Ηοmodigitalis: To ψηφιακό αποτύπωμα!

Την Παρασκευή, στις 15.12.2023, οι μαθητές και μαθήτριες των ομίλων της σχολικής εφημερίδας και του web channel του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από το εκπροσώπους της Homodigitalis, τον Κώστα και τη Λαμπρινή.

Viber-Bild_2023-12-21_20-32-57-019

Αρχικά μας παρουσίασαν το έργο της MKO Homodigitalis. Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση έχει ως επίκεντρο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ελλάδα, αφού η χρήση του διαδικτύου αφενός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου και από την άλλη η χρήση του εμπεριέχει πολλούς άγνωστους για τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου κινδύνους.

Viber-Bild_2023-12-21_20-32-57-379

Στη συνέχεια συζήτησαν μαζί μας για τα ψηφιακά δικαιώματα και τι σημαίνει αυτό σαν έννοια. Αναφέρθηκαν λοιπόν τα προσωπικά δεδομένα καθώς και η ελευθερία έκφρασης, που πρέπει να απολαμβάνουμε στον ψηφιακό κόσμο. Όλα αυτά τα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται και να διασφαλίζονται. Από τα παλιά όμως χρόνια υπήρχαν όμως παραβιάσεις στα προσωπικά δεδομένα. Το πρώτο παράδειγμα αποτελεί ο Αχιλλέας, για τον οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το «προσωπικό του δεδομένο», ότι το αδύναμο σημείο του είναι η φτέρνα του. Αυτό είχε βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αφού του στοίχισε τη ζωή του.

Viber-Bild_2023-12-21_20-32-57-403

Κατανοούμε λοιπόν ότι τα προσωπικά δεδομένα που αφήνουμε στον ψηφιακό κόσμο καθώς τον χρησιμοποιούμε ή αλλιώς το προσωπικό μας αποτύπωμα, μπορεί να μας φαίνεται λίγο αδιάφορο, όμως στην πραγματικότητα, πολλοί επιτήδειοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά μας τα δεδομένα για το προσωπικό τους κέρδος. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πού και πώς αφήνουμε το αποτύπωμά μας και πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.

Viber-Bild_2023-12-21_20-32-57-379

Δόθηκαν και άλλα σύγχρονα παραδείγματα, που μας έδειξαν, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα δεδομένα που «αφήνουμε» κατά τη χρήση του διαδικτύου και πόσο ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε στην εκμετάλλευσή τους από εταιρίες και άλλους φορείς.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συμβουλές:

  • Καλό θα ήταν να μην αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα αποτυπώματά μας στο διαδίκτυο και καλό θα ήταν όταν μας ρωτούν, εάν συμφωνούμε με τα cookies ή με το να γίνεται χρήση των προσωπικών μας στοιχείων για την καλύτερη και πιο προσωποποιημένη εξυπηρέτησή μας, να απαντάμε αρνητικά.
  • Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να ζητήσουμε, με σχετικό αίτημα, να μας δημοσιοποιηθεί ποια στοιχεία έχουν περισυλλέξει για εμάς. Αυτό είναι ένα αίτημα που μπορεί να γίνει δωρεάν και πολύ εύκολα.
  • Ακόμα, ως χρήστες, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε τη διαγραφή όλων αυτών των δεδομένων και την αφαίρεσή τους από τον ψηφιακό κόσμο.

Το πιο σημαντικό όμως όλων είναι να είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι, ποια δεδομένα δημοσιοποιούμε και να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας κατά την περιήγησή μας στον ψηφιακό κόσμο! Πρέπει να είμαστε κριτικοί χρήστες του διαδικτύου!

Ευχαριστούμε τον Κώστα και τη Λαμπρινή για την καλή τους διάθεση και για την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση!!!!!

Viber-Bild_2023-12-21_20-32-57-229

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης