Μετρήστε …το ύψος των δένδρων!

Μάλλον δεν έχετε παρατηρήσει τις κηλίδες  του ηλιακού φωτός που σχηματίζονται στο έδαφος κάτω από τα δένδρα, όταν ο ήλιος  –ντάλα μεσημέρι- ρίχνει τις ακτίνες του στη φυλλωσιά τους. Θα εκπλαγείτε βλέποντας ότι έχουν σχήμα σχεδόν τέλειο κυκλικό!

Οι μικρού μεγέθους φωτεινές κηλίδες, προέρχονται από ανοίγματα που βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος, σε σχέση με εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ακτίνα, προερχόμενες από ανοίγματα  μεγαλύτερου ύψους.  Βέβαια αν είστε κάτω από πλατανόδασος, η έκπληξή σας θα είναι μεγαλύτερη, αφού όλες οι κηλίδες θα έχουν ίδιο μέγεθος.

Αν μετρήσετε τη διάμετρο μιας κηλίδας και πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό 110, θα βρείτε το ύψος της φυλλωσιάς -που αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα, επιτρέπει στο φως να φτάσει μέχρι το έδαφος.

Εντοπίζω τις μεγαλύτερες κυκλικές κηλίδες, βρίσκω τη διάμετρο π.χ.  8 cm και ο πολλαπλασιασμός 110 x 8 = 880 cm ή 8,8 m δηλαδή  9 m μας δίνει το ύψος του δένδρου.  Τόσο απλά!Pierre-Auguste_Renoir_006

Δεν ξέρω αν ο Ρενουάρ ήξερε φυσική.  Δεν έχω όμως καμιά αμφιβολία ότι μπορούσε να αποτυπώσει στους πίνακές του με ακρίβεια θαυμαστή φαινόμενα της φύσης.

Τι λέτε, ο πίνακας σε ποιά ώρα της ημέρας αναφέρεται;

 

Η εξήγηση του φαινομένου:  Η κηλίδες είναι είδωλα «οπής» του ηλίου. Η Γεωμετρία –ομοιότητα τριγώνων επιβάλει ilios_kilida

 

ΠΕΙΡΑΜΑ

Σε χαρτόνι φτιάξτε μερικές οπές –σχετικά μικρές- αλλά διαφορετικού μεγέθους.

Κρατήστε το χαρτόνι απέναντι στο μεσημεριανό ήλιο, σε ύψος 1-2 μέτρα.

Δείτε τις φωτεινές κηλίδες.   Γιατί έχουν όλες το ίδιο μέγεθος;

opes

Νίκος Δημάσης

Top