Ένας άλλος……τρόπος επικοινωνίας

images

Η επικοινωνία είναι εσωτερική ανάγκη για κάθε άνθρωπο, είναι μέρος της φύσης του, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του είναι του. Μέσα από την επικοινωνία νιώθουμε ασφαλείς, αποκτούμε αξία για τους άλλους, δίνουμε και παίρνουμε πληροφορίες, εκφραζόμαστε, κατανοούμε τον κόσμο.Στη σύγχρονη τεχνοκρατική εποχή η επικοινωνία γίνεται με πολλούς τρόπους στο παρελθόν όμως ένας επαναστατικός για την εποχή του τρόπος ήταν τα σήματα Μορς. Στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα και παρουσιάζοντάς τα  σήματα του κώδικα με σφυρίχτρα  πέτυχα να ενεργοποιήσω το ενδιαφέρον των συμμαθητών μου. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιες πληροφορίες σχετικές με το θέμα.

Ο Κώδικας μορς  είναι μια μέθοδος  για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρούς και μεγάλους  και μεγάλης διάρκειας ή σημασίας – τελείες και παύλες .Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς . Επίσης χρησιμοποιήθηκε  στην ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890 . Η χρήση του  προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού , για το λόγο  αυτό η ανάπτυξη πιο σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας συνέβαλε στην κατάργηση του στα μέσα  της δεκαετίας του 1990.Σημερα χρησιμοποιείται (μόνο) σε ειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι .  Επίσης χρησιμοποιείται από τους ραδιοερασιτέχνες, τους προσκόπους και το στρατό.

. ΤΕΛΕΙΑ                   – ΠΑΥΛΑ

 

Οι ήχοι που συμβολίζουν είναι ΝΤΙ(.) και ΝΥΑΑ(-)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επικοινωνείς με τον κώδικα μορς με διαφορετικούς τρόπους όπως σφυρίγματα  , όταν γραφείς σε χαρτί , χτυπήματα σε έπιπλα ,σε (ασύρματο) τηλέφωνο , υπολογιστή και η πιο σπάνια περίπτωση με σημαίες .

Για να μάθει κανείς τον κώδικα μορς  μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο ή να απευθυνθεί και στους προσκόπους.

 

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ MORSE

ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

A

Α

.-

B

Β

-…

C

Θ

-.-.

D

Δ

-..

E

Ε

.

F

Φ

..-.

G

Γ

–.

H

Η

….

I

Ι

..

J

 

.—

K

Κ

-.-

L

Λ

.-..

M

Μ

N

Ν

-.

O

Ο

P

Π

.–.

Q

Ψ

–.-

R

Ρ

.-.

S

Σ

T

Τ

-

U

 

..-

V

 

…-

W

Ω

.–

X

Ξ

-..-

Y

Υ

-.–

Z

Ζ

–..

 

Χ

—-

 

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

Top