Μια παράσταση που συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

 

βαλιτσα

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2016, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  , μετά από πρωτοβουλία των καθηγητών και  πιό συγκεκριμένα  της φιλολόγου  κυρίας  Παπαδοπούλου για να  παρακολουθήσει την παράσταση του Μάικ Κένι <<Το αγόρι με την βαλίτσα >>.

Πρόκειται για ένα έργο σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα . Ανέβηκε στην Νεανική Σκηνή του Κρατικού  όμως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο και επίκαιρο θέμα , αυτό της μετανάστευσης και της προσφυγιάς . Στόχος του σκηνοθέτη ήταν η ευαισθητοποίηση των θεατών πάνω στα θέματα αυτά .

Πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο μικρός Ναζ που ζει σε μιά χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξαφνικά ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο,  τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και  έτσι οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδελφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους , βουνά και θάλασσες με μόνη του συντροφιά την Κρίσια , ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό ,  την  βαλίτσα του και  τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

Αυτό που έκανε την παράσταση να ξεχωρίζει είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν χρησιμοποίησε εφέ  , εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια . Αντιθέτως , η παράσταση είναι βασισμένη σε απλά και βασικά υλικά του θεάτρου :την μεταμόρφωση, τον αυτοσχεδιασμό , την φαντασία , το παιχνίδι και την επικοινωνία των ηθοποιών με το κοινό.

Κατά την προσωπική μου άποψη , η παράσταση ήταν εξαιρετική και ευφυέστατη. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά το τέλος της , οι ηθοποιοί συνομίλησαν με το κοινό και  εξήγησαν τις λεπτές  αποχρώσεις και τα νοήματα του έργου. Κατάφεραν να λύσουν όλες τις απορίες μας και μας έκαναν να εμβαθύνουμε πέρα από το πρώτο επίπεδο.DSC01485

Είναι μία παράσταση που συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ας ακούσουμε όμως και τις γνώμες μερικών άλλων παιδιών :

Ευριπίδης Κούντης: Ήταν πολύ ωραία παράσταση . Οι ηθοποιοί παίξαν καταπληκτικά , με εντυπωσίασαν τα σκηνικά .

Ιουλία Παναγιωτοπούλου :Ήταν πολύ ωραία παράσταση , με ταλαντούχους ηθοποιούς που απέδωσαν καταπληκτικά και με χιουμοριστικό τρόπο το προσφυγικό ζήτημα.

Γαλάτεια Φωτιάδου : Πολύ εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως οι ηθοποιοί έκαναν τα ηχητικά εφέ μόνοι τους.

Έλλη Καπετάνιου : Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ήταν μια πρωτότυπη  θεατρική παράσταση καθώς οι ηθοποιοί έκαναν μόνοι τους τα ηχητικά εφέ .

Έλενα Ταχτσή : Μου άρεσε που δεν χρησιμοποιούσαν σκηνικά και αντικείμενα παρά μόνο το σώμα τους.

Αγγελική Καρρά : Με εντυπωσίασε το πόσο ρεαλιστικό ήταν το παίξιμο των ηθοποιών .

 

Κωνσταντίνος Σουλούκος

Top