Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Αρχικά , η Κέρκυρα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Βέβαια, η έκταση ολόκληρου του νομού περιλαμβάνει τους Παξούς, τους Αντίπαξους και τα Διαπόντια νησιά ,δηλαδή τα νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα. Βρίσκεται,βορειοδυτικά της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι οι πανέμορφες καταγάλανες θάλασσες, τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά χωριά και  τα όμορφα μονοπάτια.

Σχετική εικόνα

Η Κέρκυρα έχει αρκετά μεγάλη ιστορία.Καθώς βρίσκεται  στο σύνορο Ανατολής και Δύσης, το νησί υπήρξε αφετηρία της επέκτασης των αρχαίων Ελλήνων προς τα δυτικά, αλλά και πρωταρχικός στόχος των ηγεμόνων της Δύσης στην προσπάθειά τους να επιβληθούν στην περιοχή. Οι αλλεπάλληλοι δυτικοί κατακτητές άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους, τόσο στον πολεοδομικό ιστό όσο και στο αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης. Στα πέτρινα, πολυώροφα, με κεραμίδια και σοφίτες σπίτια, που διατηρούν έντονα τα στοιχεία της ιταλικής, γαλλικής και αγγλικής αρχιτεκτονικής , χρωστά η Κέρκυρα μεγάλο μέρος της λαμπρής της φήμης. Ακόμη, στην αρχαιότητα η Κέρκυρα αναφέρεται με διάφορες ονομασίες, όπως για παράδειγμα Δρέπανον και Δρεπάνη ( για την ομοιότητά της με το σχήμα δρεπανιού), Μάκρις ( για το στενόμακρο σχήμα της). Ο τύπος Κέρκυρα φαίνεται πως είναι ιλλυρικής προέλευσης, ενώ μπορεί να προέρχεται και από την λέξη «Κέρκουρος» ( ονομασία ελαφρού τύπου πλοίου ή κάποιου ψαριού).

                                                                 ΠΑΛΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκυρα παλια

Σχετική εικόνα

Σήμερα

Φημισμένο μουσείο του νομού Κέρκυρας είναι το «Αχίλλειο», το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Υπάρχουν πολλά βασιλικά αντικείμενα και έπιπλα λόγω του ότι παλαιότερα το συγκεκριμένο κτήριο είχε βρεθεί στα χέρια μίας σπουδαίας βασίλισσας. Επιπλέον, υπάρχουν εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές του νομού και ίσως και από άλλες πόλεις. Ακόμη, το μουσείο περιλαμβάνει έναν εξωτερικό χώρο, στον οποίο βρίσκουμε σπουδαίους ιστορικούς, φιλόσοφους, τις εννέα μούσες αλλά και ένα ενδιαφέρον, μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα.

                                                              Η ΕΙΣΟΔΟΣ

                                                                                                                             αρχείο λήψης (6)                                                      ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑαρχείο λήψης (7)

                                                ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκυρα ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ

 Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ο τουρισμός της Κέρκυρας είναι αυξημένος.Έρχονται τουρίστες από διάφορες χώρεςτου εξωτερικού, θαυμάζοντας τα υπέροχα αξιοθέατα, κολυμπώντας στις απέραντες, καταγάλανες θάλασσες και κρατώντας ένα αναμνηστικό ( souvenir ) , ώστε να θυμούνται την αξέχαστη βόλτα τους στην Κέρκυρα.

Ακόμη, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά αξιοθέατα τα οποία πρέπει να αναφερθούν. Αρχικά, είναι το Παλαιό Φρούριο και το Νέο Φρούριο, που στα μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια προφύλαξαν τους Κερκυραίους από κάθε εξωτερικό κίνδυνο. Σήμερα στέκονται επιβλητικά και προσφέρουν στον επισκέπτη μία κλεφτή ματιά στο απώτερο παρελθόν. Επιπλέον, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού. Επίσης, το Ποντικονήσι  είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει στους επισκέπτες μαγευτική. Από τονησάκι της Βλαχέρνας μπορείς με καΐκι να « κατέβεις» στο Ποντικονήσι. Ενώ τέλος, υπάρχει στο κέντρο της πόλης, η πλατεία Σπιανάδα όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης, το ήρεμο αεράκι, το πάρκο με το καταπράσινο γρασίδι, τα πανύψηλα δέντρα.

αρχείο λήψης (11)

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ

αρχείο λήψης (8)

ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

αρχείο λήψης (10) ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΙΑΝΑΔΑ

Την πανέμορφη Κέρκυρα την επισκέφθηκα με τους γονείς μου και θαυμάσαμε όλα τα αξιοθέατα, αγοράσαμε κι εμείς ένα αναμνηστικό, επισκεφθήκαμε παραλίες, οι οποίες μας ενθουσίασαν και ζήσαμε μία ωραία περιπέτεια. Ακόμη λατρέψαμε τις παραδοσιακές ταβερνούλες που βρίσκονται στην πόλη. Το χαρακτηριστικό εσπεριδοειδές κουμ κουάτ ήταν κάτι που μας κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια!

Δήμητρα Γάτση

Top