KICK BOXING: Ένα υποτιμημένο άθλημα

KICK BOXING

αρχείο λήψης (8)

Υπάρχουν πάρα πολλά αθλήματα τα οποία ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο όπως το ποδόσφαιρο,το μπάσκετ και το βόλει. Αυτά  γίνονται διάσημα λόγω των χρηματικών ποσών που δαπανώνται  για την αγορά  ενός παίκτη.

Το kick boxing είναι ένα αρκετά υποτιμημένο και άγνωστο  άθλημα  ενώ έπρεπε να είναι ένα από τα σπουδαιότερα αθλήματα παγκοσμίως . Για όσους δεν το γνωρίζουν , είναι ένα μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα και έλκει την καταγωγή του από την Ταιλανδέζικη πυγμαχία.

kick1

Οφέλη του αθλήματος

Το kick boxing έχει εξελιχθεί σε ένα άθλημα συναγωνισμού, μπορεί  όμως να λειτουργήσει και  ως μηχανισμός προπόνησης και αυτοάμυνας . Ανεξάρτητα από το τί θα σας ωθήσει σε αυτό, αυτή η δραστική μορφή άσκησης μπορεί να ωφελήσει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας με πολλούς και σημαντικούς τρόπους, καθώς γυμνάζει ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα κινητοποιώντας πολλές αρθρώσεις και μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Ας δούμε όμως τα 8 σημαντικότερα οφέλη του kickboxing:

1. Ανακουφίζει το στρες

Το kickboxing μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια τεχνική χαλάρωσης, καθώς απελευθερώνει την ορμόνη ενδορφίνη, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης. Ο αθλητής του kickboxing μπορεί να «εναπωθέσει » τον στρεσογόνο παράγοντα στο σάκο και να επιτεθεί με κλωτσιές ή γροθιές, ώστε να εκτονωθεί.

2. Βελτιώνει την στάση του σώματος

Tο kickboxing θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» τους μυς του κορμού σας, αυτούς που βρίσκονται στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη. Οι μύες του κορμού ανταποκρίνονται καλύτερα στις ασκήσεις που απαιτούν ελάχιστο φορτίο και παρατεταμένη ένταση. Στο kickboxing, οι μύες του κορμού εργάζονται συνεχώς. Οι κοιλιακοί δουλεύουν, ενώ στρίβετε το σώμα σας για να ρίξετε μια γροθιά, σηκώνετε το πόδι σας για να δώσετε μια κλωτσιά και κινείστε για να αλλάξετε κατεύθυνση. Όλα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της ευελιξίας και της στάση σας.

3. Λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοάμυνας

Όπως και άλλες πολεμικές τέχνες, ακόμη και το cardio kickboxing ή το kickboxing στο γυμναστήριο, μπορεί να βοηθήσει στην αυτοάμυνα. Οι γροθιές και οι κλωτσιές θα πρέπει να γίνονται με σωστή τεχνική και χρονοδιάγραμμα.

4. Βελτιώνει το συντονισμό μας

Αν δε μπορείτε να συντονιστείτε εύκολα  και έχετε περιορισμένα αντανακλαστικά , τότε το kickboxing μπορεί να αποτελεί τη λύση. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά του σώματός σας και προσφέρει συντονισμό.

5.Συμβάλλει στην ολοκληρωμένη άσκηση σώματος

Το ιδανικό είναι να κάνετε προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, με αεροβικές ασκήσεις σε συνδυασμό με ασκήσεις αντοχής. Το kickboxing τα προσφέρει όλα. Κανένα μέρος του σώματος δεν εξαιρείται κατά την εκτέλεση αυτής της άσκησης. Με την ταυτόχρονη λειτουργία των μυών του κορμού, των μηρών, των χεριών και των ποδιών, θα έχετε μια πλήρη προπόνηση.

6. Βελτιώνει την αντοχή και δυναμώνει την καρδιά

Το Cardio kickboxing ωφελεί και την καρδιά. Οι κινήσεις που περιλαμβάνει βοηθούν την καρδιά να αντλεί το αίμα πιο γρήγορα και έτσι την ενισχύουν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντοχή. Σε μακροπρόθεσμη βάση, βοηθά επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Το kickboxing έχει θετικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό καθώς και στο αναπνευστικό σύστημα.

7. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Όπως και άλλες μορφές άσκησης, το kickboxing «καίει» θερμίδες, τονώνει και χτίζει τους μυς και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ανάλογα με τον τύπο και την ένταση της άσκησης, ποικίλλει και ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται. Σύμφωνα με έρευνες, με το kickboxing μπορούμε να κάψουμε 350 με 450 θερμίδες σε μια ώρα ή ακόμη περισσότερες αν συνδυάσουμε κινήσεις του πάνω και κάτω μέρους του σώματος. Το American College of Sports Medicine προτείνει καρδιοαναπνευστική άσκηση όπως το kickboxing για 30 λεπτά την ημέρα και πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

8. Βελτιώνει την ισορροπία

Με τα γρήγορα στριφογυρίσματά του, το kickboxing μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ισορροπία σας. Καθώς μεγαλώνουμε, ο βηματισμός μας γίνεται λιγότερο ανάλαφρος και χάνουμε σιγά σιγά τη σταθερότητά μας. Τα ποσοστά πτώσης επίσης αυξάνονται με την ηλικία λόγω της μειωμένης σταθερότητας. Μια καλή ισορροπία θα μας βοηθήσει να προλάβουμε προβλήματα στη σταθερότητά μας στο μέλλον, αλλά και στην πρόληψη καταγμάτων των οστών. Τέλος, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το kickboxing είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της ισορροπίας και της βάδισης σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

kick3

 

Χρήστος Σιούκας

πηγή:http://www.neadiatrofis.gr/2014/06/ta-ofeli-tou-kickboxing-gia-to-soma-kai-to-myalo.html

 

Top