H εξαντλητική ζωή ενός μαθητή γυμνασίου

Μπαίνοντας στο Γυμνάσιο κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και ανοίγει ένας μεγαλύτερος. Ο ελεύθερος χρόνος λιγοστεύει και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν

Αρχικά το πλήθος και το επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων αυξάνεται. Οι ώρες στα φροντιστήρια μεγαλώνουν, ενώ οι εργασίες για το σπίτι είναι αμέτρητες. Οι μαθητές ψάχνουν συνεχώς να βρουν ελεύθερο χρόνο. Ελεύθερος χρόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν σημαίνει για εμάς να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά να χαλαρώσεις κοιτώντας το κινητό σου ή βλέποντας μία ταινία, πράγμα σχεδόν αδύνατο στις σημερινές εποχές.

Ένας μαθητής γυρνάει από το σχολείο στην καλύτερη 13.20 ή 14.10 χωρίς να αναφέρουμε τις ομίλους, όπου θα σχολάσει αρκετά αργότερα. Συνεχίζει με ατελείωτο , εξαντλητικό διάβασμα, το οποίο του φαίνεται βουνό καθώς το επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ υψηλό και γίνεται ακόμα δυσκολότερο με τη συσσωρευμένη κούραση από όλη την ημέρα στο σχολείο.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης; Οι μαθητές να είναι εξαντλημένοι στο μάθημα, χωρίς να αποδίδουν όσο θα ήθελαν. Με αυτό τον τρόπο, φτάνουν στο σημείο να μην καταλαβαίνουν την νέα ύλη και δυσκολεύονται να μελετήσουν στο σπίτι.

Τι μπορούμε να κάνουμε αυτό;

Αρχικά δεν πρέπει να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στους καθηγητές! Είναι κατανοητό, πως βάζοντας τόσες ασκήσεις, φορτώνουν κι άλλο το ήδη φορτωμένο μας πρόγραμμα. Και εκείνοι όμως έχουν την υποχρέωση να καλύψουν μία συγκεκριμένη ύλη. Ούτε εκείνους δεν τους χαροποιεί το γεγονός, να μας φορτώνουν τόσο πολύ και κάνουν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα στην τάξη.

Από τη δική μας πλευρά προφανώς δυσκολευόμαστε κατά την περίοδο των διαγωνσιμάτων ιδιαίτερα. Όμως όλη την υπόλοιπη χρονιά πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε πιο σωστά τον χρόνο μας. Κάνοντας έναν σωστό προγραμματισμό και οργανώνοντας σωστά τη μελέτη μας, μπορούμε να αυξήσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο. Μάλιστα σε κάποιες περιόδους μπορεί να χωρέσει στο πρόγραμμά μας και η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου ή κάτι άλλο δημιουργικό!

Μην απελπίζεστε λοιπόν!

Σεκφτείτε τους φίλους σας, τις βόλτες μαζί τους, τις όμορφες αναμνήσεις που έχετε δημιουργήσει μαζί! Γιιατί  εκτός από τις δυσκλίες, το σχολείο συνδέεται και με πολύ καλές στιγμές!!!

Ειρήνη Κ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης