LA CHANDELEUR
En France, tous les 2 février se fête la Chandeleur. Elle évoque aujourd’hui la coutume des crêpes, mais la fête de la Chandeleur est liée à la lumière, et officiellement à la «Purification de la Vierge»
Pourquoi des crêpes ?
La forme et la couleur de la crêpe évoque le Soleil un disque doré de retour après la nuit de l’hiver.
On dit aussi que le pape Gélase 1er, réconfortait les pèlerins arrivés à Rome avec des crêpes.
Pour s’assurer prospérité tout le long de l’année, il faut faire sauter les crêpes avec une pièce dans la main.
La recette
Temps de préparation : 5 minutes
Temps de cuisson : 5 minutes
Ingrédients (pour 3 personnes) :
- 250 g de farine
- 2 œufs
- 25 cl de lait
- 25 cl d’eau
- 2 cuillères à soupe d’huile
- 1 petite pincée de sel (facultatif)
Préparation de la recette :
Mélanger la farine et les œufs, puis ajouter petit à petit le lait et l’eau.
Bien mélanger pour ne pas avoir de grumeaux.
Ajouter l’huile et le sel (facultatif).
Remarques :
Cette pâte va aussi bien pour des crêpes salées que sucrées.
BON APPΕTIT
Το έθιμο LA CHANDELEUR
Στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουν το έθιμο La Chandeleur, που συνδέεται με την παρασκευή και κατανάλωση κρέπας. Η γιορτή αυτή παραπέμπει στη λατρεία του φωτός στην παλιά εποχή και από την εποχή του Χριστού και μετά συμβολίζει την Αγνότητα της Παρθένου Μαρίας.
Γιατί κρέπες;
Το σχήμα και το χρώμα της κρέπας συμβολίζει τον Ήλιο, τον χρυσαφένιο δίσκο που επιστρέφει λαμπρός, μετά τη μακριά νύχτα του χειμώνα.
Η παράδοση λέει επίσης ότι, στη Ρώμη, ο Πάπας Gelase 1er μοίραζε κρέπες στους κουρασμένους προσκυνητές.
Συμφωνά με το έθιμο, για να υπάρχει τύχη όλη τη χρονιά, πρέπει να πετάμε την κρέπα στον αέρα, επιδέξια, έχοντας στο χέρι ένα νόμισμα.
Η συνταγή της κρέπας
Χρόνος προετοιμασίας : 5 λεπτά
Ψήσιμο: 5 λεπτά
Υλικά (για 3 άτομα) :
- 250 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 25 cl γάλα
- 25 cl νερό
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- Λίγο αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι και τα αυγά. Κατόπιν προθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και το νερό. Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Σημείωση: Oι κρέπες μπορούν να σερβιριστούν με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Επιμέλεια : τμήμα Β4