5 από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

5 από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Όλοι αγαπάμε τις υπέροχες παραλίες με τη μαλακή άμμο και κρυστάλλινα νερά της χώρας μας. Είναι φορές που ατενίζοντας τον ορίζοντα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα ξεχειλίζουν τον νου, τις αισθήσεις, τη φαντασία. Γεννιούνται ελπίδες, έρχονται μνήμες, λαχτάρα, προσμονή. Με άμμο ή βότσαλο, μοναχικές ή πολυσύχναστες, oι παραλίες της χώρας μας αποκαλύπτουν τις χάρες τους. Ας ταξιδέψουμε στις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας μέσα από αυτό το υπέροχο αφιέρωμα!

1. Λευκάδα – Παραλία Πόρτο Κατσίκι

Το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού της Λευκάδας. Αυτή η μαγευτική παραλία είναι προσεγγίσιμη κατεβαίνοντας 347 σκαλοπάτια στην πλαγιά του βουνού. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα. Τα ηλιοβασιλέματα στο Πόρτο Κατσίκι είναι ονειρικά.

 

strand 1

2. Παραλία Παράδεισος, Κως

Η παραλία Παράδεισος είναι από τις διασημότερες παραλίες της Κω και βρίσκεται περίπου 7χλμ. πριν την Κέφαλο. Μια παραλία πραγματικός παράδεισος (έτσι πήρε και το όνομά της άλλωστε) με ψιλή λευκή άμμο και κρυστάλλινα καθαρά νερά. Μια πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, κέντρα θαλάσσιων σπορ και εστιατόρια με φρέσκο ψάρι, ελληνική και διεθνή κουζίνα.

 

strand 2

 

3. Παραλία Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Η παραλία ναυάγιο, η πιο γνωστή παραλία της Ζακύνθου, είναι δημιούργημα μιας ιδιοτροπίας της φύσης και ενός ναυτικού ατυχήματος υπό μυθιστορηματικές συνθήκες. Η ιδιοτροπία της φύσης είναι οι σεισμογενείς δυτικές ακτές της Ζακύνθου και τα βαθιά νερά του Ιόνιου πελάγους που τις σμιλεύουν αιώνες τώρα. Το ναυτικό ατύχημα είναι το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου Παναγιώτης, που το 1982 με παράνομο φορτίο κούτες με αφορολόγητα τσιγάρα, προσάραξε στην συγκεκριμένη παραλία. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός της ανέγγιχτης από το ανθρώπινο χέρι παραλίας με το σκουριασμένο σκαρί στο μέσον της δημιούργησε το πιο διάσημο θέμα στην Ζάκυνθο.

Στην παραλία Ναυάγιο θα πάτε μόνο με πλωτό μέσο. Σκάφη κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή σχεδόν από κάθε σημείου του νησιού. Αν θέλετε απλώς ένα πέρασμα για ένα μπάνιο, βολεύουν καλύτερα οι ημερήσιες εκδρομές που κάνουν τον γύρο του νησιού και κάνουν μόνο μια στάση στο Ναυάγιο και θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε και άλλα σημεία της Ζακύνθου που δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση οδικώς.

Για όσους θέλουν να θαυμάσουν την παραλία με το ναυάγιο από ψηλά, πρέπει να φτάσουν μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό, από εκεί θα θαυμάσετε με δέος την πανέμορφη παραλία με το ναυάγιο και τις γύρω απόκρημνες ακτές.

 

 

strand 3

 

4. Παραλία Μύρτος, Κεφαλονιά

Ο Μύρτος είναι η πιο γνωστή παραλία στην Κεφαλονιά, βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του νησιού και απέχει 9 χλμ. από το χωριό της Αγίας Ευφημίας. Η παραλία είναι διάσημη παγκοσμίως, έχει συνεχείς απονομές γαλάζιας σημαίας και θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Είναι τριγυρισμένη από τα ψηλά βράχια της περιοχής και έχει μια μοναδική λευκή άμμο. Ο Μύρτος τον Αύγουστο φιλοξενεί και το ”Πολιτιστικό Καλοκαίρι” του δήμου Πυλαρέων, με συναυλίες ελλήνων και ξένων τραγουδιστών, με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να κλέβει τη παράσταση φωτίζοντας όλη τη παραλία.

 

 

strand 4

 

5. Μπάλος (Γραμβούσα), Χανιά

Στα βορειοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται η Γραμβούσα. Πρόκειται για μια χερσόνησο στα δυτικά της οποίας απλώνεται η μαγευτική παραλία του Μπάλου. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας υπάρχει ένα κάστρο το οποίο έχτισαν οι Βενετοί και το χρησιμοποιούσαν ως φρούριο ενάντια στους επίδοξους κατακτητές που κατά καιρούς θέλησαν να το καταπατήσουν.

Η παραλία του Μπάλου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες τις Μεσογείου. Πολύ ψιλή άσπρη και κόκκινη άμμος, ρηχά νερά και σε κάποιο σημείο μια λιμνοθάλασσα με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσατε ως την Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου, μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια που καθημερινά ξεκινούν από το λιμανάκι του Κισάμου (Καστέλι). Η παραλία του Μπάλου είναι προσβάσιμη και από την ξηρά. Ακολουθώντας με αυτοκίνητο έναν δύσκολο χωματόδρομο φτάνετε έως ένα σημείο, και από εκεί αρχίζει η κατάβαση με τα πόδια, μια ευκαιρία να δείτε πολλές από τις ομορφιές που έχει Κρήτη.

 

strand 5

 

 

Πηγή: http://www.funday.gr/various/omorfes-paralies-elladas

 

Κοσμίδου Δανάη

Top