρα Μ., Ειρήνη Κ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης