Πως επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών ο χωρισμός και ποιες λύσεις υπάρχουν;

silhouette-5726230_1280

Όλοι γνωρίζουμε πως η οικογένεια είναι ένα σύνολο προσώπων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους (τις πιο πολλές φορές) με έναν πολύ στενό συγγενικό δεσμό. Ο χωρισμός, όμως των γονιών, διαλύει αυτήν την σύνδεση και δημιουργεί διαφορές στην ζωή των υπόλοιπων μελών (σήμερα, στην Ελλάδα πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια το ποσοστό των διαζυγίων έφτανε το 23%, ενώ σήμερα είναι 37% και επιπλέον, είναι φυσικό ένας άνθρωπος, μια φορά στην ζωή του να χωρίσει έστω και μία φορά).

Όταν οι γονείς έχουν αποφασίσει για το διαζύγιο, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν την άποψη του παιδιού τους σχετικά με αυτό το θέμα. Συνήθως τα παιδιά το αντιμετωπίζουν αρνητικά και το θεωρούν καταστροφικό. Είχαν συνηθίσει την ζωή με τους γονείς τους ενωμένους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα παιδιά τον χωρισμό, όπως:

1. Ηλικία του παιδιού:

Τα βρέφη, φυσικό είναι να μην γνωρίζουν τί σημαίνει χωρισμός και γιατί γίνεται. Σίγουρα για τον γονέα που έχει αποκτήσει την διατροφή του παιδιού, θα βρει δύσκολη την φροντίδα του παιδιού σε αυτήν την ηλικία του, χωρίς έναν άλλον άνθρωπο για βοήθεια.

Ενώ τα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικίες από 5 μέχρι 7, παρουσιάζουν μια ένδειξη κατανόησης, αλλά νιώθουν επίσης και θυμό. Δυστυχώς, τα παιδιά αυτών των ηλικίων, έχουν ανάγκες για ποικίλες δραστηριότητες και θέλουν να έχουν πολλά παιχνίδια στο σπίτι τους, πράγμα που απαιτεί πολλά χρήματα.

Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, φυσικό είναι να δημιουργήσουν συγκρούσεις, λόγω θυμού και αδικίας, αλλά έχουν πλήρως καταλάβει την αιτία του διαζυγίου.

 

2. Σχέση του παιδιού με τους γονείς του:

Τα παιδιά μπορεί και να μην έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους γονείς τους. Μερικά παιδιά μπορεί ακόμη να μισούν έναν γονιό για ένα περιστατικό που μπορεί να συνέβη. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που ένα παιδί μπορεί να έχει υποστεί βία σωματική ή ψυχολογική. Τα παιδιά τις πιο πολλές φορές δεν έχουν την δύναμη να μιλήσουν σε κάποιον για αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά αυτά να περνούν απαρατήρητα. Αν ένας από τους δύο γονείς έχει παρατηρήσει αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, (συνήθως να ντρέπεται ή να αποφεύγει τον γονέα), τότε πιθανόν να έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τότε πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις για διαζύγιο.

3. Λόγος απόφασης για διαζύγιο:

Μερικές φορές, ο λόγος που αποφάσισαν να χωρίσουν οι γονείς είναι απλά επειδή είχαν πολλές διαφορές, αλλά τις πιο πολλές φορές, ο λόγος είναι η απιστία ενός γονιού (Σύμφωνα με μελέτες οκτώ στους δέκα άνδρες και έξι στις δέκα γυναίκες απατούν το σύντροφό τους στη διάρκεια του γάμου και των μόνιμων δεσμών, ενώ ακόμη και στη χώρα μας ένα στα δύο ζευγάρια οδηγείται στο διαζύγιο, ακόμη και μόλις έξι μήνες μετά τον γάμο). Η απιστία αυτή δημιουργεί στο παιδί θυμό για τον γονιό που κατέστρεψε την οικογένειά του και έχει αρνητική στάση απέναντί του.

Συνέπειες διαζυγίου:

Το διαζύγιο ενός ζευγαριού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά που περνούν αυτήν τη διαδικασία. Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν υπόψη τους, τις επιπτώσεις αυτές, καθώς καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο και διαμορφώνουν τις μελλοντικές τους σχέσεις. Ορισμένες από τις συνέπειες περιλαμβάνουν:

1. Συναισθηματικό Κατακλυσμό:

Τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονα συναισθηματικά κύματα όπως θλίψη, θυμό και ανασφάλεια, λόγω της αλλαγής στην οικογένειά τους. Επίσης αυτός ο θυμός, μπορεί να ξεσπάσει στο σχολείο, ως μορφή bullying.

2. Διαταραχή στη Σχέση με τους Γονείς:

Η σχέση με τους γονείς μπορεί να αλλάξει δραστικά, προκαλώντας ανασφάλεια ή δυσκολίες στην επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει αφού, μερικά παιδιά δεν συμφωνούν απόλυτα με την απόφαση διαζυγίου.

3. Επηρεασμένες Σχολικές Επιδόσεις:

Ορισμένα παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο σχολείο λόγω της συναισθηματικής ταραχής. Η σκέψη ότι η ζωή τους θα είναι διαφορετική απο εδώ και στο εξείς, σίγουρα επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις.

4. Αλλαγή στην Συμπεριφορά:

Ορισμένα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως εκδηλώσεις οργής ή απομόνωση.

5. Ανασφάλεια και Άγχος:

Η ανασφάλεια για το μέλλον και το άγχος για τις σχέσεις ενδέχεται να είναι πιο εμφανείς, καθώς δεν γνωρίζουν την εξέλιξη της κατάστασης και εάν μπορεί να χειροτερεύσει.

Λύσεις για την ελαχιστοποιήση των εντάσσεων:

1. Επικοινωνία:

Η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι κλειδί για την κατανόηση των συναισθημάτων των παιδιών. Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν με λογικό και απλό τρόπο τι συμβαίνει και να ακούν τις ανησυχίες τους. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του διαζυγίου είναι πολύ αποτελεσματικός και πολλές φορές έχει αποτρέψει την απόφαση για διαζύγιο.

2. Υποστήριξη από άλλα πρόσωπα:

Σε πολλές περιπτώσεις, η επαγγελματική υποστήριξη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση. Βέβαια, η υποστήριξη αυτή απαιτεί και πολλά χρήματα, πράγμα που δεν είναι εύκολο για πολλές οικογένειες.

3. Αποφυγή των τοξικών σχέσεων:

Όταν η διαδικασία του διαζυγίου γίνεται σε ένα κλίμα ήρεμο και αρμονικό, το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και πιστεύει ότι είναι μια απόφαση που πήραν οι γονείς, σκέφτοντας τις συνέπειές από την απόφασή τους. Στην χώρα μας αυτό δεν γίνεται συχνά και υπάρχουν καυγάδες και συγκρούσεις που μειώνουν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και κάνουν την διαδικασία του διαζυγίου πιο περίπλοκη.

Θετικά ενός διαζυγίου:

Φυσικό είναι να νομίζουμε ότι ένα διαζύγιο έχει μόνο αρνητικά και ότι αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι:

  • Τα πιο πολλά διαζύγια είναι για το καλύτερο της οικογένειας!
  • Σταματούνε οι καυγάδες ανάμεσα από ένα ζευγάρι (Έτσι σταματάει να στεναχωριέται και το παιδί)!
  • Δίνονται καινούριες ευκαιρίες!
  • Περισσότερη χαρά και ελευθερία (σε μερικές περιπτώσεις)!
  • Μαθαίνεις από τα λάθη σου!
  • και πολλά άλλα…

Συνοψίζοντας…

Το διαζύγιο είναι μία απόφαση που παίρνει ένα ζευγάρι για να μην είναι πλέον μαζί, έχοντας υπόψη ότι όλο αυτό γίνεται για το καλό της οικογένειας. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχει και ένα παιδί, οι γονείς πρέπει να σκεφτούν και να ακούσουν την άποψη του παιδιού και τις συνέπειες που θα πάρουν μέρος στην ζωή του.  Καλό θα ήταν πριν την απόφαση του διαζυγίου, όλη η οικογένεια να επισκευθεί έναν ειδικό για να λυθούν οι διαφορές.

 

Δικτυογραφία:

1. www.psychotherapeutiko.gr/diazygio-oran-xwrizoun-oi-goneis-xwrizei-kai-h-oikogeneia

2. www.paidagogiko.gr/blog/paidiadiazygio

3. www.diotima.org.gr/endooikogeneiaki-via-morfes-kai-epiptoseis

4. www.therapia.gr/prostasia-paidiou-diazygio

5. www.meygeia.gr/epiptoseis-diazygiou-paidion

6. www.kathimerini.gr/society/838784/sta-ypsi-ta-pososta-ton-diazygion

7. www.star.gr/lifestyle/sxeseis/483175/ta-thetika-enos-diazygioy

 

Δημήτρης Γ.

Σχολιάστε

Top