Μαυρομάτικα με ντομάτα και σπανάκι από την Κωνσταντινίδου Δέσποινα

Μαυρομάτικα γιαχνί με ντομάτα & σπανάκι

από την Κωνσταντινίδου Δέσποινα

      Στη συνταγή του μήνα επιλέξαμε να φιλοξενήσουμε στη στήλη μας ένα όσπριο παρεξηγημένο από πολλούς, το οποίο ωστόσο έχει πολλές θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες. Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν ελάχιστες θερμίδες ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον κρατούν την καρδιά μας γερή καθώς έχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία όλων των οργάνων. Τέλος η βιταμίνη Β1 συμβάλλει στην καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών μας ικανοτήτων.  Γι’ αυτό μην λησμονήσετε να βάλετε στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό σας το μαγείρεμα μαυρομάτικων φασολιών!!

  • Μαυρομάτικα γιαχνί με ντομάτα και σπανάκι

  • Υλικά:

  • 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 μεσαίο καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • ½ κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη 420 γρ.)
  • ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 200-250 ml νερό
  • 300 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

1) Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και δύο φύλλα δάφνης σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα μαυρομάτικα να μαλακώσουν αλλά όχι τελείως. Θέλουμε να κρατάνε αρκετά, καθώς θα συνεχίσουν να βράζουν αργότερα στην ντομάτα. Σουρώνουμε, πετάμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε στην άκρη.

2) Σκουπίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει καλά προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

3) Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας καλά τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την ντομάτα στον τρίφτη τη ρίγανη και το νερό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

4) Ανοίγουμε το καπάκι, ελέγχουμε αν έχουν βράσει καλά τα μαυρομάτικα και αν χρειάζεται το φαγητό μας αλάτι. Αφαιρούμε τα σκόρδα, προσθέτουμε το σπανάκι και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά ακόμα. Κλείνουμε τη φωτιά, ραντίζουμε το φαγητό μας με 3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 Καλή όρεξη!!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης